pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η προστάτιδα του Πυροβολικού Αγία Βαρβάρα

Την κατέσφαξε ο πατέρας της γιατί δεν απαρνιόταν τον Χριστιανισμό, και Γάλλοι στρατιώτες την επέλεξαν (τον 14ο αι.) ως προστάτιδα. Γράφει ο Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

4/12/2023 - 8:35πμ
Το ιερό λείψανο της Αγίας  Βαρβάρας στον Πειραιά, την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας στον Πειραιά, την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 4 Δεκεμβρίου ο Ελληνικός Στρατός (όπως και όλοι οι χριστιανοί) τιμά τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, η οποία εδώ και αιώνες έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα των πυροβολητών και του Πυροβολικού.

Πώς όμως και γιατί συνδέθηκε το όνομα του νεαρού εκείνου κοριτσιού, της ωραίας και αγνής κόρης που μαρτύρησε υπέρ της Αγίας του Χριστού Πίστεως με το καταστρεπτικό, αλλά και ταυτοχρόνως σπουδαιότερο από τα όπλα, το Πυροβολικό, αν και έζησε σχεδόν 1.200 χρόνια πριν ανακαλυφθεί η πυρίτιδα;

Η Αγία Βαρβάρα, θυγατέρα του σατράπη Διόσκορου, γεννήθηκε στη Νικομήδεια (άλλες πηγές αναφέρουν την Μερζιφούντα του Πόντου) και ανατράφηκε μέσα στον πλούτο, τη χλιδή, και τις ειδωλολατρικές τελετές.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο πατέρας της, αναχωρώντας σε κάποια εκστρατεία, πήρε μέτρα για να απομακρύνει κάποιους νεαρούς ευγενείς που συγκεντρώνονταν στα ανάκτορα με την επιθυμία να γίνουν μνηστήρες της Βαρβάρας. Έτσι ο Διόσκορος όρισε ως τόπο διαμονής της έναν πύργο.

Η Αγία Βαρβάρα κρατά συμβολικά τον πύργο όπου έγινε χριστιανή (του ζωγράφου Χρήστου Καρανάσιου)

Στο διάστημα όμως που έμενε στον πύργο, η Βαρβάρα ασπάσθηκε το χριστιανισμό κατόπιν κατηχήσεως από κάποιον Βαλεντινιανό, μαθητή του Ωριγένους. Όταν ο πατέρας της επέστρεψε, της πρότεινε να παντρευτεί έναν ειδωλολάτρη πρίγκιπα, αλλά εκείνη αρνήθηκε επίμονα να συμμορφωθεί με τη θέληση του πατέρα της.

Απελπισμένος ο Διόσκορος ότι δεν θα μπορέσει να κάμψει την αντίσταση της κόρης του, την παρέπεμψε στον δικαστή Μαρκιανό, ο οποίος διέταξε να τη γδύσουν τελείως και να τη μαστιγώσουν ανηλεώς με βούνευρο μαστίγιο (από νεύρα βοδιού), όπου «ίνα προκληθώσι πληγαί, οι βασανισταί της είχον επικολλήση θραύσματα πλίνθων και πηλίνων αγγείων» (κατά τον βιογράφο της Συμεών).

Επειδή όμως η 16χρονη Βαρβάρα δεν μπορούσε να πειστεί να απαρνηθεί το χριστιανισμό, ο Μαρκιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Ο πατέρας της, πρόθυμος, προσφέρθηκε να γίνει ο ίδιος δήμιος του παιδιού του! Και η άμοιρη κόρη έπεσε νεκρή από το ξίφος του πατέρα της – «ταις πατρικαίς χερσίν, τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται» όπως έγραψε ο Συμεών.

(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΣ)

Τον πατέρα της, ο οποίος μετά την απάνθρωπη πράξη του έφευγε ως… θριαμβευτής από τον τόπο της εκτέλεσης, και υπερήφανος για τους υπέρ της ειδωλολατρίας αγώνες του, τον χτύπησε κεραυνός και τον κατέκαυσε. Το γεγονός αυτό έγινε το 236 μ.Χ., επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού Α΄.

Το σώμα της Βαρβάρας τάφηκε στο χωριό Γέλασον, κοντά στην Νικομήδεια. Όταν όμως επικράτησε αργότερα ο χριστιανισμός, τα οστά της μεταφέρθηκαν εν πομπή στην Κωνσταντινούπολη.

Η λατρεία της Αγίας Βαρβάρας ήταν διαδεδομένη ήδη από τον 4ο αιώνα. Στην Καππαδοκία βρέθηκε αρχαιότατη υπόγεια εκκλησία αφιερωμένη σ’ αυτήν, ενώ στο Κάιρο της Αιγύπτου οι Κόπτες ανήγειραν τον 7ο αιώνα ναό στη μνήμη της.

Η πόλη Μάντοβα της Ιταλίας επέλεξε την Αγία Βαρβάρα ως πολιούχο και έκοψε νομίσματα με την προτομή της, ενώ στη Ρώμη υπήρχαν δύο ναοί στη μνήμη της.

Διαδεδομένη ήταν η λατρεία της και στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, ενώ δόθηκε το όνομα της και σε μία πόλη: Σάντα Μπάρμπαρα. Στην Καλιφόρνια μάλιστα ένα μεγαλοπρεπές μοναστήρι φέρει το όνομα της.

Η χάρη της και η λατρεία της έφτασαν μέχρι την Κίνα. Στη Γαλλία υπάρχει από το 1570 εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που σώζεται ακόμα, ενώ συναντάς οδούς και μνημεία με το όνομα της, μέχρι το Αλγέρι!

Στην Ελλάδα, εκτός από προστάτιδα του Πυροβολικού, τιμάται ιδιαιτέρως με ευλάβεια από τις γυναίκες, ενώ μια συνοικία στην Αθήνα και πολλά χωριά σ’ όλη τη χώρα φέρουν το όνομα της.

Προστάτιδα του Πυροβολικού

Ανάμεσα στα παλαιά ρωμαϊκά στρατόπεδα, στη Γαλλία, υπήρχαν και ανήκοντα στους Γαλάτες με την επιγραφή «Sancta Barbara» (Αγία Βαρβάρα).

Όταν ανακαλύφθηκε η πυρίτιδα, οι χώροι αυτοί χρησίμευαν για την αποθήκευσή της, και οι πυροβολητές επέλεξαν την Αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα του όπλου τους. Τότε (τέλη 14ου αιώνα), ένας χειριστής πυροβόλου ζητούσε προσευχόμενος τη βοήθεια και προστασία της Αγίας Βαρβάρας.

(Φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Έκτοτε σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία είναι προστάτιδα των πυροβολητών, ενώ εικόνα της Αγίας Βαρβάρας κοσμούσε το Πυροβολικό του Γερμανικού Ναυτικού. Στην Ελλάδα, από πολλών ετών, οι μονάδες του Πυροβολικού τιμούν τη μνήμη της Αγίας στις 4 Δεκεμβρίου.

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Προσκύνηση των κειμηλίων, της εικόνας της Παναγίας Γουμερά και του Ευαγγελίου, στον καθεδρικό ναό των Αγίων Πάντων (φωτ.: Γρηγόρης Μωυσιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Γουμερά στην Καλλιθέα: Κορυφώνεται το προσκύνημα των Ποντίων το σαββατοκύριακο

5/06/2026 - 2:44μμ
(Πηγή: facebook.com/ecumenicalpatriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο Σταυροδρόμι – Πατριαρχικές ευχές στους μαθητές της Ομογένειας

1/06/2026 - 10:54μμ
(Φωτ.: Facebook/Αγία Τριάδα Νέας Κηφισιάς)
ΠΙΣΤΗ

Το αδιαχώρητο στη Νέα Κηφισιά για το προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά – Πανηγυρικός εσπερινός στην Αγία Τριάδα

1/06/2026 - 11:24πμ
(Φωτ. αρχείου: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Αρετσού

31/05/2026 - 2:25μμ
ΠΙΣΤΗ

Αδελφότης Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά»: Η Καλλιθέα υποδέχεται την εικόνα και τα ιερά κειμήλια του Πόντου

30/05/2026 - 6:24μμ
Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης στην εναρκτήρια διάλεξη του νέου κύκλου ακαδημαϊκών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα. Τετάρτη 27 Μαΐου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Από τη Χάλκη στη σύγχρονη γεωπολιτική: Οι «πειρασμοί» του 20ού αιώνα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

29/05/2026 - 10:06μμ
Ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: Facebook / Ecumenical Patriarchate)
ΠΙΣΤΗ

«Ιστορικό ράπισμα» στην Τουρκία από το ΕΔΑΔ για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

27/05/2026 - 10:16μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο ναό Αγίας Τριάδας στη Νέα Κηφισιά, Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά στην Αθήνα: Οι ακολουθίες, το προσκύνημα και μέχρι πότε θα παραμείνει στην Κηφισιά

27/05/2026 - 5:07μμ
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά της εικόνας της Σουμελά στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων, στην Αθήνα. Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά έρχεται στην Αθήνα: Για πρώτη φορά στη Νέα Κηφισιά η ιστορική εικόνα του ποντιακού ελληνισμού

24/05/2026 - 4:29μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»/Katerina Papadopoulou)
ΠΙΣΤΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος» στην περιφορά των εικόνων της Αναλήψεως και της Παναγίας Σουμελά

22/05/2026 - 5:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)

Πούτιν: Απορρίπτει συνάντηση με Ζελένσκι και επιμένει σε μακροχρόνια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

27 λεπτά πριν
Ο γάμος του Ηρακλή (Eric) Μάνγκου και της Φανής (Faye) Νίτσου, Μελβούρνη, 2 Ιουνίου 1968 (φωτ.: Museums Victoria/Public Domain)

Γνωρίστηκαν στο πλοίο «Πατρίς» με προορισμό την Αυστραλία και έγραψαν τη δική τους ιστορία αγάπης στην ομογένεια

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINSSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σουφλιάς – Η πολιτική διαδρομή του ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ευρωπαίο εισαγγελέα οι 13 συλληφθέντες για το κύκλωμα των παράνομων επιδοτήσεων

2 ώρες πριν
Από το περσινό μεγάλο γλέντι του συλλόγου (φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)

Εύξεινος Λέσχη Σερβίων: Μεγάλο ποντιακό γλέντι ενόψει!

2 ώρες πριν
Η είσοδος των φυλακών του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα (φωτ.: EUROKINISSI)

Οκτώ θάνατοι σε τρεις μήνες στις φυλακές Αγίου Στεφάνου – Εισαγγελική έρευνα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign