pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Θία Χάλο ζητά την αποπομπή του Νίκου Φίλη

6/11/2015 - 11:46πμ
Κάποτε το να ασχολείσαι με τη Γενοκτονία των Ποντίων θεωρούνταν γραφικό...
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Βαθιά προσβεβλημένη από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη νιώθει η συγγραφέας Θία Χάλο, κόρη της «γιαγιάς των Ποντίων» Σάνο Χάλο, όχι μόνο ως απόγονος μιας γυναίκας που επέζησε από τις πορείες θανάτου αλλά και για τους 353.000 Ποντίους που δεν στάθηκαν τυχεροί όπως η μητέρα της.

«Αναρωτιέμαι εάν υπάρχουν άλλες εθνοτικές ομάδες που αρνούνται τόσο τραγικά γεγονότα που έπληξαν τους δικούς τους ανθρώπους. Εκτός εάν Έλληνες οι οποίοι αρνούνται τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν θεωρούν τους Ποντίους ως δικούς τους ανθρώπους» γράφει σε ανοιχτή επιστολή της προς το ελληνικό Κοινοβούλιο, η συγγραφέας του best seller «Ούτε το όνομά μου» όπου περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία της ποντιακής καταγωγής μητέρας της.

Αυτό μπορεί και να είναι μέρος του προβλήματος, σε συνδυασμό με την επιθυμία για κατευνασμό της Τουρκίας και το σύνδρομο του ήρωα που ενισχύει την πεποίθηση ότι οι Έλληνες δεν θα έπρεπε ποτέ να θεωρούνται τα απόλυτα θύματα, γράφει η Θία Χάλο, ζητώντας  την παραίτηση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας.

Αφού αναγνωρίζει ότι ο Νίκος Φίλης έχει δικαίωμα στις απόψεις του ως ιδιώτης προσθέτει: «Δεν θα έπρεπε όμως να έχει το δικαίωμα να παραθέτει την ιστορική του άγνοια ως υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, ούτε να του εμπιστεύονται τη μόρφωση των ελληνόπουλων, τη στιγμή που εκατοντάδες κορυφαίοι μελετητές της γενοκτονίας σε όλο τον κόσμο έχουν διαφορετική άποψη, τόσο ώστε να εκδώσουν διακήρυξη που επιβεβαιώνει τη γενοκτονία τόσο των Ποντίων, όσο και των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων στην Οθωμανική Τουρκία από το 1914-1923».

Εξάλλου, όπως γράφει καυστικά, εάν παραιτηθεί «θα έχει άφθονο χρόνο να λέει τις απόψεις του παίζοντας μια παρτίδα τάβλι στο τοπικό καφενείο. Επίσης θα έχει περισσότερο χρόνο να διαβάσει για αυτά τα τραγικά ιστορικά γεγονότα».

Η Θία Χάλο του προτείνει να μελετήσει «τις αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων από ιεραποστολές, διπλωμάτες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, που επιβεβαιώνουν την Οθωμανική και Κεμαλική ατζέντα για τον αφανισμό αυτών των ιστορικών χριστιανικών και άλλων κοινοτήτων».

«Ως κόρη μίας από τους πολλούς Πόντιους που στάλθηκαν σε πορεία θανάτου εκτός Τουρκίας, της Σάνο Θύμια Χάλο (γνωστής και ως γιαγιάς των Ποντίων) και ως απόγονος μιας οικογένειας που ποτέ δεν θα γνωρίσω ούτε θα δω σε φωτογραφία, θεωρώ τις δηλώσεις του κ. Φίλη ιδιαιτέρως προσβλητικές και ασεβείς για τη μνήμη των 353.000 Ποντίων που δολοφονήθηκαν επί τόπου ή χάθηκαν υπό τις σκληρότερες των συνθηκών, για τους 700.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας και τους άνω του ενός εκατομμυρίου Έλληνες που εξορίστηκαν δια της βίας από το σπίτι και τη χώρα όπου κατοικούσαν επί 3.000 χρόνια» υπογράμμισε η διάσημη συγγραφέας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Greek Orthodox Community of Melbourne and Victoria/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη οι νέοι της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης – Ένα ταξίδι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας

12/07/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: facebook/ Colectividad Helénica Panelinion)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

100 χρόνια «Πανελλήνιον»: Ένας αιώνας που κράτησε ζωντανή την ελληνική ψυχή στην Αργεντινή

11/07/2026 - 11:19μμ
(Φωτ.: Museums Victoria, Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι κιτρινισμένες σελίδες περιοδικού του 1909 που αφηγούνται την ιστορία των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία

11/07/2026 - 9:34μμ
(Φωτ.: Facebook/Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τορόντο: Το 17ο Παμποντιακό Συναπάντημα Νεολαίας ένωσε τη νέα γενιά του απόδημου Ελληνισμού

10/07/2026 - 9:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Αδελφότητα Ποντίων «Παναγία Σουμελά» ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του Ελληνικού Καλοκαιρινού Φεστιβάλ στο Τορόντο

10/07/2026 - 7:08μμ
(Φωτ.: greekculturalcenter.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δωρεάν βραδιές θεάτρου και κινηματογράφου από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη

10/07/2026 - 6:12μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση εργασίας για την Αρχαία Ελλάδα (φωτ.: Facebook / Union of Greek Communities of Armenia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρμενία: Μια κατασκήνωση που κρατά ζωντανή την ελληνική ταυτότητα των παιδιών της διασποράς

10/07/2026 - 11:38πμ
Το ζεύγος Ματθαίου με Ηλία Κούρουγλο και Χρυσούλα Χριστοδούλου (φωτ.: Κώστας Κωστής/anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νίκος Ματθαίου: Ο Καρπάθιος που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Αμερικής

8/07/2026 - 8:33μμ
Το Μέγαρο του Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνισμού (φωτ.: Flickr / Jorge Franganillo)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα έχει τη δική της διεθνή Ολυμπιάδα – Και γίνεται στη Ρουμανία

8/07/2026 - 2:08μμ
Η δρ Κάθι Έλντερ, η οποία επέλεξε να μάθει ελληνικά μετά τη συνταξιοδότησή της, φωτογραφήθηκε στα στούντιο του SBS στη Μελβούρνη (φωτ.: SBS Greek / Panos Apostolou)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να εμπνέει – Το μήνυμα κορυφαίας διεθνούς γλωσσολόγου που αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό της διασποράς

7/07/2026 - 10:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντίτυπο της ιρανικής καθημερινής εφημερίδας «Jame-Jam» σε περίπτερο στην Τεχεράνη. Στο πρωτοσέλιδο υπάρχουν φωτογραφίες από την κηδεία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καθώς και μια φωτογραφία του νέου ανώτατου ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ. Ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έρχεται σύντομα εκδίκηση» (φωτ.: Abedin Taherkenareh / EPA)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και αντίποινα κατά βάσεων των ΗΠΑ

10 λεπτά πριν
Το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα όπου διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Συνεχίζεται η διαδικασία με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Ανοίγει σήμερα η αυλαία των θερινών εκπτώσεων

60 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)

Καιρός: Ζέστη έως 36 βαθμούς, αλλά και τοπικές μπόρες – Επιμένουν οι ισχυροί βοριάδες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: haluklevent/Instagram)

Συνελήφθη στην Προύσα ο Τούρκος τραγουδιστής Χαλούκ Λεβέντ – Έρευνα για διαφθορά στην οργάνωση AHBAP που βοήθησε τους σεισμόπληκτους

10 ώρες πριν
Πυρκαγιά σε χώρο κτιρίου του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Περιορίστηκε η φωτιά στο Μπάντμιντον – Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Άβαντα Αλεξανδρούπολης και Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign