Μπορεί Μόσχα και Άγκυρα να διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε πολεμική σύρραξη, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 από τουρκικά F-16, ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει ένας νέος ρωσικοτουρκικός ψυχρός πόλεμος που κανείς δεν γνωρίζει πού θα οδηγηθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και στις δύο χώρες, τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν εντολή αύξησης των στρατιωτικών δυνάμεών τους στην τουρκοσυριακή μεθόριο.
Οι στρατιωτικές κινήσεις του Πούτιν
Δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία με την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. Από τη μια θα ενισχύσει τις εναέριες επιθέσεις κατά συριακών στόχων, αφού πλέον όλα τα ρωσικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύονται από μαχητικά καταδιωκτικά αεροσκάφη (ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα αναπτυχθούν αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στη Λαττάκεια, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία· το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε απόσταση 250 μιλίων). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Ρωσία θα μπορεί να χτυπήσει τουρκικούς στόχους. Παράλληλα ενισχύεται η ναυτική παρουσία της Μόσχας στα ανοιχτά της Συρίας.
Ρώσοι πετούν πέτρες στην τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα
Συρίας-Τουρκίας (φωτ.: ΑΠΕ-EPA / Maxim Shipenkov)
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος είχε εξαπολύσει νέα επίθεση στην τουρκική ηγεσία για την υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι σκόπιμα οδηγεί σε αδιέξοδο τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Μάλιστα υπογράμμισε πως η Τουρκία ακόμα δεν έχει ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του Su-24, και επανέλαβε την άποψη ότι η ενέργεια της Τουρκίας ήταν «πισώπλατη μαχαιριά».
«Ήταν μια ανεξήγητη και ύπουλη μαχαιριά στην πλάτη από αυτούς που πιστεύαμε ότι είναι σύμμαχοι και εταίροι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Πώς απαντάει ο Ερντογάν
Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος βλέποντας τις μετακινήσεις δυνάμεων στα τουρκοσυριακά σύνορα, σπεύδει να αντιδράσει αναλόγως.
Το τρένο που μετέφερε τα τουρκικά τανκ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας
Φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης απεικονίζουν τρένα να μεταφέρουν άρματα μάχης στα σύνορα. Στρατιωτικές πηγές από την Τουρκία ανέφεραν ότι είκοσι τανκ μεταφέρθηκαν με τρένα στα νοτιοδυτικά σύνορα με τη Συρία. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στην περιοχή έχουν ήδη σταλεί 18 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη «για περιπολίες».
Αξιωματούχος του τουρκικού στρατού δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ότι «τα είκοσι άρματα μάχης, συνοδευόμενα από την αστυνομία και ισχυρές δυνάμεις, στάλθηκαν με τρένα από τις δυτικές επαρχίες της Τουρκίας στο Γκαζιαντέπ, στα νότια της χώρας, και μετά πήραν θέση στα σύνορα με τη Συρία».
Τα οικονομικά αντίποινα της Ρωσίας
Παράλληλα με τη στρατιωτική κορύφωση της ρωσικής αντίδρασης, η Μόσχα παίρνει και οικονομικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τους ελέγχους του στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, επικαλούμενο παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων.
Μάλιστα η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από το Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Rosselkhoznadzor) να ενισχύσει τους ελέγχους έπειτα από την έρευνα του υπουργείου Γεωργίας που έδειξε ότι σχεδόν το 15% των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Τουρκία δεν πληρούν τους ρωσικούς κανονισμούς (η Τουρκία εξάγει στη Ρωσία κυρίως λαχανικά, φρούτα και προϊόντα κρέατος).