Χαρακτηρίζεται ως «σκάνδαλο του αιώνα» και αγγίζει από πολιτικούς ηγέτες και τους συνεργάτες τους, μέχρι διασημότητες σε όλο τον κόσμο. Τα λεγόμενα Panama Papers έχουν κάνει πολύ κόσμο να χάσει τον ύπνο του, καθώς αποκαλύπτεται η δράση ενός παγκόσμιου δικτύου φοροδιαφυγής με επίκεντρο τη δικηγορική εταιρεία Μόσακ Φονσέκα με έδρα στον Παναμά.
Πηγή της χιονοστιβάδας των αποκαλύψεων είναι η ιστοσελίδα Wikileaks η οποία έδωσε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων τόσο στη διεθνή κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), όσο και στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και σε 107 ακόμα δημοσιογραφικούς ομίλους.
Η μεγαλύτερη διαρροή για την παγκόσμια διαφθορά στην ιστορία περιλαμβάνει 11,5 εκατ. έγγραφα και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών, τα οποία είχε την κατοχή της η δικηγορική εταιρεία στον Παναμά. Με υποκαταστήματα σε Χονγκ Κονγκ, Μαϊάμι, Ζυρίχη, καθώς και σε 35 ακόμα μέρη σε όλο τον κόσμο, η Μόσακ Φονσέκα εξειδικεύεται στη δημιουργία εικονικών εταιρειών που χρησιμοποιούνται για να κρύβονται τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της.
Μεταξύ αυτών που κατέφυγαν στις υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρείας για να φοροδιαφύγουν είναι 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες χωρών.
Από τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι αυτό του Ρώσου προέδρου, του πρωθυπουργού της Ισλανδίας, του προέδρου του Πακιστάν, του Ουκρανού προέδρου και του προέδρου της Αργεντινής. Στη λίστα βρίσκονται άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού, μέλη της οικογένειας του Κινέζου προέδρου, Άραβες εμίρηδες).
Ακόμα, πάνω από 15.600 μεγάλες εταιρείες έκρυβαν χρήμα μέσω της Μόσακ Φονσέκα. Για παράδειγμα, η UBS έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.100 off shore, ενώ οι αντίστοιχες της HSBC και των θυγατρικών της ανέρχονται σε 2.300.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι οι πληροφορίες που περιέχονται στα Panama Papers και αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ο περίγυρος των πολιτικών έβαζε χέρι στον δημόσιο πλούτο, για δεκαετίες.
Ενδεικτικά είναι τα όσα αποκαλύπτονται για τους «αυλικούς» του Βλαντίμιρ Πούτιν οι οποίοι χρησιμοποίησαν κατά κόρον το δίκτυο που τους παρείχε η παναμέζικη εταιρεία για να μεταφέρουν, κρυφά, ποσά –έως και 200 εκατ. δολάρια τη φορά– προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των κρατικών επιχειρήσεων στη Ρωσία.
Το σκάνδαλο φοροδιαφυγής αγγίζει και τη FIFA. Ο νυν πρόεδρος Μισέλ Πλατινί αλλά και ο Ζερόμ Βαλ, που μέχρι πρότινος ήταν το Νο 2 στην ιεραρχία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, εμπλέκονται σε φορολογικές απάτες. Ακόμα και ο Λιονέλ Μέσι χρησιμοποίησε το δαιδαλώδες δίκτυο από εταιρείες και μέσω μεταχρονολογημένων εγγράφων μπορούσε να κρύβει από την εφορία τις απολαβές και τις επενδύσεις του. Άλλο ένα «ηχηρό» όνομα είναι αυτό του Τσάκι Τσαν, ο οποίος φέρεται να έχει στην κατοχή του έξι εταιρείες που ιδρύθηκαν μέσω της Μόσακ Φονσέκα.