Τι κοινό μπορεί να έχουν η Αϊτή, η Ρωσική Ομοσπονδία και χώρες της Ωκεανίας, με το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου; Αυτό θα μπορούσε να είναι το κεντρικό ερώτημα της ημερίδας που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Φιλελληνισμός, μια Ιδέα-αφορμή για διεθνή αλληλεγγύη τότε…και τώρα;» είναι ο ακριβής τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Στους επίσημους καλεσμένους περιλαμβάνεται ο επίτιμος πρόξενος της Αϊτής Ιβέλτ Λεμπρέν ο οποίος θα αναγνώσει την επιστολή του τότε προέδρου της χώρας του Ιωάννου Βόγιερ προς τον Αδαμάντιο Κοραή. Η Αϊτή στις 15 Ιανουαρίου 1822 ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του ’21.
Λίστα με τα ονόματα Φιλελλήνων που πήραν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821
Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και των χωρών όπου αναπτύχθηκαν φιλελληνικά κινήματα – σε Ασία, Αμερική και Ωκεανία. Το παρών θα δώσουν και εκπρόσωποι της πολιτειακής, πολιτικής, εκκλησιαστικής και δικαστικής εξουσίας, πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αντιπροσωπείες από τα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Η επιλογή του Μουσείου της Ακρόπολης για τη φιλοξενία της εκδήλωσης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα γίνει ξενάγηση στην Αίθουσα του Παρθενώνα. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη θα προτρέψει τις διπλωματικές αντιπροσωπείες να συμμετάσχουν στην ξενάγηση, σε μια παρέμβαση που συμβάλλει στη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών. «Και αναδεικνύει τη διεκδίκηση αυτή ως μια εκ των επίκαιρων διαστάσεων του σύγχρονου Φιλελληνισμού», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.