pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ιστορία και το σήμερα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σε ένα πολυτελές λεύκωμα

19/11/2015 - 11:05πμ
Η ιστορία και το σήμερα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σε ένα πολυτελές λεύκωμα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε ένα πολυτελές λεύκωμα 320 σελίδων αποτυπώνεται φωτογραφικά η ιστορία αλλά και το σήμερα του καλλικρατικού Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, που αποτελείται από τους καποδιστριακούς Δήμους Πυλαίας, Πανοράματος και Χορτιάτη.

Το λεύκωμα είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του Δήμου, ώστε να γίνει κτήμα όλων.

Όπως είπε στο pontos-news.gr o δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, πρόκειται για μια προσπάθεια να γνωρίσουν οι σημερινοί κάτοικοι του δήμου τον τόπο τους, να καταγραφούν τα πλεονεκτήματά του και να γίνει γνωστός στο πανελλήνιο, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

«Θέλουμε, για παράδειγμα, ένας μαθητής από το Φίλυρο να γνωρίσει την Πυλαία που βρίσκεται στην άλλη άκρη του δήμου μας. Πρόκειται για ιστορική αποτύπωση της διαδρομής του δήμου μας στο πέρασμα των αιώνων αλλά και για μια περιγραφή της σημερινής εικόνας του ως δήμου δυναμικού, αναπτυσσόμενου και κοσμοπολίτικου, ο οποίος συνδυάζει βουνό και θάλασσα», τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Από ευρήματα της Νεολιθικής Εποχής, που ανακαλύφθηκαν σε περιοχή της Πυλαίας, αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη στο λεύκωμα.

Όπως μας λέει ο Ιγν. Καϊτεζίδης, γίνεται αναφορά στη βυζαντινή μονή της Παναγίας της Χορταΐτισσας στις πηγές του Χορτιάτη, από τις οποίες για αιώνες ξεδιψούσε ολόκληρη η Θεσσαλονίκη, στα ασβεστοκάμινα του Ασβεστοχωρίου, στο πρώην σανατόριο για φυματικούς στην Εξοχή που σήμερα μετατράπηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», στην πρώην κοινότητα Αρσακλή (το κοσμοπολίτικο Πανόραμα), στην εγκατάσταση των πρώτων Ποντίων στην περιοχή του Φιλύρου, που σήμερα αποτελεί ένα όμορφο προάστιο της Θεσσαλονίκης, και φυσικά στο γεγονός του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές.


Το Μνημείο Ποντίων στο Πανόραμα

Πολλές οι αναφορές στο λεύκωμα και στο σήμερα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Παρουσιάζεται π.χ. μεταξύ άλλων, το πανέμορφο, μέσα στο δάσος, θέατρο Αμαδρυάς και το υπερσύγχρονο και ιδιαίτερα φιλικό στο περιβάλλον Γυμνάσιο-Λύκειο Ασβεστοχωρίου.

Το λεύκωμα του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη δεν θα πωλείται· θα διανεμηθεί σε σχολεία και βιβλιοθήκες και θα δίνεται σε περιπτώσεις εθιμοτυπίας. Όπως λέει στο pontos-news.gr ο Ιγν. Καϊτεζίδης, ήδη το πρώτο τεύχος του δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή. «Το λεύκωμα είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Δήμου μας, ώστε να γίνει κτήμα όλων μας», ανέφερε ο δήμαρχος.

Το λεύκωμα εκδόθηκε σε 2.500 αντίτυπα, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, και το συνολικό κόστος έκδοσής του έφτασε τα 60.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης καλύφθηκε από πόρους του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός με τη σύζυγό του Θεοδώρα σε μικρογραφία του κτητορικού χρυσοβούλου της Μονής Διονυσίου (φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός: Η μακρόχρονη βασιλεία του σημάδεψε την ακμή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

24/03/2026 - 3:44μμ
(Πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr. Στην γκραβούρα [του 1853], η εσωτερική αυλή του Τεμένους του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ακαδημία της Σιωπής»: Μια όμορφη ιστορία σοφίας από το πρώτο τεύχος των «Ποντιακών Φύλλων»

24/03/2026 - 11:00πμ
Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

24/03/2026 - 12:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

23/03/2026 - 11:20μμ
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

23/03/2026 - 9:46μμ
(Φωτ.: ΜΠΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με «Τα δάκρυα των αγίων» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

23/03/2026 - 6:16μμ
(Φωτ.: Facebook/ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ  ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας έκλεψε τις εντυπώσεις στο 27ο Φολκλορικό Φεστιβάλ «Λαοδάμας»

23/03/2026 - 5:05μμ
Αγρότισσες σε πετρόχτιστο σπίτι στο παρχάρι Χοτζά Μεζαρί, 1904 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πώς οι Πόντιοι «διάβαζαν» τον καιρό του Μάρτη πριν από την επιστήμη

23/03/2026 - 4:05μμ
Στιγμιότυπο από τα Β' Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Β’ Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς: Μνήμη, ευθύνη και η βαριά παρακαταθήκη του Στάθη Πελαγίδη

23/03/2026 - 12:30μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

22/03/2026 - 11:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSΙ)

Η Αθήνα θα γιορτάσει το Πάσχα με πολιτισμό, δράσεις και προσφορά

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Αντικείμενα μεγάλης αξίας που είχαν δηλωθεί ως κλεμμένα εντοπίστηκαν σε κοντέινερ στο λιμάνι

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κύκλωμα με «μαϊμού» πτυχία: Συλλήψεις και βαριά πρόστιμα σε έξι εκπαιδευτήρια

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

ΠΑΜΑΚ: Η συμβολή του ελληνισμού της Οδησσού στο επίκεντρο εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Allwyn)

Το παιχνίδι ξεκινά εκτός παρκέ στο Allwyn Final 4 Κυπέλλου Μπάσκετ Γυναικών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Μέση Ανατολή: Κλιμάκωση με φόντο τον διάδοχο του Λαριτζανί – Πύραυλοι, απειλές και διπλωματικό θρίλερ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign