Ένα ταξίδι 60 χρόνων πίσω από την κάμερα ή τη φωτογραφική μηχανή, με τις οποίες υπηρέτησε το χώρο του κινηματογράφου κατά κύριο λόγο, αλλά και της τηλεόρασης, συμπληρώνει φέτος ο 76χρονος Νίκος Καβουκίδης, τιμώμενο πρόσωπο γι’ αυτήν του την πορεία από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Στην αφιερωμένη στον κινηματογράφο ζωή του συνεργάστηκε με τεράστιες μορφές του χώρου (ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς), και προσωπικές του δουλειές έχουν προβληθεί κατά κόρον, ενώ με το ίδιο πάθος –αντιμετωπίζει την κάθε του δουλειά ως πρωτάρης, όπως λέει ο ίδιος– συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του αλλά και την ψυχή του στο χώρο της 7ης Τέχνης ως κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης, μοντέρ και διευθυντής φωτογραφίας.
Από τον πρόσφυγα πρώτης γενιάς Μικρασιάτη πατέρα του Γιώργο Καβουκίδη, πρωτοπόρο κινηματογραφιστή, κόλλησε το μικρόβιο ο Νίκος.
Πριν ακόμα γεννηθεί, το 1932, ο πατέρας του είχε ξεκινήσει τη ενασχόληση με την κινηματογράφηση, ενώ το 1940 γύρισε την πρώτη ταινία του Φίνου, Η φωνή της καρδιάς, στην οποία έπαιζαν μεταξύ άλλων οι Αιμίλιος Βεάκης, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Δημήτρης Χορν, και η 7χρονη τότε Σμαρούλα Γιούλη. Μάλιστα, από το 1936 ο πατέρας του Νίκου Καβουκίδη είχε δικό του εργαστήριο-εμφανιστήριο και τραβούσε κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, κάνοντας δικά του ντοκιμαντέρ.
Δεν είχε συμπληρώσει ακόμα τα 16 του χρόνια ο Νίκος Καβουκίδης όταν ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Finos Films, τραβώντας παράλληλα –όπως έκανε και ο πατέρας του– εικόνες από πολιτικοκοινωνικά γεγονότα. Είκοσι ταινίες γύρισε μαζί με τον Φίνο μέχρι το 1968, και από τότε άνοιξε το δικό του εργαστήριο. Στην καριέρα του γύρισε, εκτός από κινηματογραφικές ταινίες, πολλά ντοκιμαντέρ –ένας τομέας του σινεμά που λατρεύει–, αλλά και σίριαλ για την τηλεόραση. Μία από τις κορυφαίες στιγμές του ήταν το ντοκιμαντέρ Μαρτυρίες, το οποίο αφορά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και γυρίστηκε το 1975. Διακρίθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.
Όπως είπε στο pontos-news.gr ο Ν. Καβουκίδης, αισθάνεται ότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του παλαιού και του νέου ελληνικού κινηματογράφου, αφού συνεργάστηκε και με πολλούς νεότερους μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Παντελής Βούλγαρης, ο Νίκος Κούνδουρος κ.ά. Από το 1962 και ως το 1968, ο Νίκος Καβουκίδης είχε αναλάβει το μοντάζ και αργότερα τη διεύθυνση φωτογραφίας σε 20 εκλεκτές ταινίες της Φίνος Φιλμ, συνεργαζόμενος με τους καλύτερους, πράγματι, σκηνοθέτες. Από το 1957 και μετά, κατέγραφε με το φακό του κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα ενώ δούλεψε και στην Κύπρο. Τελευταία του δουλειά είναι Η ιστορία της πράσινης γραμμής, μια ταινία που γύρισε στην Κύπρο.
«Ο νέος ελληνικός κινηματογράφος είναι πολύ σημαντικός, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ακαδημία κινηματογράφου, για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Μας λείπει η κινηματογραφική παιδεία. Αν βοηθούσε η πολιτεία, που δεν βοηθάει, πιστεύω ότι ο νέος ελληνικός κινηματογράφος θα προόδευε πάρα πολύ. Σήμερα, αν και υπάρχει ταλέντο, δεν υπάρχουν τα χρήματα», τονίζει ο Ν. Καβουκίδης.
Μικρασιάτης από τη Νικομήδεια
Από το Ορτάκιοϊ Νικομήδειας της Βιθυνίας κατάγονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες του Νίκου Καβουκίδη. Ο πατέρας του ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα σε ηλικία 14 ετών, ενώ η μητέρα του γεννήθηκε μέσα στο δάσος κατά τη διάρκεια της σφαγής των Ελλήνων στον ξεριζωμό. Οι πρόσφυγες πρόγονοί του εγκαταστάθηκαν στην Κοκκινιά του Πειραιά κι εκεί ξεκίνησαν την καινούρια ζωή τους.
«Θυμάμαι τους παππούδες μου να έχουν πολύ καλές σχέσεις με Πόντιους και Αρμένιους. Μάλιστα, κάθε καλοκαίρι παραθερίζαμε σε έναν ποντιακό οικισμό στο Μπογιάτι, έξω από τον Άγιο Στέφανο, σε κάποιους Πόντιους φίλους του παππού μου. Έχω πολλούς φίλους Πόντιους ηθοποιούς, όπως τον Γιώργο Κοτανίδη και τον Παύλο Κοντογιαννίδη.
Αν και δεν πήγε ποτέ στον τόπο καταγωγής των προγόνων του, ο Νίκος Καβουκίδης είναι μέλος του Συλλόγου Βιθυνών Νίκαιας.
«Μνήμες» του Ν. Καβουκίδη (ρεπορτάζ από το Mega του Απ. Μαγγηριάδη, στο οποίο μιλά ο δημιουργός)
Στο πλαίσιο της βράβευσής του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου το βράδυ προβολή δικού του φιλμ με τίτλο Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων: Νίκος Καβουκίδης 1955-2015, το οποίο παρουσιάζει την πορεία του στον κινηματογράφο. Ένα ταξίδι με αγαπημένα πρόσωπα, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, καλλιτεχνικούς συνεργάτες και τεχνικούς. Ταξίδι δημιουργίας με χαρές, λύπες, αγωνίες και έρωτες…
Ρωμανός Κοντογιαννίδης