pontosnews.gr
Παρασκευή, 22/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παλμός και μηνύματα από τους Πόντιους στο Σύνταγμα (φωτο, βίντεο)

5/11/2015 - 10:57μμ
Παλμός και μηνύματα από τους Πόντιους στο Σύνταγμα (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια παλλαϊκή κινητοποίηση Ποντίων που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από την Ευρώπη, για να στηρίξουν τα δίκαιά τους διαμαρτυρόμενοι για τις θέσεις που εκφράζει ένας υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, μητέρας του ελληνισμού, λίγο έλειψε να σκιαστεί από την επίθεση που δέχτηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Χιλιάδες Πόντιοι βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια διαγραφής της ιστορικής μνήμης.

Ο Γ. Κουμουτσάκος από την πρώτη στιγμή είχε εικόνα των φυσικών και των ηθικών αυτουργών της επίθεσης, τους οποίους άλλωστε κατονόμασε και ενώπιον της Βουλής λίγο αργότερα, όταν εμφανώς ταλαιπωρημένος και με τα σημάδια της επίθεσης στο πρόσωπό του μίλησε για να καταδικάσει πρόσωπα και τοποθετήσεις. Σε καμία στιγμή δεν υπαινίχθηκε ότι η εκδήλωση βίας εκπορεύτηκε από τον ποντιακό χώρο. Αντιθέτως, είπε ξεκάθαρα ότι είδε δίπλα του τον Αντώνη Γρέγο της Χρυσής Αυγής ελάχιστα λεπτά πριν δεχτεί την επίθεση.

Η τοποθέτησή του στο ελληνικό Κοινοβούλιο προκάλεσε μια οργισμένη απάντηση από τον υπουργό Παιδείας αλλά και θύελλα αντιδράσεων στο Σώμα.

Την ίδια ώρα, έξω από το κτήριο της Βουλής, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί αξιώνοντας να ακουστούν οι θέσεις των Ποντίων και με αίτημα την παραίτηση του υπουργού, είχε αρχίσει να ξανασυγκεντρώνεται μετά τον καταιγισμό χημικών που δέχτηκε από τα ΜΑΤ κατά την επέμβαση που ακολούθησε το βίαιο περιστατικό κατά του Γ. Κουμουτσάκου.

Έχοντας ξεκαθαρίσει ότι καταδικάζει τη βία και ενθαρρύνοντας τον κόσμο να μην πτοηθεί και να συνεχίσει τον ειρηνικό αγώνα του παραμένοντας στο σημείο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ και ο ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων προχώρησαν στο επόμενο βήμα που ήταν η επίδοση ψηφίσματος στη Βουλή. Αμέσως μετά την έξοδό τους, ενημέρωσαν τον κόσμο ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης και ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης.


(Βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Ζωηρά συνθήματα προς πολλές κατευθύνσεις συνόδευαν ρυθμικά τη δυνατή παρουσία των Ποντίων στο Σύνταγμα, ήδη από την ώρα που συγκεντρώθηκαν στο κάτω μέρος του Συντάγματος.


(Βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης)

Από μέσα από το πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων διακρίνονταν εκείνοι που έφεραν παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές· πολλοί είχαν μαζί τους το νέο αίμα. Τα παιδιά τους.

Και οι γηραιότεροι όμως, με τη στάση τους, δίδαξαν ιστορία.


(Βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Στο χώρο της διαδήλωσης ακούστηκε η ποντιακή λύρα από τα χέρια του Ηλία Υφαντίδη, λόγια και μαρτυρίες από το βαρύ, τρομερό, αδιαμφισβήτητο έγκλημα της Γενοκτονίας.


(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Στη διαδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο Χρήστος Τοπαλίδης και ο Γρηγόρης Κεσαπίδης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ. Το ψήφισμα που αργότερα παραδόθηκε στη Βουλή, ανέγνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ και πήρε την έγκριση των παρευρισκομένων.


(Βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Η αποφαστικότητα όλων να προστατεύσουν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και να μην επιτρέψουν να επαναληφθεί ένα τέτοιο έγκλημα ήταν εμφανής σε αυτήν τη διαδήλωση που αντίστοιχή της θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.


(Φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Σε αυτήν την κινητοποίηση, οι παρευρισκόμενοι είχαν κοντά τους και δεκάδες βουλευτές και πολιτευτές, οι οποίοι έδειξαν με την παρουσία τους ότι τιμούν τον αγώνα των Ποντίων. 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσενκελίδης, Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ιωάννινα: Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου μυήθηκαν στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου – Με αφορμή τη 19η Μαΐου

22/05/2026 - 6:37μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Δυο πατρίδες έχασα»: Κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι του Κώστα Τηλαβερίδη για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

22/05/2026 - 4:29μμ
Αεροφωτογραφία της κατεστραμμένης προβλήτας στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης. 14 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSΙ / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

«Εδώ έφτασαν οι δικοί μας άνθρωποι» – Η τελευταία Σκάλα των Προσφύγων στην Καλαμαριά καταρρέει μαζί με τη μνήμη ενός ολόκληρου κόσμου

22/05/2026 - 3:50μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του Καλλιτεχνικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», Πέμπτη 21 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Φυλής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Τραπεζούντα» έφερε τον Πόντο στην κεντρική πλατεία Άνω Λιοσίων

22/05/2026 - 2:38μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»/Katerina Papadopoulou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Σινί μνήμης» στη Λάρισα – Τιμή και συγκίνηση για τη 19η Μαΐου

22/05/2026 - 1:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Δήμος Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ στην ποντιακή διάλεκτο: Η αυλαία έπεσε, αλλά η συγκίνηση έμεινε ζωντανή – Τα βραβεία που απονεμήθηκαν

22/05/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ζακύνθου «Ακρίτες του Ιονίου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τη μνήμη στην παράδοση: Μαθητές στον Άγιο Λέοντα Ζακύνθου βροντοφώναξαν «Ο Πόντος ζει!»

22/05/2026 - 10:00πμ
Στρατιωτικός χαιρετισμός από τον Πόντιο Εύζωνα, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Ευζωνική ποντιακή στολή, τιμή και ένα μωρό που «έκλεψε» την παράσταση: Το παρασκήνιο πίσω από τους Εύζωνες της 19ης Μαΐου

22/05/2026 - 9:04πμ
(Επεξεργασία εικόνας: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κλεάνθη Δεληγιαννίδη: Μόλις είδαμε τον καπνό καταπράσινο, καταλάβαμε ότι τους κάψανε ζωντανούς

21/05/2026 - 11:24μμ
Παιδιά της ελληνικής κοινότητας στο Αλαβερντί της Αρμενίας, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Union of Greek Communities of Armenia)
ΠΟΝΤΟΣ

Αρμενία: Με λουλούδια, τραγούδια και δενδροφύτευση τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

21/05/2026 - 8:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΟΕ: Στη δημοσιότητα οι επιστολές για επίσημη εκδήλωση την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας στην ΠΕ Ημαθίας

15 λεπτά πριν
Οι Έλληνες του Ροστόφ επί του Ντον τίμησαν την επέτειο της Γενοκτονίας (πηγή: σελίδα Vk - Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Ρωσία: Οι ομογενείς τίμησαν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας – Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων)

Ιωάννινα: Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου μυήθηκαν στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου – Με αφορμή τη 19η Μαΐου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greeknewsusa.com/Δημήτρης Πανάγος)

Ελληνικές γεύσεις και παράδοση πλημμύρισαν το Μπρούκλιν στο μεγάλο φεστιβάλ της ομογένειας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Allwyn)

Οι ανανεωμένες οικογένειες παιχνιδιών ΣΚΡΑΤΣ είναι εδώ – Νέα παιχνίδια, νέα σχέδια, αναβαθμισμένη εμπειρία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»/Katerina Papadopoulou)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος» στην περιφορά των εικόνων της Αναλήψεως και της Παναγίας Σουμελά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign