pontosnews.gr
Κυριακή, 19/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ταλαάτ Πασάς και οι σφαγές των Αρμενίων

21/02/2016 - 6:54μμ
Ο Ταλαάτ Πασάς και οι σφαγές των Αρμενίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο εκδότης της εφημερίδας California Courier Χαρούτ Σασουνιάν δημοσιεύει άρθρο που περιέχει αποσπάσματα από συνέντευξη του Ταλαάτ Πασά αναφορικά με τη Γενοκτονία, υπό τον τίτλο «Πώς είδε ο Ταλαάτ τις σφαγές των Αρμενίων». Παραθέτουμε σε μετάφραση του pontos-news.gr από τα αγγλικά:

Στη στήλη μου την προηγούμενη εβδομάδα έγραψα ότι ο Ταλαάτ Πασάς, εγκέφαλος της Γενοκτονίας των Αρμενίων, είπε στον αξιωματικό της βρετανικής αντικατασκοπείας Όμπρι Χέρμπερτ, το 1921, ότι είχε γράψει «μνημόνιο για τις σφαγές των Αρμενίων».

Θα ήθελα τώρα να παρουσιάσω σύντομα αποσπάσματα από τον εκτενή απολογισμό του, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 1921 του Current History (μηνιαίου περιοδικού των New York Times).

Τίτλος του: «Μεταθανάτια απομνημονεύματα του Ταλαάτ Πασά» και υπότιτλος: «Ο προσωπικός απολογισμός του πρώην Μεγάλου Βεζίρη, που γράφτηκε λίγο πριν από τη δολοφονία του, για το γιατί και το πώς η Τουρκία μπήκε στον πόλεμο – Η μυστική συμμαχία που προηγήθηκε της σύρραξης – Αίτια των σφαγών των Αρμενίων όπως παρουσιάστηκαν από τον άνθρωπο που τις διέταξε».

Στο εισαγωγικό σημείωμα οι συντάκτες του Current History εξηγούν πώς περιήλθε στην κατοχή τους το αποκαλυπτικό έγγραφο: «… Μετά το θάνατο του Ταλαάτ, το χειρόγραφο πήγε στα χέρια της χήρας του που έμενε στη Γερμανία. Αυτή επέτρεψε στον ανταποκριτή του Vakit στο Παρίσι να αναπαραγάγει τα πιο ενδιαφέροντα αποσπάσματά του. Η μετάφραση από τα τουρκικά έγινε για το Current History από τον Μ. Ζεκερία, γεννημένο στην Κωνσταντινούπολη. Αντιπροσωπεύουν περίπου 50 σελίδες του αυθεντικού χειρογράφου.

Η εναρκτήρια πρόταση του (χειρογράφου) «Δεν λέω όλη την αλήθεια, αλλά ό,τι λέω είναι αλήθεια» δημιούργησε μεγάλη αίσθηση στην Τουρκία.

Στα απομνημονεύματά του, όπως και στη συνέντευξή του στον Όμπρι Χέρμπερτ (φωτ. δεξιά), ο Ταλαάτ επιχειρεί να απενοχοποιήσει εαυτόν ρίχνοντας ευθύνες για τις σφαγές των Αρμενίων σε όλους τους υπόλοιπους – Αρμένιους, Ρώσους, ακόμα και Τούρκους. Δεν αρνείται
«τις απελάσεις των Αρμενίων, σε μερικές περιοχές των Ελλήνων και στη Συρία κάποιων Αράβων», ισχυρίζεται όμως ότι τέτοιες αναφορές «ήταν εξαιρετικά υπερβολικές». Για να προσθέσει μετά ο Ταλαάτ: «λέγοντάς τα αυτά δεν εννοώ να αρνηθώ τα γεγονότα».

Ο πρώην Μεγάλος Βεζίρης εξομολογείται: «Παραδέχομαι ότι απελάσαμε πολλούς Αρμένιους από τις ανατολικές επαρχίες, ουδέποτε όμως ενεργήσαμε με προμελετημένο σχέδιο. Η ευθύνη για τις ενέργειες αυτές ανήκει πρωταρχικά στους ίδιους τους απελαθέντες. Η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να βάλει χέρι στις ανατολικές επαρχίες, όπλισε και εξόπλισε τους Αρμένιους κατοίκους αυτής της επαρχίας και οργάνωσε συμμορίες από Αρμένιους στην εν λόγω περιοχή».


(Από το armeniangenocide100.gr)

Επιχειρώντας να αποκαταστήσει την πληγείσα εικόνα του, ο Ταλαάτ παραδέχεται αγριότητες Τούρκων κατά Αρμενίων: «Παραδέχομαι επίσης ότι η απέλαση δεν υλοποιήθηκε παντού με νόμιμο τρόπο. Σε κάποια μέρη διαπράχθηκαν παράνομες πράξεις… Το παραδέχομαι».

Ο Ταλαάτ συνεχίζει επιχειρώντας να δικαιολογηθεί για τη μη άσκηση διώξεων εναντίον όσων διέπραξαν τις σφαγές των Αρμενίων που ήταν «κοντόφθαλμοι, φανατικοί, αλλά ειλικρινείς ως προς την πίστη τους».

Για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, οι ισχυρισμοί του Ταλαάτ ότι οι Αρμένιοι μαχαίρωσαν στην πλάτη την Τουρκία κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι απολύτως ψευδείς. Ο υπουργός Πολέμου Ενβέρ Πασά, διοικητής των οθωμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε επιστολή του προς τον επίσκοπο Ικονίου εξήρε το θάρρος των Τουρκοαρμένιων στρατιωτών που πολέμησαν κατά του Ρωσικού Στρατού το χειμώνα 1914-1915.

Η εκτίμηση του Ταλαάτ ότι η κυβέρνησή του θα αναλάμβανε βίαιη δράση κατά των Αρμενίων ακόμα και σε «περίοδο ειρήνης», επιβεβαιώνει τις από μακρόν υιοθετημένες γενοκτονικές πρακτικές της Τουρκίας όπως καταδείχτηκε με τις σφαγές του Χαμιντιάν και των Αδάνων, οι οποίες έγιναν όταν δεν υπήρχαν πόλεμοι. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διανομή του θαυματουργού νερού του Καματερού με το βυτίο (φωτ.: Αρχείο Τ.Α. Μανιατέα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το νερό του Καματερού, μια… τρελή ιστορία: Η ελπίδα για τον καρκίνο, οι εφημερίδες και ο κοινός απατεώνας

12/10/2025 - 8:01μμ
Πορτρέτο του μητροπολίτη Αιμιλιανού Λαζαρίδη από τους αδελφούς Μανάκια (πηγή: Βρετανική Βιβλιοθήκη / eap.bl.uk)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οκτώβριος 1911: Ο μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης βρίσκει φρικτό θάνατο στα χέρια κομιτατζήδων

1/10/2025 - 8:15μμ
Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οκτώβριος 1922: Η Έξοδος από την Ανατολική Θράκη – Ο Κεμάλ συνομιλητής, οι Έλληνες πρόσφυγες

1/10/2025 - 11:22πμ
Πανιώνιοι Αγώνες του 1923. Δρόμος των 100 μέτρων: Καραμπάτης, Σταυρίδης, Περίδης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πανιώνιοι Αγώνες: Από τη Σμύρνη, στο Καλλιμάρμαρο – Η συλλογική μνήμη στη σκιά της Μικρασιατικής Καταστροφής

28/09/2025 - 1:33μμ
1922. Παραπήγματα του απολυμαντηρίου στην ακτή της Αρετσούς. Στο ΙΑΠΕ παραχωρήθηκε από τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη (πηγή: ΙΑΠΕ / Συλλογή Μενέλαου Αλεξιάδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τον εφιάλτη της Μικρασιατικής Καταστροφής στα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς

20/09/2025 - 10:04πμ
Αναμνηστική φωτογραφία Ελλήνων στρατιωτών στο Μικρασιατικό Μέτωπο (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Μεσσηνίας / Αρχείο Π. & Γ. Κουτσομητόπουλου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Έκτοτε αγνοείται η τύχη του»: Το παράλληλο δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αυτό των αιχμάλωτων στρατιωτών

13/09/2025 - 9:40πμ
Ατομικό βιβλιάριο της Διεύθυνσης Αστικής Αποκαταστάσεως της ΕΑΠ για πρόσφυγα, αγοραστή οικίας στον συνοικισμό του Βύρωνα (πηγή: Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεπτέμβριος του 1923: Ιδρύεται η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων – Ένα τιτάνιο έργο για ένα φτωχό και διχασμένο κράτος

1/09/2025 - 7:29μμ
Ο Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης κοιτάζει ευθεία στο φακό, υποδεχόμενος τον αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο (φωτ.: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο μοιραίος Στεργιάδης για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας τον μαύρο Αύγουστο του ’22

30/08/2025 - 9:47πμ
Τούρκοι πυροβολητές πριν από τη «Μεγάλη επίθεση» του Αυγούστου του 1922, που ολοκληρώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης (πηγή: Πανεπιστήμιο Afyon Kocatepe)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αύγουστος του 1922, Μικρά Ασία: Τα συμφέροντα των Γάλλων και η… αγάπη για τους Κεμαλικούς

11/08/2025 - 8:49μμ
«Τα παλληκάρια του Ανζαβούρ, αντιπάλου του Κεμάλ» (πηγή: Αρχείο Φαίδωνα Παπαθεοδώρου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ποιοι είναι οι Τσερκέζοι που συνεργάστηκαν με τον Ελληνικό Στρατό κατά των Κεμαλικών, στη Μικρασία

8/08/2025 - 10:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / John G. Mabanglo)

Μαρία Σάκκαρη: Στο κυρίως ταμπλό του WTA 500 στο Τόκιο

8 λεπτά πριν
Η πρόσοψη του (κλειστού) μουσείου (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Λούβρο: Εντοπίστηκε το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας – Ένα από τα αντικείμενα που εκλάπησαν το πρωί

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Επιστρέφει ο Δακτύλιος στην Αθήνα – Ποια οχήματα εξαιρούνται

1 ώρα πριν
Από τη φιλανθρωπική εκδήλωση του Φούρνου Λεμονή (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πανοράματος)

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Χόρεψαν για το «ψωμί» των παιδιών του Ελληνικού Παιδικού Χωριού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)

Περιστέρι: Ψηφίζουν από το πρωί οι Πόντιοι της Ένωσης – Και μετά θα το ρίξουν στο χορό

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Νέο Ηράκλειο: Συνελήφθη 43χρονος για έκθεση ανηλίκου – Λιποθύμησε η κόρη του από το πολύ αλκοόλ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign