pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στην Εύξεινο Λέσχης Κοζάνης συζητήθηκε η ενότητα του ποντιακού χώρου – Όλα όσα ειπώθηκαν

22/01/2016 - 1:39μμ
Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης στην Κοζάνη - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καλεσμένοι ήταν άνθρωποι του ποντιακού χώρου οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των οργανώσεων των Ποντίων, αλλά και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον ποντιακό πολιτισμό. Παρά το χιονιά και το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε την Κυριακή στην Κοζάνη, οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Κώστα Σανίδη και έδωσαν το παρών σε μια συζήτηση για την ενότητα του ποντιακού χώρου.

Ο πρόεδρος του σωματείου, αφού τους ξενάγησε στο ιδιόκτητο κτήριο-στολίδι, τους εξήγησε και διά ζώσης ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει στόχο να ενδυναμώσει τον ποντιακό χώρο «γιατί πρέπει να πάμε ένα βήμα μπροστά», όπως είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης ήταν από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της ΠΟΕ, και ότι οι κινήσεις ενότητας που γίνονται έχουν στόχο να βάλουν ένα λιθαράκι στην ενίσχυση του ποντιακού χώρου, και όχι στην αποδυνάμωση της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας οργάνωσης.

Στην παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι σημαντική διότι δείχνει πως οι Πόντιοι μπορούν να συζητούν, και στη συνέχεια τους προβληματισμούς αυτούς να τους μεταφέρουν στα όργανα του οργανωμένου ποντιακού χώρου.


Στιγμιότυπο από την παρέμβαση Φαχαντίδη (φωτ.: efxinospontos.gr)

«Πρέπει να καίει η φωτιά που ανάψαμε, αλλά δεν πρέπει ούτε να καούμε, ούτε να κρυώσουμε», είπε χαρακτηριστικά στη σύντομη ομιλία του ο Παντελής Καραλευτέρης από την Πτολεμαΐδα. Εξήγησε ότι επιβάλλεται να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους προκειμένου να πάνε τις οργανώσεις ένα βήμα πιο μπροστά, και δήλωσε: «Η ενότητα είναι το εργαλείο και πρέπει να το πάρουμε στα χέρια μας».

Η Ελένη Ταϊγανίδου, η οποία ταξίδεψε στην Κοζάνη από την Αθήνα, στην ομιλία της κάλεσε όλους τους διοικούντες να καταθέσουν τις σκέψεις τους, να υπερβούν και να παραμερίσουν εαυτούς όπου και όσο χρειάζεται, προκειμένου να καμφθούν οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις. Ζήτησε, ακόμα, η συνάντηση της Κοζάνης να αποτελέσει αφετηρία για την έναρξη ειλικρινούς διαλόγου για την ανάκτηση της συνοχής και της αξιοπιστίας.


Θεοδόσης Κυριακίδης και Ελένη Ταϊγανίδου (φωτ.: efxinospontos.gr)

Στην παρέμβασή του ο Θεοδόσης Κυριακίδης (θεολόγος, διδάκτωρ Ιστορίας και υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα), ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές πρέπει να είναι αυτονόητες και όχι το ζητούμενο, «γιατί στον ποντιακό χώρο δεν μάθαμε να συζητάμε». Όπως είπε, εκτός από την ενότητα του χώρου «σημαντικό είναι να μπορούμε να στοχαστούμε για το ποια είναι η στρατηγική μας για τα επόμενα δέκα χρόνια, πού θέλουμε να φτάσουμε τον ποντιακό χώρο. Και μόνο που συμμετέχουμε όλοι μας σε ποντιακά σωματεία είναι μια πολιτική πράξη».

Η Ελένη Βασιλειάδου, ταμίας της ΠΟΕ, τόνισε πως είναι θετικό που οι άνθρωποι που βρίσκονται στο χώρο των οργανώσεων και μη, συζητούν.

«Ο οργανωμένος ποντιακός χώρος και κυρίως η ΠΟΕ, η οποία είναι η μεγαλύτερη οργάνωση που δημιουργήθηκε από τα κάτω από τα ίδια τα σωματεία, είναι ο χώρος όπου μπορεί να αναπτυχθεί αυτός ο προβληματισμός», σημείωσε. Τόνισε δε ότι αν γίνονται λάθη, αυτά μπορούν να διορθωθούν μόνο μέσα από το διάλογο και την αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων.

Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε γνήσιο ποντιακό γλέντι με τον λυράρη Χρήστο Τσενεκίδη και τον τραγουδιστή Αχιλλέα Βασιλειάδη, ενώ τραγούδησαν επίσης η Ελένη Βασιλειάδου και ο Λευτέρης Κοκκινίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κοζανίτικη Αποκριά 2026 με τα ποντιακά σωματεία (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Ποντιακός παλμός, χοροί και μήνυμα στήριξης στον Γιαϊλαλί

20/02/2026 - 1:55μμ
Άποψη των Κοτυώρων, της επαρχίας όπου ανήκε το ελληνικό χωριό Τάμαλαν (φωτ.: tr.pinterest.com/eskiturkiyefotograflari/)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάμαλαν: Το αμιγώς ελληνικό χωριό στην περιφέρεια της Χαψάμανας στα Κοτύωρα του Πόντου

20/02/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»: Μωμοέρια, χοροί και ένα αυθεντικό ποντιακό γλέντι στο Αγγελοχώρι Νάουσας

20/02/2026 - 8:33πμ
Πρόσφυγες στο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου (Πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χατζηγεωργίου Στεφανίδη: Το πλοίο δεν μπορούσε από πουθενά να πάρει νερό. Ποιος μας λογάριαζε. Πρόσφυγες ήμασταν

19/02/2026 - 8:09μμ
(Φωτ.: Φόρης Πεταλίδης, «Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση της βασιλόπιτας

19/02/2026 - 2:54μμ
(Φωτ.: haberanlik.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Γραμμές τελεφερίκ σε Σουμελά και Βίλα Καπαγιαννίδη – Στο επίκεντρο διεθνών τουριστικών επενδύσεων

19/02/2026 - 2:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αιγάλεω)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

70 χρόνια ιστορίας για την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω – Μεγάλη συμμετοχή στην κοπή της πίτας

19/02/2026 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» φώτισαν πτυχές της τραγωδίας των προσφύγων

19/02/2026 - 12:58μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για να μη γίνουμε οι τελευταίοι που «ελάλ ‘ναν και ετραγώδναν το ρωμαίικον το χρυσόν την καλατσήν»

18/02/2026 - 11:42μμ
Η «πύλη» εισόδου στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» (πηγή: kzpavlosmelas.hist.auth.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Στρατόπεδο «Παύλου Μελά»: Ένας χώρος κράτησης στο κέντρο της κατοχικής Μακεδονίας – Οι 51 Πόντιοι του Κιλκίς

18/02/2026 - 8:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.:Γκέλυ Καλαμπάκα)

«Cleansed»: Η φετινή παράσταση με τα απανωτά sold out, τις αποχωρήσεις θεατών και την «τρέλα» της Κέιν

34 λεπτά πριν
Με τις τιμές που της αρμόζουν κηδεύτηκε σήμερα η η βυζαντινολόγος και πρύτανης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ  (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ EUROKINISSI)

Το ύστατο χαίρε στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μια σπουδαία Ελληνίδα της παγκόσμιας διανόησης

1 ώρα πριν
Φωτογραφίες θυμάτων και στεφάνια στη μνήμη τους στο σημείο της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη (φωτ.: Eurokinissi)

Τέμπη: Ακυρώθηκαν οι τρεις εκταφές θυμάτων – Εξώδικα από τις οικογένειες Μπέζα και Ψαρόπουλου

2 ώρες πριν
Λαχταριστά πιροσκί με πατάτα από το εστιατόριο Ανάμα (φωτ.: thessalonikistopiato.gr)

Πιροσκί με πατάτα από τον Εύοσμο – Μια συνταγή με ονοματεπώνυμο, αλλά και τη σφραγίδα της UNESCO

2 ώρες πριν
Κοζανίτικη Αποκριά 2026 με τα ποντιακά σωματεία (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)

Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Ποντιακός παλμός, χοροί και μήνυμα στήριξης στον Γιαϊλαλί

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Hellenic Train: Ενισχύονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κιάτο-Πάτρα-Κιάτο και στον προαστιακό Πάτρας λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign