Αφιερωμένες στα 90 χρόνια από τα θυρανοίξια της Αρμενικής Εκκλησίας στην Ξάνθη ήταν οι διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το περασμένο σαββατοκύριακο η αρμενική κοινότητα της πόλης.
Η αρμενική κοινότητα της Ξάνθης έχει μακρά και δημιουργική παρουσία στην πόλη, η οποία ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τα κύματα των προσφύγων, Ελλήνων και Αρμενίων, που εγκαταστάθηκαν κατά χιλιάδες και στην Ξάνθη όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, δημιουργήθηκε η ανάγκη στους Αρμένιους της πόλης να αποκτήσουν τον δικό τους λατρευτικό χώρο. Έτσι, στις 30 Μαρτίου του 1926 έγιναν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Παναγίας στον ιδιόκτητο χώρο που αγοράστηκε με δωρεές.
Στη μνήμη όλων όσοι άφησαν στις σημερινές γενιές την παρακαταθήκη της διατήρησης της αρμενικής γλώσσας και της θρησκείας, αλλά και των παραδόσεων της Αρμενίας, αφιερώθηκε το διήμερο. Η πρώτη μέρα, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, είχε κεντρική ομιλήτρια την υποψήφια διδάκτορα του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου. «Αρμενική κοινότητα Ξάνθης: Ο δικός μας κοσμο-λαός μακράς διαρκείας», ήταν το θέμα τής και επιμελήτριας του βιβλίου Από το Αραράτ στον Όλυμπο (εκδ. Αντ. Σταμούλη).
Η Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου στο βήμα
Την Κυριακή 27 Μαρτίου τελέστηκε στην Παναγία των Αρμενίων πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων, Χορέν Ντογραματζιάν.
- Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης στο facebook.