Χρόνια περιμένουν τα ομόφυλα ζευγάρια να νιώσουν αλλά και να είναι ισότιμα με τα ετερόφυλα στην Ελλάδα. Η υπερψήφιση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης την Τρίτη το βράδυ από την ελληνική Βουλή με 194 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 51 αποχές κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αν και πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για να υπάρχει η πλήρης ισοτιμία που ζητούν οι ομοφυλόφιλοι στη χώρα μας.
Δυστυχώς, του θετικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας προηγήθηκαν ομοφοβικά παραληρήματα, χυδαιότητες που δεν επιτρέπεται να αναπαραχθούν, ηχηρές απουσίες, φιλιά και αγκαλιές ομοφυλοφίλων στα θεωρεία του Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή έκαναν συγκέντρωση οργανώσεις ομοφυλοφίλων και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πώς ψήφισε η Βουλή
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν κατά συνείδηση. Όχι στο σύμφωνο συμβίωσης είπαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Απαράδεκτη θεωρήθηκε από πολλούς η ηχηρή απουσία υπουργών της κυβέρνησης όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Πάνος Καμμένος, αλλά και πρωτοκλασάτων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Κώστας Καραγκούνης, η Σοφία Βούλτεψη και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Από το ΚΚΕ απουσίασε η Λιάνα Κανέλλη.
Στα «όχι» της ΝΔ συμπεριλαμβάνονται εκείνα των Μάκη Βορίδη, Μάξιμου Χαρακόπουλου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Άννας Καραμανλή και Νότη Μηταράκη.
Θετική ψήφο έδωσαν στο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Έλενα Κουντουρά, ο Κώστας Ζουράρις και οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.
Συγγνώμη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας
Τις ευθύνες που αναλογούν στους πολιτικούς για την καθυστέρηση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
«Κλείνει ένας κύκλος αρνήσεων και περιθωριοποίησης ενός μεγάλου τμήματος συνανθρώπων μας που εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους δεν είχαν δικαίωμα να συμβιώσουν με τον σύντροφό τους απολαμβάνοντας στοιχειώδες δικαιώματα στα πλαίσια έννομης τάξης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα έσπευσε να επισημάνει ότι «ο κύκλος αυτός κλείνει έστω και καθυστερημένα. Αντί να πανηγυρίζουμε, πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη σε χιλιάδες ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν παρόμοια νομικά καθεστώτα, στην Ελλάδα στερούνταν δικαιώματα».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)
Xυδαιότητες από τη Χρυσή Αυγή
Η συζήτηση αμαυρώθηκε από το ομοφοβικό παραλήρημα βουλευτών της Χρυσής Αυγής που χρησιμοποίησαν χυδαίους χαρακτηρισμούς και έκαναν λόγο για το «αφύσικο που παρουσιάζεται σαν λογικό».
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος είπε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει τον τρόπο με τον οποίο πορεύτηκε η ελληνική οικογένεια επί χιλιάδες έτη»! Και έθεσε και το ερώτημα για ποιο λόγο δεν αντιδρά η Εκκλησία της Ελλάδος. «Τι είδους κονκορδάτο έχει συναφθεί μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης της Αριστεράς;» είπε, χαιρετίζοντας την απόφαση του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες της μητροπόλεώς του. «Σήμερα έπρεπε να πενθούν πένθιμα οι καμπάνες σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε!
Ο Χρήστος Παππάς, μάλιστα είπε: «θέλετε να ενισχύσετε την ιδιωτική αυτονομία των ομοφυλόφιλων. Ποιος τους την στερούσε; Εάν οικογένεια είναι ο Μήτσος με τον Λάμπρο, τότε οικογένεια είναι ό,τι ορίζει καθένας».
Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι για το σύμφωνο συμβίωσης
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουκούτσης επιτέθηκε στην Εκκλησία λέγοντας «αν εξαιρέσουμε ορισμένους ιεράρχες, οι περισσότεροι φορούν ροζ φουστίτσες κάτω από τα ράσα τους».
ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων
«Λέμε “όχι” στο σύμφωνο γιατί λέμε “ναι” στο Σύνταγμα. Η οικογένεια είναι η προαγωγή του έθνους. Πώς όμως θα προαχθεί με υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια;» είπε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης, επιχειρώντας να στηρίξει την επιχειρηματολογία του σε νομικά επιχειρήματα και όχι ιδεολογικά. Πάντως οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τα πρώτα 14 άρθρα.
«Το κράτος και η Εκκλησία δεν έχουν καμία θέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους», έσπευσε να δηλώσει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας)
Ο Βασίλης Λεβέντης αφού δήλωσε ότι είναι άνθρωπος που πιστεύει, εξέφρασε τη στεναχώρια του για τη στάση ορισμένων ιεραρχών. «Η Εκκλησία ζει τον Μεσαίωνά της, μέσα στο φανατισμό της. Βεβαίως αυτές είναι ακραίες φωνές από κάποιους ιεράρχες που ακροδεξιίζουν», σημείωσε. Όσον αφορά το θέμα της τεκνοθεσίας, είπε ότι το κόμμα του τάσσεται κατά καθώς η κοινωνία δεν είναι ώριμη για να την αποδεχθεί.