Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στη βαριά σκιά των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπουρζέ βόρεια του Παρισιού.
«Να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης» κάλεσε τους ηγέτες που θα λάβουν μέρος στη Διάσκεψη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία».
Εκατόν πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μιλήσουν στη Διάσκεψη, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους 10.000 σύνεδροι αναμένονται στη διάσκεψη, καθημερινά, μέγεθος που αποτελεί πρόκληση όσον αφορά την ασφάλειά τους.
Υπό την προστασία 2.800 μελών της αστυνομίας και της χωροφυλακής, οι μετέχοντες στη Διάσκεψη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κλιματολόγοι προβλέπουν την επιδείνωση φαινομένων που είναι ήδη ορατά: όπως η τήξη των πάγων, η εξαφάνιση των ειδών, η κλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στο Παρίσι, τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, με την κινητοποίηση 6.300 αστυνομικών και στρατιωτών. Η κυκλοφορία θα απαγορευτεί ή θα επιβληθούν περιορισμοί σε οδικούς άξονες και οι κάτοικοι έχουν κληθεί να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.
Φοιτητές από τη Μανίλα στέλνουν μήνυμα στη Διάσκεψη του Παρισιού (φωτ.: EPA/Francis R. Malacig)
Προπαρασκευαστικά, οι εργασίες της COP21 αρχίζουν σήμερα και ο πρόεδρός της, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, έχει συγκαλέσει την ολομέλεια για να οριστεί ο οδικός χάρτης των διαπραγματευτών πριν από την επίσημη έναρξη.
«Οι προϋποθέσεις υπάρχουν για μια επιτυχία αλλά αυτή δεν υπάρχει ακόμη», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς που συνεχάρη τις 183 χώρες, οι οποίες προκαλούν το 95% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς δεσμεύονται να μειώσουν τους ρύπους τους.
Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο ζητώντας μια φιλόδοξη συμφωνία των 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οι διαδηλωτές απαιτούν αποφασιστική ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης.