pontosnews.gr
Τρίτη, 13/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στην Εύξεινο Λέσχης Κοζάνης συζητήθηκε η ενότητα του ποντιακού χώρου – Όλα όσα ειπώθηκαν

22/01/2016 - 1:39μμ
Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης στην Κοζάνη - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καλεσμένοι ήταν άνθρωποι του ποντιακού χώρου οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των οργανώσεων των Ποντίων, αλλά και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον ποντιακό πολιτισμό. Παρά το χιονιά και το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε την Κυριακή στην Κοζάνη, οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Κώστα Σανίδη και έδωσαν το παρών σε μια συζήτηση για την ενότητα του ποντιακού χώρου.

Ο πρόεδρος του σωματείου, αφού τους ξενάγησε στο ιδιόκτητο κτήριο-στολίδι, τους εξήγησε και διά ζώσης ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει στόχο να ενδυναμώσει τον ποντιακό χώρο «γιατί πρέπει να πάμε ένα βήμα μπροστά», όπως είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης ήταν από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της ΠΟΕ, και ότι οι κινήσεις ενότητας που γίνονται έχουν στόχο να βάλουν ένα λιθαράκι στην ενίσχυση του ποντιακού χώρου, και όχι στην αποδυνάμωση της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας οργάνωσης.

Στην παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι σημαντική διότι δείχνει πως οι Πόντιοι μπορούν να συζητούν, και στη συνέχεια τους προβληματισμούς αυτούς να τους μεταφέρουν στα όργανα του οργανωμένου ποντιακού χώρου.


Στιγμιότυπο από την παρέμβαση Φαχαντίδη (φωτ.: efxinospontos.gr)

«Πρέπει να καίει η φωτιά που ανάψαμε, αλλά δεν πρέπει ούτε να καούμε, ούτε να κρυώσουμε», είπε χαρακτηριστικά στη σύντομη ομιλία του ο Παντελής Καραλευτέρης από την Πτολεμαΐδα. Εξήγησε ότι επιβάλλεται να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους προκειμένου να πάνε τις οργανώσεις ένα βήμα πιο μπροστά, και δήλωσε: «Η ενότητα είναι το εργαλείο και πρέπει να το πάρουμε στα χέρια μας».

Η Ελένη Ταϊγανίδου, η οποία ταξίδεψε στην Κοζάνη από την Αθήνα, στην ομιλία της κάλεσε όλους τους διοικούντες να καταθέσουν τις σκέψεις τους, να υπερβούν και να παραμερίσουν εαυτούς όπου και όσο χρειάζεται, προκειμένου να καμφθούν οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις. Ζήτησε, ακόμα, η συνάντηση της Κοζάνης να αποτελέσει αφετηρία για την έναρξη ειλικρινούς διαλόγου για την ανάκτηση της συνοχής και της αξιοπιστίας.


Θεοδόσης Κυριακίδης και Ελένη Ταϊγανίδου (φωτ.: efxinospontos.gr)

Στην παρέμβασή του ο Θεοδόσης Κυριακίδης (θεολόγος, διδάκτωρ Ιστορίας και υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα), ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές πρέπει να είναι αυτονόητες και όχι το ζητούμενο, «γιατί στον ποντιακό χώρο δεν μάθαμε να συζητάμε». Όπως είπε, εκτός από την ενότητα του χώρου «σημαντικό είναι να μπορούμε να στοχαστούμε για το ποια είναι η στρατηγική μας για τα επόμενα δέκα χρόνια, πού θέλουμε να φτάσουμε τον ποντιακό χώρο. Και μόνο που συμμετέχουμε όλοι μας σε ποντιακά σωματεία είναι μια πολιτική πράξη».

Η Ελένη Βασιλειάδου, ταμίας της ΠΟΕ, τόνισε πως είναι θετικό που οι άνθρωποι που βρίσκονται στο χώρο των οργανώσεων και μη, συζητούν.

«Ο οργανωμένος ποντιακός χώρος και κυρίως η ΠΟΕ, η οποία είναι η μεγαλύτερη οργάνωση που δημιουργήθηκε από τα κάτω από τα ίδια τα σωματεία, είναι ο χώρος όπου μπορεί να αναπτυχθεί αυτός ο προβληματισμός», σημείωσε. Τόνισε δε ότι αν γίνονται λάθη, αυτά μπορούν να διορθωθούν μόνο μέσα από το διάλογο και την αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων.

Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε γνήσιο ποντιακό γλέντι με τον λυράρη Χρήστο Τσενεκίδη και τον τραγουδιστή Αχιλλέα Βασιλειάδη, ενώ τραγούδησαν επίσης η Ελένη Βασιλειάδου και ο Λευτέρης Κοκκινίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Οι Δόλοπες Πανελλήνιος Σύλλογος Χορευτικής Έκφρασης & Λαογραφικής Μελέτης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Δόλοπες» θα κόψουν βασιλόπιτα με μουσικές από την Ανατολική Ρωμυλία και την Κρήτη

12/01/2026 - 9:54μμ
Μωμόγεροι χωρίς... δράση, λίγο προτού βγουν στους δρόμους του Κιλκίς (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» / Γιώργος Σταμπολής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι στο Κιλκίς: Ποιος είναι ο ντερεμπέης και γιατί η νύφε φέρνει τη γονιμότητα

12/01/2026 - 8:21μμ
Όρθιος μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου από την Αλεξανδρούπολη ο Πόντιος Αγωνιστής. Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Despina Kotakidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Ανεμοστρόβιλος στην Αλεξανδρούπολη: Κατέστρεψε τα πάντα, αλλά ο Πόντιος Αγωνιστής δεν λύγισε

12/01/2026 - 7:13μμ
Τα Κοτσαμάνια της «Αμάσειας» σε... απαρτία (φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με τα Κοτσαμάνια της «Αμάσειας» έκοψαν βασιλόπιτα στην Ποντοηράκλεια

12/01/2026 - 6:00μμ
Πανέμορφη η Παναγία Σουμελά μέσα στο χιονισμένο τοπίο (φωτ.: İHA / Ozan Köse)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες στη Σουμελά – Τουριστικό άλμα 24% στην Τραπεζούντα

12/01/2026 - 2:43μμ
(Φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Γιορτή Γραμμάτων» από την «Παναγία Σουμελά» Δήμου Θέρμης

12/01/2026 - 11:01πμ
Χαρακτηριστική φωτογραφία με τους χορευτές του συλλόγου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

50 χρόνια Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Ένας ύμνος, ένα μεγάλο πάρτι γενεθλίων με τα μεγαλύτερα ονόματα της ποντιακής μουσικής, κι ένα προσκύνημα ζωής

12/01/2026 - 10:04πμ
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση προετοιμάζουν οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς

12/01/2026 - 8:36πμ
Στο φουαγιέ του ΣΕΦ, η Ένωση Ποντίων Περιστερίου (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έφερε τον Πόντο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

11/01/2026 - 9:43μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάκης Βαμβακίδης: Η διπλή δυναμική επιστροφή στο σανίδι, με Καραγκιόζη και «Ροδάφ’νον»

11/01/2026 - 8:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο η Αττική – Χειρόφρενο για 48 ώρες

24 λεπτά πριν
Μπορεί στην Πάρνηθα να πρόλαβε να χιονίσει για πρώτη φορά το 2026, ωστόσο από σήμερα αναμένεται βελτίωση του καιρού (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Καιρός: Υποχωρεί η ψυχρή εισβολή από σήμερα – Ηλιοφάνεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα

50 λεπτά πριν
Το έργο του γλύπτη αρχιτέκτονα Κώστα Βαρώτσου, κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων του έργου της βιοκλιματικής πρόσοψης και του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Πολεμικό Ναυτικό: Έκτακτες Κρίσεις Πλοιάρχων Έτους 2026-2027 – Ποιοι προάγονται, ποιοι αποστρατεύονται

9 ώρες πριν
Συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Στο τραπέζι με τον Μητσοτάκη οι αγρότες, αλλά η Κρήτη κρατά αποστάσεις

9 ώρες πριν
Ο 28χρονος κτηματομεσίτης Στέλιος Κίκιρης έπιασε τον σταυρό στο Princes Pier της Μελβούρνης (φωτ.: The Greek Herald/Μαίρη Συνανίδη)

Θεοφάνια στην Αυστραλία: Μέδουσες, περιορισμός στους πιστούς που βουτούν, απαγορευτικό στις γυναίκες και στο βάθος… καρχαρίας

10 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/ ΕΡΓΟΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ)

Κακοκαιρία: Πιο αργά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία των δήμων Σερβίων, Αριστοτέλη και Πολυγύρου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign