Στο κλειστό γήπεδο του Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο και στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού αναμένεται να φιλοξενηθούν οι μετανάστες που «φορτώθηκαν» στα 46 λεωφορεία κατά την επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ. Η απομάκρυνση των μεταναστών που δεν μπόρεσαν να περάσουν από τον φράχτη της πΓΔΜ –επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε Ιρακινούς, Αφγανούς και Σύρους–, ολοκληρώθηκε σε 10 ώρες.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης-σκούπα της Αστυνομίας υπήρξαν τραυματισμοί αλλά και προσαγωγές τόσο μεταναστών όσο και φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης καταγγέλλει ότι η ΕΛΑΣ, προτού ακόμα ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών, επιχείρησε να φιμώσει τον Τύπο «για να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή».
Αντώνης Ρεπανάς, δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη
Από το πρωί, οπότε και άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και ο «απεγκλωβισμός» των εμπορικών βαγονιών από τα Σκόπια. Ο Ανέστης Σαχπελίδης, εκπρόσωπος των μεταφορικών εταιρειών, υπολογίζει τη ζημιά που υπέστησαν οι μεταφορείς στο 1,2 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η πΓΔΜ τηρεί σιγήν ιχθύος σχετικά με τον δεύτερο φράχτη που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει στα σύνορα, στην περιοχή της Μετζίτλια, απέναντι από τη Νίκη της Φλώρινας. Αν και οι τοπικοί φορείς της Φλώρινας επιβεβαιώνουν τις εργασίες, εντούτοις από τα Σκόπια δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση.
Ο φράχτης της ουδέτερης ζώνης στην Ειδομένη (φωτ.: EPA / Zoltan Balogh)
Αυτός είναι ο δεύτερος φράχτης που υψώνει η πΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, μετά από εκείνον στην ουδέτερη ζώνη στο ύψος της Γευγελής με την Ειδομένη. Όπως ανέφερε πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, ο πρώτος φράχτης φτάνει περίπου τα 6 χλμ, ενώ υπάρχουν σκέψεις να κατασκευαστούν άλλα 15 χλμ.