pontosnews.gr
Σάββατο, 20/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ελληνόφωνο Όχσοχο, ένα από τα πέντε χωριά του Πενταχώρ’ Σουρμένων – Αποστολή (φωτο, βίντεο)

25/12/2015 - 7:37μμ
Παρακάθ’ στο Όχσοχο Σουρμένων, με μέσο έκφρασης την ποντιακή διάλεκτο (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βλέπει στο απέναντι βουνό τη Μάζιρα, τον Άσπαλο με τη Φουτσάνη και τον Αρχάγγελο. Στην άλλη πλευρά του βουνού αχνοφαίνεται η Καλλίστη. Ο λόγος για το χωριό Όχσοχο, ένα από τα πέντε του Πενταχώρ’ των Σουρμένων.

Οι εικόνες από το χωριό κόβουν την ανάσα, μα πιο πολύ η αίσθηση της οικειότητας σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του μιλούν την ποντιακή διάλεκτο. Όπως κι εγώ.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Πενταχώρ’, που σήμερα ονομάζεται Beşköy, σταματά η άσφαλτος και γίνεται χωματόδρομος. Μετά λίγο τσιμέντο, και πάλι χωματόδρομος. Απότομες πλαγιές με οργιώδη βλάστηση και πολλά τρεχούμενα νερά που δημιουργούν τον Μαναχό ποταμό. Δύσκολα κάποιος μπορεί να πάει στο χωριό με τα πόδια ή να επικοινωνήσει με τα άλλα διπλανά χωριά.

Οι κορυφές των βουνών και κάποια σπίτια είναι μέσα στα χιόνια, αλλά για την περιοχή δεν έχει έρθει ακόμα ο πραγματικός χειμώνας. Τα ξύλα για τις σόμπες πάντως είναι μαζεμένα και τα παστά έτοιμα για κατανάλωση.

Μια βόλτα στο χωριό μού δίνει αμέσως να καταλάβω πως η ζωή τέτοια εποχή είναι κυρίως μέσα στα σπίτια ή σε κάποιο από τα δύο καφενεία. Νωρίς το βράδυ το χωριό νεκρώνει, για να ζωντανέψει πάλι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το pontos-news.gr βρέθηκε σε ένα σπίτι Ποντίων στο Όχσοχο και γνώρισε τους ανθρώπους και την καθημερινότητά τους.

Η οικογένεια του Νιχάτ Κουμάς με δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες επιβεβαιώνοντας πως η ποντιακή φιλοξενία είναι το Α και το Ω σ’ αυτά τα μέρη του Πόντου. Στη στάνη και την ώρα που φτιαχνόταν το χαβίτσ’, στην κάμαρα του σπιτιού και συνεχώς, η οικογένεια του Νιχάτ, ο πατέρας Χαακί, η  μητέρα Φατιμέ και ο γιος Σουχεΐπ ήταν χαμογελαστοί, ομιλητικοί και ευχάριστοι.

Ο Νιχάτ είναι γνωστός λυράρης της περιοχής και πρόσφατα έχει βγάλει στο διαδίκτυο τη δουλειά του.

Με τον Νιχάτ πήγαμε παρέα στα δύο καφενεία του χωριού, κέντρο της διασκέδασης των ντόπιων το χειμώνα όπου στήνονται μουχαπέτια. Στο ένα από τα δύο καφενεία ένα πράγμα μας έκανε εντύπωση: σε φωτογραφίες στον τοίχο εικονίζονται οι αποβιώσαντες χωριανοί και δίπλα οι εν ζωή! Φυσικά, μόνο άνδρες.

Εκεί βρήκα κι έναν ακόμα φίλο του pontos-news.gr, τον Μαχμούτ. Αγαπητό πρόσωπο στο διαδίκτυο, αφού ανεβάζει φωτογραφίες και υλικό από τον Πόντο κρατώντας μας σε επαφή με το χωριό και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Ήταν μια πολύ ωραία επίσκεψη αυτή στη Όχσοχο, γεμάτη από πατρίδα που την ζωντανέψαμε μιλώντας ρωμαίικα, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την ποντιακή διάλεκτο.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου για το pontosnews.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέος ποντιακός σύλλογος στο Όφενμπαχ – Ετοιμάζονται να βάλουν άψιμον με τον πρώτο τους χορό

20/12/2025 - 8:30μμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή γεμάτη Πόντο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας-Συκεών

20/12/2025 - 5:53μμ
Μετά την εκδήλωση «Τα Κάλαντα στον Πόντο», από την Ένωση Ποντίων Βριλησσίων και την Ορχήστρα 1919 (φωτ.: Facebook / Soula-xrysoula Kokkini)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα κάλαντα του Πόντου ζέσταναν τα Βριλήσσια

20/12/2025 - 2:09μμ
Αθήνα, είσαι έτοιμη; (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι on fire πριν βγουν στην Ερμού!

20/12/2025 - 12:19μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο «Ανταμώματος» της ΕΠΟΝΑ (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Από το ΟΑΚΑ το 2004, στο «Αντάμωμαν 2025» – Μια εικονογραφημένη ιστορία

20/12/2025 - 12:08μμ
Στιγμιότυπο από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι ζωντάνεψαν την Κοζάνη: Μια βραδιά παράδοσης και συγκίνησης

20/12/2025 - 11:31πμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2024 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών φέρνουν την ποντιακή παράδοση στην καρδιά της Αθήνας

20/12/2025 - 9:35πμ
Στιγμιότυπο από την αφήγηση των παραμυθιών (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χαλκίδα: Ιστορίες από τον Πόντο και τη Μικρασία στη χριστουγεννιάτικη γιορτή των «Κομνηνών» και του «Άγιου Ιωάννη του Ρώσσου»

20/12/2025 - 9:03πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών: 100 χρόνια Μωμοέρια ’ς σα Ούτσενα

19/12/2025 - 8:40μμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αρμενική και ποντιακή νεολαία τίμησαν μαζί την 9η Δεκεμβρίου

19/12/2025 - 6:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από αριστερά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στην Ιερουσαλήμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για στρατηγικές επαφές γεωπολιτικής σημασίας

22 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου για το pontosnews.gr)

Νέος ποντιακός σύλλογος στο Όφενμπαχ – Ετοιμάζονται να βάλουν άψιμον με τον πρώτο τους χορό

50 λεπτά πριν
Ακινητοποιημένα φορτηγά διεθνών μεταφορών στο τελωνείο του Προμαχώνα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Αγροτικά μπλόκα: Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά και τον τουρισμό – Ακυρώσεις στο 50% των κρατήσεων

1 ώρα πριν
Ο Ντμίτρι Μπίστι, ακαδημαϊκός της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών και Λαϊκός Καλλιτέχνης της Ρωσίας, ήταν ένας από τους κορυφαίους εικονογράφους της πρώην ΕΣΣΔ. Ο στενός φίλος και συνάδελφος του Ντούρντι Μπαϊράμοφ, τον ζωγράφισε το 1979. Το έργο έχει τίτλο «Καλλιτέχνης Ντμίτρι Μπίστι» (λάδι σε καμβά)
και βρίσκεται σε μόνιμη συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης Τρετιακόφ στη Μόσχα (πηγή: facebook.com/bbayramov1)

Δημήτρης Μπίστη: Ένας σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος της Ρωσίας άγνωστος στο ελληνικό κοινό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram annavissiofficial/Romanos I.)

Άννα Βίσση: Η Κύπρια που είχε όνειρο να κατακτήσει την κορυφή και τα κατάφερε

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

History Maker της χρονιάς ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign