pontosnews.gr
Κυριακή, 21/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το pontos-news.gr στα Διαβατά, εκεί όπου απαγορεύονται οι δημοσιογράφοι (φωτο)

1/03/2016 - 4:56μμ
Το pontos-news.gr στα Διαβατά, εκεί όπου απαγορεύονται οι δημοσιογράφοι (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Νεαροί πρόσφυγες να παίζουν μπάλα, με πάθος που θα ζήλευαν και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, είναι η πρώτη εικόνα που συναντά κανείς όταν φτάνει στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο καταγραφής και παραμονής τους που έχει δημιουργηθεί στη συμπρωτεύουσα. Γύρω από το γήπεδο, κάτω από τη σκιά των δέντρων, δεκάδες άλλοι τους παρακολουθούν. Από τους τελευταίους, όταν μπαίνει ένα γκολ, κάποιοι χαίρονται και κάποιοι δυσαρεστούνται, ανάλογα με το ποια από τις δύο ομάδες υποστηρίζουν.

Πάνω από 2.000 πρόσφυγες φιλοξενεί σήμερα το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν της πρώτης μέρας που άνοιξε τις πύλες του, πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Στις άσπρες και χακί σκηνές και στα άσπρα προκάτ σπιτάκια που έχουν τοποθετηθεί, ανάλογα με το μέγεθός τους, ζουν ακόμα και 3-4 οικογένειες, με την προσμονή να φτάσουν στη γη της επαγγελίας γι’ αυτούς, τη βόρεια Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία. Η στέγη είναι εξασφαλισμένη και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο στα σπιτάκια κάνει αρκετό κρύο τις νυχτερινές ώρες –τοποθετήθηκαν κάποιες θερμάστρες, ωστόσο ο αριθμός τους ακόμα δεν επαρκεί–, και στις σκηνές το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σκόνη και οι λάσπες που φέρνουν αυτοί που κοιμούνται σ’ αυτές, και κυρίως τα μικρά παιδιά. Άλλωστε, στο μεγαλύτερο μέρος του στρατοπέδου υπάρχουν χώματα και λάσπες.

«Τρεις φορές τη μέρα καθαρίζω, αλλά η σκήνη είναι πάντοτε βρόμικη. Μπαίνουν τα παιδιά με τα παπούτσια τους μέσα, και γίνεται χάλια», είπε στο pontos-news.gr η Αϊσέ, μια νεαρή μητέρα από το Χαλέπι.

Λίγο περισσότερες από πενήντα χημικές τουαλέτες έχουν τοποθετηθεί στο στρατόπεδο, αριθμός μικρός για τα άτομα που φιλοξενεί. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως να μην είναι καθαρές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εθελοντών και συνεργείων.

Νερό άφθονο, αλλά κρύο για μπάνιο
Νερό πόσιμο υπάρχει άφθονο, όμως αυτό που τρέχει από τις ντουζιέρες είναι παγωμένο, και το μπάνιο –ιδίως των παιδιών– γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Κάποιοι πρόσφυγες, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, πλέον άρχισαν να κατευθύνονται σε γειτονικά ξενοδοχεία, όπου νοικιάζουν δωμάτια για λίγες ώρες, προκειμένου να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο ή να ξεκλέψουν λίγο ύπνο σε κρεβάτι.

Μεγάλο πρόβλημα για τους πρόσφυγες αποτελεί και το πλύσιμο των ρούχων τους, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει επαρκώς μέχρι στιγμής.

«Ένα μήνα βρίσκομαι στο δρόμο και ούτε μία φορά δεν έπλυνα τα ρούχα μου», λέει ο 19χρονος Μπασάρ.

Επίσης ανεπάρκεια υπάρχει και στα φάρμακα, με τους Γιατρούς του Κόσμου και τους άλλους εθελοντές να κάνουν, ό,τι είναι δυνατό για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Καθημερινά γίνονται εκκλήσεις προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να παραδώσουν όσα φάρμακα δεν χρειάζονται και δεν έχουν λήξει.

Φαγητό μαγειρεύεται και δίνεται συχνά από το στρατό, ωστόσο αρκετοί πρόσφυγες προτιμούν αυτό που πωλούν οι τρεις καντίνες που βρίσκονται εντός του στρατοπέδου, δίπλα στην πύλη του. Ευτυχώς, για τα παιδιά υπάρχει επάρκεια –τουλάχιστον προς το παρόν– σε βρεφικά γάλατα και πάνες.

Μελανό σημείο τα πεταμένα πλαστικά μπουκάλια, οι σακούλες, τα κουτάκια αναψυκτικών και τα άλλα σκουπίδια που έχουν συσσωρευθεί σε κάποιο σημεία.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα κυρίως νεαρών προσφύγων, που περιμένουν καρτερικά στη σειρά γύρω από κάποιες πρίζες, για να φορτίσουν τα κινητά τους. Ανά διαστήματα η αστυνομία παίρνει μερικούς πρόσφυγες με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, τους μεταφέρει στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, τους καταγράφει και μετά τους επιστρέφει στον καταυλισμό.

Οι πρόσφυγες μπορούν να βγουν από το χώρο του στρατοπέδου, παίρνοντας βέβαια ειδική άδεια και αφήνοντας τα στοιχεία τους στην πύλη. Κάποιοι πηγαίνουν προς έναν κοντινό χώρο με πολλές τηλεφωνικές γραμμές, προκειμένου να συνομιλήσουν επί πληρωμή με δικούς τους ανθρώπους.

Υπάρχουν και κάποιοι –λίγοι– που παίρνουν κάποιο από τα ταξί που βρίσκονται παρκαρισμένα έξω από το στρατόπεδο, για να φτάσουν στην Ειδομένη. Η ταρίφα μέχρι εκεί (απόσταση περίπου 70 χλμ) είναι 80 ευρώ. Φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν κρούσματα απίστευτης αισχροκέρδειας, που για τη μεταφορά ταξιτζήδες ζητούσαν ακόμα και 200-300 ευρώ!

Εντυπωσιακή η βοήθεια του κόσμου
Κάθε μεσημέρι, τις ώρες που έχουν καθοριστεί (από τις 12:00 μέχρι τις 14:00), πολίτες προσεγγίζουν το στρατόπεδο και παραδίδουν στις μη κυβερνητικές οργανώσεις όποια βοήθεια έχουν συγκεντρώσει. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή.

Αυτή η ποικιλότροπη βοήθεια των απλών και στραγγισμένων οικονομικά Ελλήνων, από την πρώτη στιγμή που πατάνε το πόδι τους στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και μέχρι να φύγουν, είναι η παρακαταθήκη που παίρνουν στην ψυχή τους, αποχαιρετώντας τη χώρα μας. Με σπαστά αγγλικά και σε κάθε ευκαιρία δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους.

Σε μια χώρα, σε έναν λαό που βάλλεται πανταχόθεν, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ αυτό που τον χαρακτήριζε πάντα. Την ανθρωπιά του…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια των Αφιδνών και της Τραγάνας επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων

21/12/2025 - 7:13μμ
Κατασχεμένες πινακίδες κυκλοφορίας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Μαρογιάννη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Επιστρέφονται οι πινακίδες των οχημάτων που είχε αφαιρέσει η Δημοτική Αστυνομία

21/12/2025 - 6:00μμ
(Φωτ.:  (EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Κλειστές οι μπάρες στα διόδια του Ωραιοκάστρου – Μοιράζουν όσπρια και κηπευτικά

21/12/2025 - 4:15μμ
(Πηγή: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κηφισιά: Διαλευκάνθηκε ληστεία με λεία 180.000 ευρώ – Δύο συλλήψεις

21/12/2025 - 1:20μμ
Αγρότες στα διόδια Μακρυχωρίου μοίρασαν μήλα στους οδηγούς (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Παραμένουν στους δρόμους τα τρακτέρ – Πώς θα κινηθούν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

21/12/2025 - 11:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτσοβο: Πυρκαγιά στο Ανήλιο κατέκαψε δυο σπίτια, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε τρίτο

21/12/2025 - 11:28πμ
Από τις καρτ ποστάλ που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο του ΙΜΜΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ένας περίπατος στην παλιά Θεσσαλονίκη, μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου «Θεσσαλονικέων ενθυμήματα 1896-1912»

21/12/2025 - 10:32πμ
ΕΛΛΑΔΑ

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: Έτοιμη να υποδεχτεί τους Μωμόγερους των «Τσαγούσιδων» και να σηκώσει την πόλη στο πόδι

21/12/2025 - 9:06πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Χτύπημα της ΕΛΑΣ σε κύκλωμα κλοπών αυτοκινήτων στην Αττική – Εξαρθρώθηκε συμμορία

21/12/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε όλη τη χώρα

21/12/2025 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Greek Basketball League: Το 11 στα 11 ο Ολυμπιακός – Ανάσα για Καρδίτσα

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νίκος Λαζαρίδης: Πέθανε μια από τις κορυφαίες μορφές της ελληνικής οινοποιίας

52 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αγρότες άνοιξαν τις μπάρες στα διόδια των Αφιδνών και της Τραγάνας επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων

1 ώρα πριν
Ο Βασίλης Καρράς σε συναυλία που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2017 στο Θέατρο Πέτρας για τα 40 χρόνια του στο λαϊκό τραγούδι (φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)

Βασίλης Καρράς – Η εξομολόγηση του αδελφού του, Δαμιανού Κεσογλίδη: «Δεν μπορώ να ακούσω τα τραγούδια του»

2 ώρες πριν
Κατασχεμένες πινακίδες κυκλοφορίας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Μαρογιάννη)

Δήμος Αθηναίων: Επιστρέφονται οι πινακίδες των οχημάτων που είχε αφαιρέσει η Δημοτική Αστυνομία

3 ώρες πριν
Η Ντόρα Γιαννακοπούλου, τον Οκτώβριο του 2002, στην παρουσίαση του βιβλίου «Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμος», του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi)

Πέθανε η τραγουδίστρια, ηθοποιός και συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign