Ένας νέος πλανήτης γεννιέται σε απόσταση 175 έτη φωτός από τον πλανήτη μας και μοιάζει πολύ με τη Γη. Το πρόπλασμα του πλανήτη που βρίσκεται στη φάση της δημιουργίας γύρω από το νεαρό άστρο του παρατήρησαν αστρονόμοι του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ALMA.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σον ‘Αντριους του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, στη σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal Letters, αναφέρουν ότι ο πρωτοπλανητικός δίσκος σκόνης και αερίων –από όπου γεννιούνται οι πλανήτες– σχηματίζεται γύρω από ένα άστρο-νήπιο, το TW Hydrae, ηλικίας μόλις 10 εκατομμυρίων ετών.
Πρόκειται για την πιο κοντινή στη Γη «γέννα» εξωπλανητών που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
(Φωτ.: S. Andrews/ Harvard-Smithsonian CfA-B. Saxton/ NRAO/AUI/NSF/ ALMA/ESO/NAOJ/NRAO)
Ο κυοφορούμενος εξωπλανήτης βρίσκεται στην ίδια περίπου απόσταση από το μητρικό άστρο του, με την απόσταση της Γης από τον Ήλιο, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Οι αστρονόμοι, ακόμα, δεν μπορούν να είναι βέβαιοι πόσο όμοιος θα είναι ο πλανήτης με τη Γη, όταν γεννηθεί, αλλά δεν αποκλείεται να είναι λίγο μεγαλύτερος, δηλαδή να είναι μια «Υπερ-Γη».