Την ώρα που οι αγρότες προχωρούσαν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό σε διάφορα σημεία των εθνικών οδών αλλά και σε τελωνεία στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση, οι συναρμόδιοι υπουργοί εμφανίστηκαν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Γιώργος Κατρούγκαλος, Βαγγέλης Αποστόλου, Τρύφων Αλεξιάδης και Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου από την οποία προέκυψε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των αγροτών. Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο να δοθεί μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται με προοδευτικά μεγαλύτερο συντελεστή έως και το 2019.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε νέο προσδιορισμό της έννοιας του αγροτικού εισοδήματος, ώστε να κλείσουν τα «παράθυρα» της φοροδιαφυγής. Σε ό,τι αφορά το συντελεστή φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ανέφερε ότι θα είναι σταδιακή ώστε να φτάσει το 2017 στο 26%. Επίσης, τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάργησης του επιδόματος του πετρελαίου κίνησης.
Κατρούγκαλος: Το 2017 θα υπάρξουν αγρότες που θα πληρώνουν και λιγότερες εισφορές.
Στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι το 91% του προϋπολογισμού του ΟΓΑ προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο μέσος φόρος που πληρώνει ο κάθε αγρότης είναι 350 ευρώ, «όταν ο μέσος φόρος που καταβάλλει κάθε Έλληνας φορολογούμενος ξεπερνά τα 950 ευρώ», συμπλήρωσε.
Το 2017 οι εισφορές των αγροτών στην κύρια σύνταξη θα υπολογιστούν με συντελεστή 14%. Για το 2018 και το 2019 προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση του συντελεστή στο 17% και στο 20%.
«Οι αγρότες θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΟΓΑ να διατηρηθεί ως ανεξάρτητο ταμείο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κάλεσε τους αγρότες «να δουν την επόμενη ημέρα». Σημείωσε ακόμη ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις έως τα 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη. Όπως ανέφερε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.