Σε τραγική θέση βρίσκονται οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια. Το κλείσιμο των συνόρων από την πΓΔΜ έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας τόσο στην ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη, όπου συνεχίζουν να καταφθάνουν άτομα, όσο και στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και σε δημόσιους χώρους, όπως το Πεδίον του Άρεως και το λιμάνι του Πειραιά.
Ο συνωστισμός τόσων ανθρώπων, οι κακουχίες και η εξάντληση κάνουν τη διαβίωσή τους ακόμα δυσκολότερη. Παρά τη συνεισφορά των εθελοντών και των πολιτών, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα σίτισης και υγιεινής.
Στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται σχεδόν 7.000 άνθρωποι
–μεταξύ αυτών πολλά παιδιά και άτομα με αναπηρίες–, η βροχή που έπεσε το βράδυ επιδείνωσε την κατάσταση· οι σκηνές βρίσκονται μέσα στη λάσπη, ενώ σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να στεγνώσουν στον ήλιο ρούχα και παπούτσια. Περίπου 1.000 άτομα κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο καθώς οι σκηνές δεν επαρκούσαν.
Ελικόπτερο της αστυνομίας της πΓΔΜ πάνω από το φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
Στη βόρεια Ελλάδα, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, υπολογίζεται ότι βρίσκονται συνολικά 15.000 άτομα. Για την εκτόνωση της κατάστασης, όπως αναφέρει το Έθνος, θα δημιουργηθούν τέσσερα κέντρα υποδοχής στην ανατολική πλευρά του νομού Κιλκίς, σε αντίστοιχα πρώην στρατόπεδα. Τα δύο πρώτα, σε Χέρσο και Νέα Καβάλα, ετοιμάστηκαν σε χρόνο-ρεκόρ και ήδη φιλοξενούν κόσμο. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα στρατόπεδα σε Δροσάτο και Κεντρικό τα οποία απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα από τη μεθοριακή γραμμή.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες στον Πειραιά από τα νησιά, φιλοξενούνται κυρίως στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και στο Σχιστό. Καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας, όπου κοιμούνται σε παγκάκια, έχουν βρει κυρίως Αφγανοί, Ιρανοί και Σύροι.
Πλατεία Βικτωρίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Προσωρινή φιλοξενία υπάρχει και σε τέσσερις σταθμούς του ΟΛΠ. Πολλοί από αυτούς που ξεκίνησαν για την πλατεία Βικτωρίας επιστρέφουν πίσω στις πύλες Ε-1, Ε-2, Ε-3 καθώς και στην Πέτρινη Αποθήκη, όπου οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Εκεί υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.300 άτομα· στον Πειραιά το μεσημέρι θα φτάσουν δύο πλοία με 1.046 επιβάτες.
Στο λιμάνι του Πειραιά από το πρωί υπάρχει κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αλλά και εξειδικευμένοι γιατροί από το Χαμόγελο του Παιδιού. Οργανώσεις, μεταξύ αυτών και ο Ερυθρός Σταυρός, με τη βοήθεια των εθελοντών προσφέρουν φαγητό, φρούτα και νερό.
Πρόσφυγες και μετανάστες στο Σχιστό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
Υπολογίζεται ότι 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Μόνο στη Λέσβο έχουν εγκλωβιστεί 4.000 άτομα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο έχουν ρίξει τον αριθμό των προσφυγικών ροών, και σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές η κατάσταση στα νησιά παραμένει διαχειρίσιμη.
Έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την πληρότητα των 9 λειτουργικών hotspot
Μιλώντας στο Mega ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί και για το χειρότερο συνέριο, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μόνιμους και πολυπληθείς καταυλισμούς τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς.