Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για το Ασφαλιστικό, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην νέα τριμηνιαία έκθεσή του για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, έριξε…βόμβες!
Η έκθεση αποδομεί πλήρως το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού το οποίο παρουσιάστηκε στις 4 Ιανουαρίου.
Στην ουσία τονίζεται ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου, που γεννά πολλά ερωτηματικά, φέρνει μειώσεις στις συντάξεις ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού τάσσεται υπερ της λειτουργίας τριών ταμείων ασφάλισης. Επίσης επισημαίνεται πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και πρέπει επειγόντως να μεταρρυθμιστεί! Χαρακτηριστικά στην έκθεση αναφέρεται ότι:
- Το σχέδιο νόμου του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά γεννά πολλά ερωτηματικά για το αν τελικά μπορεί να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
- Η κύρια σύνταξη θα εξαρτάται από τις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου με χαμηλότερους συντελεστές υπολογισμού της τελικής παροχής. Σχετικά με το ποσοστό αναπλήρωσης οι αλλαγές θα είναι άμεσες και δεν προβλέπεται κανένα μεταβατικό καθεστώς όπως προέβλεπε ο νόμος 3863/2010, ενώ θα αγγίζουν το 60-65% τη στιγμή που οι θεσμοί εμμένουν σε 50-55%.
- Μετά το 2018 παλιές και νέες συντάξεις θα έλθουν στα ίδια επίπεδα καταργώντας σταδιακά την προσωπική διαφορά.
- Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις είναι αναπόφευκτες έως και το 2018 λόγω του ελλείμματος του ΕΤΕΑ που θα αγγίξει τα 730 εκατ. ευρώ ως απόρροια της μη εφαρμογής της ρήτρας μη μηδενικού ελλείμματος. Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές από 2% έως και 30%, ενώ θα γίνει προσπάθεια να διασωθούν οι χαμηλές επικουρικές.
- Θα ήταν καλύτερο να υπάρχουν τρία ταμεία, όπως το ΙΚΑ για τους μισθωτούς, ο ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ για το σύνολο των αγροτών.
- Οι ενιαίοι κανόνες θα σημαίνουν και νέες μειώσεις για τους νέους συνταξιούχους.
- Προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες ο τρίτος πυλώνας που αναφέρεται στην ιδιωτική ασφάλιση, με την κατάλληλη εποπτεία μπορεί να συμβάλλει θετικά.