Τον Αύγουστο του 2014 η Κούρδισσα Γεζίντι, Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, έπεσε θύμα απαγωγής όταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στο χωριό της στο Ιράκ. Όλοι οι άντρες εκτελέστηκαν και οι γυναίκες μαζί με τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη Μοσούλη, όπου ανταλλάχθηκαν ως «δώρα» μεταξύ των τζιχαντιστών. Λίγες ημέρες αργότερα η 21χρονη βασανίστηκε, προσπάθησε να δραπετεύσει και τελικά συνελήφθη για μία ακόμα φορά. Δραπέτευσε έπειτα από τρεις μήνες αιχμαλωσίας και κατέφυγε στη Γερμανία.
Στις 16 Δεκεμβρίου, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα περιέγραψε λεπτομερώς τους τρεις μήνες που ήταν αιχμάλωτη του ISIS.
Μάλιστα, χαρακτήρισε ως Γενοκτονία τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον της κοινότητάς της, της κουρδικής εθνοθρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι.
Αυτή τη γυναίκα-σύμβολο στον αγώνα κατά του ISIS υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Οι στυγνοί εγκληματίες του Daesh, μέσα και από τη Γενοκτονία των Γεζίντι, είναι για εμάς εχθροί της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)
Η Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.400 Σύροι και Ιρακινοί αιχμάλωτοι των τζιχαντιστών. «Το 40% των εδαφών που κατοικούμε είναι υπό την κατοχή του ISIS. Ακόμα και στα μέρη που απελευθερώθηκαν, ο λαός μου δεν θέλει να επιστρέψει γιατί έχουν πλήρως καταστραφεί ή ισοπεδωθεί», τόνισε. Έκανε μάλιστα έκκληση στην Ελλάδα να μεταφέρει τη φωνή των Γεζίντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Πρόεδρος της Ελλάδας, από τη μεριά του, πρότεινε –μέσω του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα–, να ζητηθεί από τον Μάρτιν Σουλτς να μιλήσει η Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.