pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποντιακή παράδοση και εξέλιξη – Μπορούν να κάνουν μαζί ή μήπως όχι;

16/02/2016 - 5:38μμ
Ποντιακή παράδοση και εξέλιξη – Μπορούν να κάνουν μαζί ή μήπως όχι;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ποντιακή παράδοση ήταν το επίκεντρο των εισηγήσεων του καθηγητή εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα και του διακεκριμένου λυράρη και τραγουδιστή Ματθαίου Τσαχουρίδη κατά το 1ο Συμπόσιο Ποντιακού Πολιτισμού που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο.

Σύμφωνα με τον Λάμπρο Λιάβα, είναι συχνό φαινόμενο, από τη μεταπολεμική εποχή μέχρι σήμερα, η παράδοση να προσαρμόζεται στις καταναλωτικές ανάγκες και να αναπαράγεται με τη μορφή αναβίωσης (φολκλόρ).

Μεταλλάσσεται δηλαδή σε μια άλλη εκδοχή, απομονώνοντας το στοιχείο του παραδοσιακού από το κοινωνικό του πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο η παράδοση φθείρεται και χάνει την αρχική πολιτισμική της αξία. Δανειζόμενος τα λόγια του προηγούμενου συνεισηγητή του, Δημήτρη Μαντζούρη, τόνισε ότι –για παράδειγμα στην ποντιακή μουσική– «από τις τρεις πρώτες δοξαριές του λυράρη, δηλαδή από τον ιδιαίτερο τόπο παιξίματός του, πρέπει να μπορεί να καταλάβει κανείς από ποιο χωριό προέρχεται».

Ως παράδειγμα ενσωμάτωσης της ποντιακής παράδοσης, και συγκεκριμένα της ποντιακής λύρας, σε τελείως διαφορετικές φόρμες και μουσικά ιδιώματα, παρέθεσε τις καλλιτεχνικές επιλογές του Ματθαίου Τσαχουρίδη. Ο Λάμπρος Λιάβας ξεκαθάρισε ότι σέβεται το ταλέντο του Πόντιου τραγουδιστή, όμως δεν συναινεί στην απομάκρυνση του ποντιακού μουσικού οργάνου από το παραδοσιακό, καθώς αυτό οδηγεί σε σταδιακή φθορά της ποντιακής κληρονομιάς.


Ματθαίος Τσαχουρίδης

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης από την πλευρά του απάντησε ότι «η παράδοση είναι μια ζωντανή μουσική οντότητα, που κάθε φορά μπορεί όχι μόνο να εγκλιματίζεται στην εποχή στην οποία ζει και υπάρχει, αλλά και να επιβιώνει μέσα στο χρόνο.

»Άρα λοιπόν η έννοια της παράδοσης εμπεριέχει από μόνη της την έννοια της εξέλιξης».

Συμφώνησε βέβαια με τον Λάμπρο Λιάβα ο Μ. Τσαχουρίδης ότι η ποντιακή λύρα πρέπει να διατηρεί την παραδοσιακή της αξία. Η λύρα του Πόντου, φεύγοντας από τον φυσικό της γεωγραφικό χώρο και φτάνοντας πλέον στη μητροπολιτική Ελλάδα, «κουβάλησε» έναν τεράστιο όγκο βιωμάτων, εμπειριών μέσω των τραγουδιών και των σκοπών της. Επομένως, είναι υποχρέωση των μουσικών να διατηρούν αυτή την παράδοση.

Όμως, όπως επισήμανε ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής, η παράδοση αυτή πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία και με τους άλλους λαούς – πόσο μάλλον η ποντιακή λύρα που είναι ένα μουσικό όργανο με απεριόριστες μουσικές δυνατότητες.

«Ένα μουσικό χώμα κάθε φορά καλλιεργεί άλλους διαφορετικούς καρπούς, με μικρές αλλά υπαρκτές διαφορές» είπε χαρακτηριστικά ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Αυτό που σήμερα θεωρείται παράδοση, κάποτε ήταν απλώς ένα νέο ποντιακό μουσικό τραγούδι. Ως παράδειγμα έδωσε την κύρια πηγή της έμπνευσης του, τόσο για τη διδακτορική του διατριβή όσο και τις καλλιτεχνική του πορεία, τον αείμνηστο Γώγο Πετρίδη, τον πατριάρχη της ποντιακής λύρας. Ο Γώγος Πετρίδης ήταν αυτός που έφερε επανάσταση στην ποντιακή μουσική τις δεκαετίες ’50’, ’60 και ’70, εισάγοντας νέες τεχνικές παιξίματος, που τότε αντίστοιχα (όπως και τώρα) θα είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε μια μερίδα ανθρώπων.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να φτάσω τη λύρα ακόμα και στο Χόλιγουντ» αναφώνησε ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, πριν αφιερώσει σε όλους ένα παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι παίζοντας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο μία από τις λύρες του Γώγου Πετρίδη.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Κωνσταντίνος Τσενκελίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας θα φιλοξενήσει την εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων»: Το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνεύουν στη Βέροια η Σόνια Θεοδωρίδου και η «Πολύμνια»

23/03/2026 - 11:33πμ
(Φωτ.: facebook/BPAN Heroes)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοζάνη: «Ύμνοι Ελπίδας», μια φιλανθρωπική συναυλία για τα παιδιά με τη νόσο BPAN

22/03/2026 - 3:25μμ
Σκηνή από την ταινία «Τελευταία Κλήση» σε σκηνοθεσία Sherif Francis
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αληθινές ιστορίες που συντάραξαν την Ελλάδα και έγιναν ταινίες

21/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: EPA / Marton Monus)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τσακ Νόρις: Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον αήττητο ήρωα των ταινιών δράσης

21/03/2026 - 3:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

18/03/2026 - 11:56μμ
Μικρές Λαζαρίνες με τα ανθοστόλιστα καλάθια τους (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Λαζαρίνες θα αναβιώσουν και φέτος στο δήμο Τρικκαίων – Το έθιμο που προϋπαντεί το Πάσχα

18/03/2026 - 7:17μμ
«Nα σκάσουν οι ζηλιάρηδες» στα νέα ελληνικά, σε ψηφιδωτό στην είσοδο οικίας στην αρχαία πόλη της Σύεδρας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιδωτό 1.500 ετών με ελληνική επιγραφή-έκπληξη βρέθηκε στην Τουρκία

17/03/2026 - 5:34μμ
O Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Μητροπάνος στο εξώφυλλο του δίσκου «Στου αιώνα την παράγκα» (φωτ.: Minos-EMI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη… μεταφυσική ιστορία της θρυλικής «Ρόζας» του Μητροπάνου, που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος

16/03/2026 - 12:35μμ
Οι συντελεστές της ταινίας «One Battle After Another» που απέσπασε 6 χρυσά αγαλματίδια (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Θρίαμβος για την ταινία «Η μια μάχη μετά την άλλη» – Η ελληνική νίκη της λαμπερής βραδιάς

16/03/2026 - 9:10πμ
Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (φωτ.: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι: Ο πίνακας του Ντελακρουά επέστρεψε στον τόπο που τον ενέπνευσε

15/03/2026 - 1:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

21 λεπτά πριν
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

52 λεπτά πριν
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

1 ώρα πριν
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Χειροπέδες σε κύκλωμα εικονικών εταιρειών με μοντέλα, παίκτη ριάλιτι κι έναν tiktoker

2 ώρες πριν
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στο λιμάνι του Πόρτσμουθ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)

Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon – Τρεις εβδομάδες μετά το πλήγμα ιρανικού drone στο Ακρωτήρι

2 ώρες πριν
Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign