pontosnews.gr
Παρασκευή, 15/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βιβλίο-λεύκωμα για την ιστορία των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης

17/12/2015 - 1:39μμ
Βιβλίο-λεύκωμα για την ιστορία των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ιστορία των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης τα τελευταία εκατό χρόνια, πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ίδια την ιστορία της πόλης το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, περιγράφονται και παρουσιάζονται στο βιβλίο – λεύκωμα που εξέδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2014, εκατό χρόνων από την ίδρυσή της.

Συναντήσεις και ομιλίες του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η φιλοξενία προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μεγάλες χοροεσπερίδες που έμειναν αξέχαστες τις προηγούμενες δεκαετίες, έγιναν σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης που παρουσιάζονται στο βιβλίο Εκατό χρόνια φιλοξενίας – Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης (1914-2014) το οποίο συνέγραψε ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βασίλης Κολώνας.

«Υπάρχουν τόσο πολλά αρχεία για το λαμπρό αυτό θέμα, που θα μπορούσε το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης να κάνει ολόκληρη διατριβή», τόνισε ο συγγραφέας του βιβλίου, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τα χρονικά διαστήματα που χτίστηκαν τα ξενοδοχεία της πόλης.


Ο συγγραφέας του βιβλίου, Βασίλης Κολώνας

Όπως είπε, γνωστά ξενοδοχεία υπήρχαν από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά η ανοικοδόμηση νέων σταμάτησε από το 1917, όταν η πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’20. Στη συνέχεια έγιναν κάποια ξενοδοχεία, υπήρξε πάλι ένα μεγάλο κενό στη δημιουργία καινούριων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη δεκαετία του ’60, για να αρχίσει τότε η κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων (Makedonia Palace, Electra Palace κτλ.). Το διάστημα 1973-1998 δεν έγινε κανένα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, για να φέρει ο 21ος αιώνας κατασκευή νέων και ανακαινίσεις υπαρχόντων.

«Κιβωτοί ζωής»
Ως «κιβωτούς ζωής» και «την ίδια τη ροή του χρόνου» χαρακτήρισε τα ξενοδοχεία ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Μέρτζος, ο οποίος ήταν από τους παρουσιαστές του βιβλίου.

«Στα ξενοδοχεία συνέβησαν εξαιρετικής σημασίας πράγματα, που αποτελούν την ίδια την ιστορία. Το βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετική, επίπονη, επίμονη, προσεκτική και συλλεκτική μελέτη», είπε ο Ν. Μέρτζος.

Ο ίδιος ανέφερε και διάφορα περιστατικά που σχετίζονται με επιφανείς προσωπικότητες και ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. «Βγήκε ο Λεωνίδας Ιασονίδης, ο αρχηγός των Πόντιων προσφύγων, από το ξενοδοχείο Εμπορικόν, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Συγγρού. Μπήκε σε ένα ταξί και λέει στον ταξιτζή “Διοικητήριον πας;”. Ο ταξιτζής του απάντησε ότι δεν πάει αγώγι για διακόσια μέτρα. Τότε ο Ιασωνίδης του είπε: “πας δεν πας, υπουργόν Ιασωνίδην θα τον πας”. Επίσης, πριν γίνει το Makedonia Palace, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής περπατούσε στη νέα παραλία, την οποία μόλις είχε διανοίξει, και κάποια στιγμή σταμάτησε και είπε στο επιτελείο του: “εδώ θα γίνει το ξενοδοχείο και θα μου αναφέρετε κάθε δέκα μέρες για το έργο”».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε ότι «το βιβλίο καταφέρνει να μας ταξιδέψει στην πόλη μας των τελευταίων εκατό χρόνων. Από τις σελίδες του βιβλίου μπαινοβγαίνουμε σε στάβλους, σε αυλές, σε αίθουσες χορών, βλέπουμε την αστική προσωπικότητα της πόλης, που, δυστυχώς, τείνει σήμερα να εκλείψει».

«Εντυπωσιασμένη από τον τρόπο που το βιβλίο ξεναγεί στη νοσταλγία μιας εποχής που χάθηκε», δήλωσε η Περσεφόνη Τρίχα, προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ για «καταγραφή της ιστορίας των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την πόλη και για τις επόμενες γενιές», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στον ανακριτή οι 8 συλληφθέντες για τη ληστεία της τράπεζας  στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Παρασκευή 15 Μαΐου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ληστεία στην Κάτω Τιθορέα: Στη φυλακή έξι από τους οκτώ κατηγορούμενους – Ένταση και επεισόδια στα δικαστήρια

15/05/2026 - 6:08μμ
Το κτήριο του Αρείου Πάγου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη διαρροή σημειωμάτων των δύο 17χρονων

15/05/2026 - 4:58μμ
Διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων στις Σέρρες (φωτ.: Σεραφείμ Καραμβαλάσης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Ένταση στον Προμαχώνα – Επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών

15/05/2026 - 2:46μμ
(Φωτ.: Facebook/Το Χαμόγελο του Παιδιού)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγικός επίλογος στη βουτιά θανάτου των 17χρονων κοριτσιών – Συγκινεί η επιθυμία των γονιών του ενός κοριτσιού

15/05/2026 - 12:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σορός εντοπίστηκε στον ποταμό Λουδία – Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση για τον 54χρονο των Κυμίνων

15/05/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Οκτώ κατηγορούμενοι στον ανακριτή για την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα

15/05/2026 - 10:56πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έστηναν παγίδες ως «λογιστές» και υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ – Άρπαξαν χρυσαφικά και μετρητά άνω των 150.000 ευρώ

15/05/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια – Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για εξετάσεις και Πανελλαδικές

15/05/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
  
 
 
  
 
 
 
   
 
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSII)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές – Στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία

15/05/2026 - 8:08πμ
Η παραλία Μαράθι στα Χανιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Με 154 Γαλάζιες Σημαίες, το νησί διατηρεί την πρωτιά στις βραβευμένες ακτές το 2026

14/05/2026 - 11:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από παρουσίαση σε σχολείο (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)

Θεσσαλονίκη: Το «Ταξίδι στον Πόντο» έφερε τη μνήμη της Γενοκτονίας σε σχολεία όλων των βαθμίδων

8 λεπτά πριν
Ο Φερχάτ Οζγκιούρ μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής, για την άρση ασυλίας του, Τρίτη 28 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Βουλή: Ανεξαρτητοποίηση του Φερχάτ Οζγκιούρ από τη Νέα Αριστερά – Στους 11 βουλευτές η ΚΟ

31 λεπτά πριν
Στον ανακριτή οι 8 συλληφθέντες για τη ληστεία της τράπεζας  στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Παρασκευή 15 Μαΐου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI)

Ληστεία στην Κάτω Τιθορέα: Στη φυλακή έξι από τους οκτώ κατηγορούμενους – Ένταση και επεισόδια στα δικαστήρια

55 λεπτά πριν
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Syllogos Pontion Vrykselon "Kamian 'k'en argos")

Βρυξέλλες: «Γενοκτονία χωρίς τιμωρία» – Εκδήλωση μνήμης και μήνυμα για το χρέος της διεθνούς κοινότητας

1 ώρα πριν
Τηλεοπτική μετάδοση της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο στις 15 Μαΐου 2026  (φωτ.: EPA / Jessica Lee)

Ταϊβάν, όπλα και σιωπές: Το ερώτημα του Σι που ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει – Το νέο γεωπολιτικό παζάρι ΗΠΑ-Κίνας

2 ώρες πριν
Το κτήριο του Αρείου Πάγου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη διαρροή σημειωμάτων των δύο 17χρονων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign