pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Ποτέ ξανά!

16/12/2015 - 6:39μμ
100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Ποτέ ξανά!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα 100 χρόνια μνήμης από τη Γενοκτονία των Ασσυρίων τίμησε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, με εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος». Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ελένη Θεοχάρους.

Η Γενοκτονία των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους εξελίχθηκε μεταξύ 1914-1923, η βαρύτερη φάση της όμως διαδραματίστηκε το 1915.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, μιλώντας για την τραγική ιστορία των συμπατριωτών του, αναφέρθηκε στη δέσμευση του ελληνικού Κοινοβουλίου για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, η οποία ακούστηκε από την τότε Πρόεδρο της Βουλής στις 19 Μαΐου 2015.

«Τη δική μας δέσμευση εμείς θα την υλοποιήσουμε με τρόπο απαρέγκλιτο και αδιαπραγμάτευτο, με τη συστράτευση στον αγώνα ώστε ποτέ ξανά στην ιστορία των λαών και των κοινωνιών να μην επαναληφθεί το έγκλημα της γενοκτονίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μπατσάρας.


Ομιλία του Κυριάκου Μπατσάρα 

Η Ελένη Θεοχάρους, με τις αναφορές στα ιστορικά γεγονότα και το κάλεσμα για την τελική δικαίωση των λαών που σφαγιάστηκαν, κατάφερε να αποσπάσει δυνατά χειροκροτήματα από τους απογόνους των χριστιανών της Ανατολής που έπεσαν θύματα γενοκτονίας.

«Το έτος 2015 ήταν σκληρό και οδυνηρό για την Ελλάδα, όμως ταυτόχρονα με έκανε υπερήφανη και με φόρτωσε με ευθύνες και έγνοιες. Το 2015 συμπληρώθηκε ένας αιώνας από το σφαγιασμό των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και ήταν ύψιστη τιμή να είμαι ομιλήτρια για την Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων στις τελετές που έγιναν στη μνήμη των θυμάτων στη Λευκωσία, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ερεβάν, στο Στεπανακέρτ, στη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλες. Σήμερα έχω προσκληθεί να τιμήσω μαζί με σας θύματα ενός άλλου πανάρχαιου λαού με μεγάλο πολιτισμό και λαμπρή ιστορία – των Ασσυρίων», είπε η ευρωβουλευτής στην εισαγωγή της ομιλίας της.


Κεντρική ομιλήτρια, η ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ελένη Θεοχάρους

Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και σε μια άλλη, άγνωστη για πολλούς γενοκτονία, δεύτερη για τους Ασσυρίους. Το 1933, στη Σιμέλε του Ιράκ, Ασσύριοι χωρικοί σφαγιάστηκαν από Ιρακινούς στρατιώτες και Κούρδους ατάκτους σε ένα μακελειό που άρχισε στις 7 Αυγούστου. Πάνω από 3.000 Ασσύριοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν τότε.

Απευθυνόμενη στους απογόνους των επιζησάντων Ασσυρίων, η Ελένη Θεοχάρους κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. «Η Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Χαλδαίων συνιστά μέρος της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, η οποία εκπονήθηκε και εκτελέστηκε από τους προγόνους και διδασκάλους των σημερινών υποστηριχτών και χρηματοδοτών του ISIS» τόνισε.

Στο τέλος της εκδήλωσης, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας ως ζήτημα όλης της ανθρωπότητας και όχι μεμονωμένων λαών και ανθρώπων, ενώ έκανε αναφορά στην ευθύνη που φέρουν όλοι οι πολίτες του κράτους, και ιδιαίτερα ο υπουργός Παιδείας, για τις δηλώσεις που αφορούν τόσο σοβαρά ζητήματα.

Ο Αντώνης Παυλίδης πρωτοστάτησε από τα πρώτα βήματα στον ενιαίο αγώνα των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Η σύντομη παρέμβαση του προέδρου της Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνη Παυλίδη 

Στην εκδήλωση των Ασσυρίων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από οργανώσεις Κρητών (ο Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στη Βουλή ζητώντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων), Μακεδόνων, Μικρασιατών, Ποντίων κ.ά. Όπως κάθε χρόνο, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα κομμάτι της ιστορίας του Αιγάλεω και βραβεύτηκαν δημότες της πόλης ανεξαρτήτως καταγωγής, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελούν και οι Ασσύριοι.

Κείμενο-φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διάσημος πίνακας στο ανάκτορο «Αχίλλειον» της Κέρκυρας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο, έργο του Αυστριακού ζωγράφου Franz von Matsch (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by/2.0/)
ΠΟΝΤΟΣ

Η λατρεία του Αχιλλέα στον Πόντο, η Ολβία Ποντική και το μικρό νησί Λευκή

10/12/2025 - 9:24μμ
Μαθητές και μαθήτριες που βραβεύτηκαν από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: Δήμος Πεντέλης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μελίσσια: Ξεχώρισαν οι άριστοι στα Βραβεία «Δημήτρη και Μιράντας Τομπουλίδη» – 33 χρόνια προσφοράς στην Παιδεία

10/12/2025 - 5:09μμ
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εποχή» και ο Νίκος Καπετανίδης (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα έκδοση για τον Νίκο Καπετανίδη: Συνεργασία του Σωματείου «Δράσης Νίκος Καπετανίδης» με το Ίδρυμα της Βουλής

10/12/2025 - 3:20μμ
Μια μυσταγωγική συνάντηση στη Γλυφάδα (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μυσταγωγία ποντιακής παράδοσης και συγκίνηση στη Γλυφάδα

10/12/2025 - 1:12μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας συμπαραστέκεται στους αγρότες

10/12/2025 - 11:59πμ
Ετήσιο μνημόσυνο για τον Κοτζά Αναστάς στη Νεοκαισάρεια Πιερίας (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοτζά Αναστάς: Το μνημόσυνο που ξαναζωντάνεψε το έπος του αρχικαπετάνιου του Πόντου

9/12/2025 - 6:26μμ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου (φωτ.: facebook.com/profile.php?id=100064713371624/ Ένωση Μικρασιατών Λαμίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας προσφέρει «Γεύσεις που μιλάνε πολίτικα»

9/12/2025 - 4:33μμ
(Φωτ.: facebook.com/estia1930ns)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαγικό το 5ο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της Μ.Φ.Η. «Οίκος Γαλήνης» στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

9/12/2025 - 3:30μμ
Δημήτρης Τομπουλίδης, Κούλα Ιορδανοπούλου και Ισαάκ Λαυρεντίδης στο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών το 1993 (φωτ.: ΕΠΜ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δημήτρης Τομπούλιδης τιμάται με το βραβείο «Ισαάκ Λαυρεντίδη» – Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ενώνει γενιές

9/12/2025 - 1:36μμ
Στιγμιότυπο από τη φετινή Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου 1919, στην Αθήνα (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

9η Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι στέλνουν μήνυμα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την εξάλειψη του ειδεχθούς εγκλήματος

9/12/2025 - 10:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Άλωσε τη Σαραγόσα το Περιστέρι!

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

FIBA Europe Cup: Εντυπωσιακός ο ΠΑΟΚ, σκόρπισε την Πριεβίζντα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Βασίλης Τσενκελίδης)

Η Παναγία Σουμελά κατέφθασε στην Αθήνα – Μια ιστορική στιγμή πίστης και μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Σπουδαία νίκη του Άρη επί της Βενέτσια

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ebu.ch)

Κλυδωνίζεται η Eurovision: Μετά τις μαζικές αποχωρήσεις, εκτός και η Ισλανδία λόγω Ισραήλ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Στους «16» η ΑΕΚ – Νίκησε στην παράταση τη Λέβιτσε

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign