Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα έχουν στο εξής και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Έτσι αποκτούν δυνατότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης, ως μελών οικογένειας, τα πρόσωπα που έχουν συνάψει το συγκεκριμένο σύμφωνο.
Έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου αναφέρει ότι ο νόμος 4356/2015 δίνει το δικαίωμα μεταξύ δύο ενηλίκων να συνάπτουν συμφωνία για τη ρύθμιση της συμβίωσής τους, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου (σύμφωνο συμβίωσης).
Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους.
Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νόμου, αναγνωρίζονται και κατοχυρώνονται δικαιώματα, ενυπάρχοντα σε όλη την εθνική έννομη τάξη και σε πληθώρα διατάξεων και κλάδων δικαίου (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, φορολογικό, κ.ά), τα οποία μέχρι σήμερα, τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης δεν απολάμβαναν.
Έτσι, όπως τονίζεται στο έγγραφο του υπουργείου «διασφαλίζεται η απόλαυση της οικογενειακής ζωής, αλλά και ο σεβασμός της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο». Επίσης, ορίζεται ότι ο νόμος εφαρμόζεται σε κάθε σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον τούτο καταρτίζεται στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής.