pontosnews.gr
Κυριακή, 16/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το έθιμο με τα καραβάκια των ευχών στη Δράμα

3/12/2015 - 2:42μμ
Το έθιμο με τα καραβάκια των ευχών στη Δράμα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα έθιμο… μαγικό, φαντασμαγορικό, ζωντανεύει κάθε χρόνο τέτοια μέρα στα νερά των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, που γιορτάζει αύριο, στη Δράμα. Οι Δραμινοί, αλλά και οι επισκέπτες της όμορφης πόλης, συγκεντρώνονται πλάι στο νερό έχοντας στα χέρια τους καραβάκια που φτιάχνουν μόνοι τους –κυρίως τα παιδιά– για να τα ρίξουν μέσα, ελπίζοντας ότι η ευχή που θα κάνουν, και που θα συνοδεύσει το ταξίδι της βαρκούλας, θα γίνει πραγματικότητα.

Ένα όμορφο βαρκάκι ελκύει τα βλέμματα, εκείνο που θα καταφέρει να μείνει στην επιφάνεια εξασφαλίζει πραγμάτωση της ευχής, αυτό όμως που θα καταφέρει να πλεύσει ακολουθώντας το νερό είναι βέβαιο ότι θα κάνει την ευχή πραγματικότητα, και γρήγορα.

Τα καραβάκια των ευχών πέφτουν στο νερό το βράδυ της παραμονής και πολλά φέρουν κεράκια, για να φωτίζονται όμορφα. Για το έθιμο και τη… γλύκα της τήρησής του, δεκαετίες τώρα, το pontos-news.gr επέλεξε άρθρο της νηπιαγωγού Σοφίας Καλαμακίδου, που δημοσιεύτηκε στο drama-tika.blogspot.com:

3 Δεκεμβρίου. Η ημέρα που οι λιλιπούτειοι κάτοικοι της Δράμας περίμεναν όλο το χρόνο έφτασε! Την εβδομάδα που πέρασε, φελιζόλ, πινέλα, κοπίδια, κεράκια και σημαιάκια, μεταμορφώθηκαν σε καραβάκια. Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας σήμερα, και μόλις σουρουπώσει από κάθε γωνιά της πόλης θα ξεπροβάλουν οι μικροί καπετάνιοι.

Σημείο συνάντησης; Μα φυσικά η μεγάλη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας.
Η λίμνη που στον πυθμένα της βρίσκονται τα θεμέλια από το παλιό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας.

Σύμφωνα με το θρύλο που τυλίγει τις πηγές της πόλης, όταν το 1830 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν… Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας η περιοχή πλημμύρισε με νερό κι έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ. Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας, και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της. Έκτοτε, στις 4 του Δεκέμβρη κάθε χρόνο η πόλη μας τιμά τη μνήμη της πολιούχου της.


(Φωτ.: Flickr / Spiros Kombogiannis)

Το θρύλο αυτόν ακολούθησε το έθιμο με τα καραβάκια, οι εκδοχές του οποίου είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο.

Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο ότι η Αγία Βαρβάρα εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών, που τις φυλούσε από τη γλωσσοφαγιά και βοηθούσε τα «τυχερά» του γάμου τους. Έτσι όλα τα ελεύθερα κορίτσια στις 3 του Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και μόλις σκοτείνιαζε, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης. Κάποιες κοπέλες έβαζαν τα κεράκια τους πάνω σε σανίδες ξύλου, και μαζί με μια ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Η πορεία της σανίδας στη λίμνη έδειχνε αν η ευχή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αν το κεράκι έσβηνε θεωρούνταν αποτυχία αλλά η ελπίδα έμενε, καθώς το επόμενο πρωί όλα τα κορίτσια κατέφθαναν και πάλι στη λίμνη για να πλυθούν με το νερό που η Αγία Βαρβάρα είχε αγιάσει το προηγούμενο βράδυ.

Τα χρόνια που πέρασαν από τότε είναι πολλά, και οι εποχές εκείνες έφυγαν ανεπιστρεπτί. Και όμως το έθιμο με τα κεράκια στη λίμνη έμεινε. Μόνο που τα κεράκια τώρα ταξιδεύουν πάνω σε καράβια φτιαγμένα από παιδικά χεράκια, δημιουργώντας μια πανέμορφη και μοναδική ατμόσφαιρα. Ό,τι καιρό και να έχει, χιόνι, βροχή ή τσουχτερό κρύο, πάντα στις 3 Δεκεμβρίου μόλις σουρουπώσει οι μικροί καραβοκύρηδες βρίσκονται στις θέσεις τους και καμαρώνουν το καράβι τους μέχρι να καεί ή να πλεύσει μακριά μαζί με τα υπόλοιπα.

Και αν οι μικροί κάτοικοι της Δράμας περιμένουν τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας για να ρίξουν το καραβάκι τους στη λίμνη, οι μεγάλοι την περιμένουν για να γευτούν τη ζεστή και μυρωδάτη βαρβάρα που όλες οι Δραμινές νοικοκυρές ετοιμάζουν.


Η Τοπική Διοίκηση Δράμας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών οργάνωσε για τα παιδιά εργαστήρι κατασκευής καραβιών
σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Η πόλη μας φορά τα καλά της και γιορτάζει. Για ακόμη μια φορά το ραντεβού όλων μας είναι το μεσημέρι στην περιφορά της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας και το απογευματάκι στη λίμνη. Και μετά το κρύο που όλοι θα νιώσουμε έντονα, θα μας περιμένει η ζεστή βαρβάρα στο σπίτι!

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους τους συμπολίτες μας – και φυσικά στις Βαρβάρες που αύριο γιορτάζουν! Καλές γιορτές σε όλους και του χρόνου ξανά εδώ με υγεία!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τον σταθμό μετρό της Καλαμαριάς που αναμένεται να ανοίξει για το κοινό τις επόμενες εβδομάδες (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία η επέκταση για Καλαμαριά

16/08/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Σε έξαρση η μετάδοση στην Ελλάδα – Τι προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ

16/08/2026 - 9:26πμ
(Πηγή: YouTube/ethnos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σκύρο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Επιχειρούν και εναέρια μέσα

16/08/2026 - 9:00πμ
Όσο ζεσταίνει ο καιρός τόσο ωριμάζουν τα φραγκοσύκα (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο καιρός σήμερα: Άνοδος θερμοκρασίας και άνεμοι έως 7 μποφόρ

16/08/2026 - 8:08πμ
(Πηγή: YouTube/EviaVima)
ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τις φλόγες στη Σκύρο: Εκκενώσεις και ενεργοποίηση του Copernicus

16/08/2026 - 12:15πμ
(Φωτ.: hellenicnavy.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκίνηση στην Τήνο: Τιμήθηκαν η Παναγία και οι ήρωες του «Έλλη»

15/08/2026 - 11:30μμ
Απίστευτες εικόνες από το Καραβοστάσι της Ανατολικής Μάνης (εικ.: facebook.com/pantelis.apostolakos)
ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί οδηγών στην Ανατολική Μάνη

15/08/2026 - 9:47μμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρθρωση διεθνούς σπείρας: Διακινούσαν κάνναβη σε φορτία ανακύκλωσης

15/08/2026 - 7:20μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σκύρο: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση στον Άγιο Φωκά

15/08/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Red Code: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή 16 Αυγούστου

15/08/2026 - 4:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/PolitistikosSyllogosGerakariou)

Επιστρέφουν τα «13α Γερακαριώτικα» με πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα

11 λεπτά πριν
Σπίτι που υπέστη ζημιές από τσουνάμι μετά από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, διακρίνεται στο Μπάι του Ναγκεκέο, στην επαρχία Ανατολική Νούσα Τενγκάρα της Ινδονησίας (φωτ.: EPA/IGNASIUS KUNDA)

Ινδονησία: Μάχη με τον χρόνο στα ερείπια – Χιλιάδες οι άστεγοι μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

35 λεπτά πριν
Εικόνα από τον σταθμό μετρό της Καλαμαριάς που αναμένεται να ανοίξει για το κοινό τις επόμενες εβδομάδες (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία η επέκταση για Καλαμαριά

1 ώρα πριν
Πλοίο περνάει τη Διώρυγα του Σουέζ με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα (φωτ. αρχείου: EPA / Mohamed Hossam)

Διώρυγα του Σουέζ: Επιστρέφουν τα πλοία παρά τους κινδύνους και τους υψηλούς ναύλους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου: Έκτη η Εθνική 4χ100μ. ανδρών – 8ος ο Τσάμης

2 ώρες πριν
Ο Δαφνώνας Ξάνθης από ψηλά (φωτ.: google.com/maps/contrib/konstantinos karakasidis)

Μεγάλο παραδοσιακό γλέντι στον Δαφνώνα Ξάνθης με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV