pontosnews.gr
Πέμπτη, 14/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το pontos-news.gr στα Διαβατά, εκεί όπου απαγορεύονται οι δημοσιογράφοι (φωτο)

1/03/2016 - 4:56μμ
Το pontos-news.gr στα Διαβατά, εκεί όπου απαγορεύονται οι δημοσιογράφοι (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Νεαροί πρόσφυγες να παίζουν μπάλα, με πάθος που θα ζήλευαν και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, είναι η πρώτη εικόνα που συναντά κανείς όταν φτάνει στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο καταγραφής και παραμονής τους που έχει δημιουργηθεί στη συμπρωτεύουσα. Γύρω από το γήπεδο, κάτω από τη σκιά των δέντρων, δεκάδες άλλοι τους παρακολουθούν. Από τους τελευταίους, όταν μπαίνει ένα γκολ, κάποιοι χαίρονται και κάποιοι δυσαρεστούνται, ανάλογα με το ποια από τις δύο ομάδες υποστηρίζουν.

Πάνω από 2.000 πρόσφυγες φιλοξενεί σήμερα το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν της πρώτης μέρας που άνοιξε τις πύλες του, πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Στις άσπρες και χακί σκηνές και στα άσπρα προκάτ σπιτάκια που έχουν τοποθετηθεί, ανάλογα με το μέγεθός τους, ζουν ακόμα και 3-4 οικογένειες, με την προσμονή να φτάσουν στη γη της επαγγελίας γι’ αυτούς, τη βόρεια Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία. Η στέγη είναι εξασφαλισμένη και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο στα σπιτάκια κάνει αρκετό κρύο τις νυχτερινές ώρες –τοποθετήθηκαν κάποιες θερμάστρες, ωστόσο ο αριθμός τους ακόμα δεν επαρκεί–, και στις σκηνές το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σκόνη και οι λάσπες που φέρνουν αυτοί που κοιμούνται σ’ αυτές, και κυρίως τα μικρά παιδιά. Άλλωστε, στο μεγαλύτερο μέρος του στρατοπέδου υπάρχουν χώματα και λάσπες.

«Τρεις φορές τη μέρα καθαρίζω, αλλά η σκήνη είναι πάντοτε βρόμικη. Μπαίνουν τα παιδιά με τα παπούτσια τους μέσα, και γίνεται χάλια», είπε στο pontos-news.gr η Αϊσέ, μια νεαρή μητέρα από το Χαλέπι.

Λίγο περισσότερες από πενήντα χημικές τουαλέτες έχουν τοποθετηθεί στο στρατόπεδο, αριθμός μικρός για τα άτομα που φιλοξενεί. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως να μην είναι καθαρές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εθελοντών και συνεργείων.

Νερό άφθονο, αλλά κρύο για μπάνιο
Νερό πόσιμο υπάρχει άφθονο, όμως αυτό που τρέχει από τις ντουζιέρες είναι παγωμένο, και το μπάνιο –ιδίως των παιδιών– γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Κάποιοι πρόσφυγες, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, πλέον άρχισαν να κατευθύνονται σε γειτονικά ξενοδοχεία, όπου νοικιάζουν δωμάτια για λίγες ώρες, προκειμένου να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο ή να ξεκλέψουν λίγο ύπνο σε κρεβάτι.

Μεγάλο πρόβλημα για τους πρόσφυγες αποτελεί και το πλύσιμο των ρούχων τους, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει επαρκώς μέχρι στιγμής.

«Ένα μήνα βρίσκομαι στο δρόμο και ούτε μία φορά δεν έπλυνα τα ρούχα μου», λέει ο 19χρονος Μπασάρ.

Επίσης ανεπάρκεια υπάρχει και στα φάρμακα, με τους Γιατρούς του Κόσμου και τους άλλους εθελοντές να κάνουν, ό,τι είναι δυνατό για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Καθημερινά γίνονται εκκλήσεις προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να παραδώσουν όσα φάρμακα δεν χρειάζονται και δεν έχουν λήξει.

Φαγητό μαγειρεύεται και δίνεται συχνά από το στρατό, ωστόσο αρκετοί πρόσφυγες προτιμούν αυτό που πωλούν οι τρεις καντίνες που βρίσκονται εντός του στρατοπέδου, δίπλα στην πύλη του. Ευτυχώς, για τα παιδιά υπάρχει επάρκεια –τουλάχιστον προς το παρόν– σε βρεφικά γάλατα και πάνες.

Μελανό σημείο τα πεταμένα πλαστικά μπουκάλια, οι σακούλες, τα κουτάκια αναψυκτικών και τα άλλα σκουπίδια που έχουν συσσωρευθεί σε κάποιο σημεία.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα κυρίως νεαρών προσφύγων, που περιμένουν καρτερικά στη σειρά γύρω από κάποιες πρίζες, για να φορτίσουν τα κινητά τους. Ανά διαστήματα η αστυνομία παίρνει μερικούς πρόσφυγες με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, τους μεταφέρει στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, τους καταγράφει και μετά τους επιστρέφει στον καταυλισμό.

Οι πρόσφυγες μπορούν να βγουν από το χώρο του στρατοπέδου, παίρνοντας βέβαια ειδική άδεια και αφήνοντας τα στοιχεία τους στην πύλη. Κάποιοι πηγαίνουν προς έναν κοντινό χώρο με πολλές τηλεφωνικές γραμμές, προκειμένου να συνομιλήσουν επί πληρωμή με δικούς τους ανθρώπους.

Υπάρχουν και κάποιοι –λίγοι– που παίρνουν κάποιο από τα ταξί που βρίσκονται παρκαρισμένα έξω από το στρατόπεδο, για να φτάσουν στην Ειδομένη. Η ταρίφα μέχρι εκεί (απόσταση περίπου 70 χλμ) είναι 80 ευρώ. Φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν κρούσματα απίστευτης αισχροκέρδειας, που για τη μεταφορά ταξιτζήδες ζητούσαν ακόμα και 200-300 ευρώ!

Εντυπωσιακή η βοήθεια του κόσμου
Κάθε μεσημέρι, τις ώρες που έχουν καθοριστεί (από τις 12:00 μέχρι τις 14:00), πολίτες προσεγγίζουν το στρατόπεδο και παραδίδουν στις μη κυβερνητικές οργανώσεις όποια βοήθεια έχουν συγκεντρώσει. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή.

Αυτή η ποικιλότροπη βοήθεια των απλών και στραγγισμένων οικονομικά Ελλήνων, από την πρώτη στιγμή που πατάνε το πόδι τους στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και μέχρι να φύγουν, είναι η παρακαταθήκη που παίρνουν στην ψυχή τους, αποχαιρετώντας τη χώρα μας. Με σπαστά αγγλικά και σε κάθε ευκαιρία δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους.

Σε μια χώρα, σε έναν λαό που βάλλεται πανταχόθεν, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ αυτό που τον χαρακτήριζε πάντα. Την ανθρωπιά του…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την προσαγωγή των συλληφθέντων στον εισαγγελέα (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 43χρονος για τη δολοφονία 54χρονου στα Μάλγαρα – Αύριο απολογείται ο συγκατηγορούμενός του

14/05/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: murz@Flickr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση για παραδοσιακά παξιμάδια κανέλας – Κίνδυνος για αλλεργικούς λόγω ελλιπούς σήμανσης

14/05/2026 - 4:01μμ
(Πηγή: glomex.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Καταδικάστηκαν οι γονείς των έξι παιδιών στο Περιστέρι: 16 μήνες με αναστολή για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

14/05/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικό Λαχείο: Στις 20 Μαΐου ξεκινούν οι κληρώσεις της νέας έκδοσης

14/05/2026 - 1:40μμ
Στιγμιότυπο από την Νομική Σχολή Αθηνών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τις φοιτητικές εκλογές, Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητικές εκλογές με… δύο αποτελέσματα: Πρωτιά δηλώνουν ΔΑΠ και ΠΚΣ

14/05/2026 - 9:45πμ
Στιγμιότυπο από σταθμό του ΗΣΑΠ  
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Προβλήματα σε ηλεκτρικό και μετρό: Καθυστερήσεις στην Αθήνα, εγκλωβισμοί επιβατών στη Θεσσαλονίκη

14/05/2026 - 8:58πμ
(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος σήμερα ο καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

14/05/2026 - 8:10πμ
Η πολυκατοικία απ' όπου έκαναν βουτιά στο κενό οι δύο 17χρονες (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο δήμος Ηλιούπολης για τη 17χρονη – Έντονος προβληματισμός για την ψυχική υγεία των εφήβων

13/05/2026 - 10:40μμ
Ο 30χρονος σύζυγος οδηγείται στα δικαστήρια Ηρακλείου, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Δεν έπεισε για το «ατύχημα» ο 30χρονος – Προφυλακίστηκε για τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης συζύγου του

13/05/2026 - 5:43μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Πρότυπα Σχολεία: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για το 2026-27

13/05/2026 - 4:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ποιμαντική ράβδος του Αγ. Σάββα από τη μονή της Αγίας Τριάδας (φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki)

Σερβία: Επτά εμβληματικά αντικείμενα από τη Μονή Χιλανδαρίου στην έκθεση για τα 850 χρόνια του Αγίου Σάββα του Διαφωτιστή

56 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Η ελληνική γλώσσα στη νέα ψηφιακή εποχή: Διεθνές συμπόσιο για την ομογένεια στη Βοστόνη

30 λεπτά πριν
Από την προσαγωγή των συλληφθέντων στον εισαγγελέα (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 43χρονος για τη δολοφονία 54χρονου στα Μάλγαρα – Αύριο απολογείται ο συγκατηγορούμενός του

57 λεπτά πριν

107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Ο δήμος Πέλλας τιμά τη μνήμη των 353.000 θυμάτων

1 ώρα πριν
Ο Γουές Στρίτινγκ απόχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από συναντηση με τον Κιρ Στάρμερ (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Βρετανία: Επί ξυρού ακμής ο Στάρμερ μετά την παραίτηση και του υπουργού Υγείας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: murz@Flickr)

ΕΦΕΤ: Ανάκληση για παραδοσιακά παξιμάδια κανέλας – Κίνδυνος για αλλεργικούς λόγω ελλιπούς σήμανσης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign