Με «καζάνι που βράζει» μοιάζουν οι τοπικές κοινωνίες των οικισμών των Δήμων Δέλτα και Ωραιοκάστρου του νομού Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται κοντά στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, με αφορμή τη μεταφορά προσφύγων και τη δημιουργία καταυλισμού επανεγκατάστασης σε αυτό.
Ήδη από την Κυριακή ξεκίνησαν δυναμικές κινητοποιήσεις, με καταστροφή τμήματος της περίφραξης και εισβολή πολιτών στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και τη Δευτέρα.
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν τις επόμενες μέρες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στον προγραμματισμό της για τη δημιουργία hotspot στο συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα, μερίδα κατοίκων απειλεί να πάρει το νόμο στα χέρια της, σημειώνοντας με νόημα ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη –στην οποία βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο– υπάρχει μεγάλος αριθμός κυνηγετικών αδειών.
Έκλεισαν τα σχολεία
Στις περιοχές των Διαβατών και της Νέας Μαγνησίας τα σχολεία δεν λειτούργησαν το πρωί της Δευτέρας. Μαθητές με τους γονείς τους συγκεντρώθηκαν στις 08:00 στα σχολεία και μετακινήθηκαν προς το πρώην δημαρχείο Νέας Μαγνησίας, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Δύο ώρες αργότερα έφτασαν στο σημείο και άλλοι κάτοικοι, με αποτέλεσμα γύρω στις 12:00 το μεσημέρι ο αριθμός των συγκεντρωμένων να φτάσει περίπου στους 300-400.
Η πορεία στα Διαβατά (φωτ.: seleo.gr)
Από εκεί οι διαμαρτυρόμενοι μετακινήθηκαν και έκλεισαν τη Συμμαχική οδό –κεντρικός δρόμος που συνδέει τα Διαβατά με το Ωραιόκαστρο–, σε σημείο που απέχει περίπου 800 μέτρα από το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.
Από το πρωί της Δευτέρας οι δήμαρχοι Δέλτα και Ωραιοκάστρου βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.
Στο Σχιστό
Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας και στη λεωφόρο Σχιστού, στο ύψος της Γρηγορίου Λαμπράκη, στο Κερατσίνι, με αφορμή τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο «Στεφανάκη».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Τη μία συγκέντρωση πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), με σύνθημα «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες», και τη δεύτερη «Επιτροπές Κατοίκων Πειραιώς», με την υποστήριξη βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής, οι οποίες αντιτίθενται στη δημιουργία hotspot στην περιοχή.
Αν και οι δύο συγκεντρώσεις ήταν προγραμματισμένες για το μεσημέρι, από τις 10:00 άρχισαν να φτάνουν άτομα στο σημείο, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο, αφού επιτόπου βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
Ωστόσο, επεισόδια έγιναν στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά μεταξύ ατόμων που φέρονται να πήραν μέρος στις δύο συγκεντρώσεις. Από την αστυνομία έγιναν επτά προσαγωγές.