Χωρίς τέλος είναι ο εφιάλτης στο Αιγαίο μετά το μεγαλύτερο ναυάγιο που έχει συμβεί, μέχρι στιγμής, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ακόμα τέσσερις νεκροί (δύο παιδιά περίπου τριών ετών, ένας άνδρας και μία γυναίκα) προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων του ναυαγίου που σημειώθηκε στις 4 χθες το απόγευμα στα ανοιχτά της Εφταλούς, στη βόρεια Λέσβο. Πλέον τα θύματα του ναυαγίου ανέρχονται συνολικά στα οκτώ – χθες ανασύρθηκαν από τη θάλασσα δύο αγόρια, περίπου ενός και έξι ετών, και ένας άντρας. Στη διάρκεια της νύχτας την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο ένα μικρό κορίτσι.
Η πλειοψηφία των νεκρών είναι παιδιά – άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, στους 242 ανέρχονται οι διασωθέντες.
Τα λιμάνια του Μόλυβου και της Πέτρας μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε «υπαίθρια πολεμικά ιατρεία» όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τους ναυαγούς. Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Μόλυβου άνοιξε προκειμένου να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα όρια της υποθερμίας.
Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Μυτιλήνης νοσηλεύονται 15 παιδιά, ενώ τρία μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση C-130 στην Αθήνα, για νοσηλεία σε παιδιατρική ΜΕΘ.
Μαρτυρίες διασωθέντων αναφέρουν ότι στο ξύλινο δουλεμπορικό που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης από την περιοχή της αρχαίας Άσσου (σημερινό Μπεχράμ Καλέ) μετέφερε 350 άτομα. Με βάση αυτό τον υπολογισμό, οι πιθανοί αγνοούμενοι μπορεί να υπερβαίνουν τους 100 – άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για 32 αγνοουμένους.
Το συνεργείο του αγγλικού Channel 4 κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες με ανθρώπους να παλεύουν με κύματα λίγο πριν από τη διάσωσή τους. Η προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, της Frontex, αλλά και των ψαράδων της περιοχής είναι πραγματικά ηρωική· στο στενό μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας οι άνεμοι έφταναν τοπικά μέχρι και τα 8 μποφόρ.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν μεταφερθεί στη μικρασιατική ακτή με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Το βράδυ έμειναν σε ένα δάσος κοντά στο Μπαντεμλί. Στον καθέναν η μεταφορά κόστισε 1.500 ευρώ. Φτάνοντας όμως στην ακτή διαπίστωσαν ότι δεν θα μπουν σε πλοία κατά ομάδες των 50, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά σε ένα μεγάλο ξύλινο σκάφος με δύο καταστρώματα.
Όταν οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν, οι Τούρκοι δουλέμποροι τους έβαλαν με το ζόρι στο σκάφος, με απειλές και πυροβολισμούς στον αέρα. Μέχρι τα όρια των ελληνικών και των τουρκικών υδάτων, στο σκάφος βρίσκονταν και Τούρκοι οι οποίοι το εγκατέλειψαν και επιβιβάστηκαν σε ένα μικρότερο σκάφος που ακολουθούσε.
Οι δουλέμποροι έδωσαν τον έλεγχο τους ξύλινου σκάφους σε κάποιους μετανάστες, που προφανώς δεν ήξεραν να το φέρουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού χτυπημένο από δυνατά κύματα στην περιοχή.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο Mega από την αρχή του έτους έχουν μπει στη χώρα 420.000 πρόσφυγες.
- Φωτογραφίες: Michael-John Von Hörsten από την οργάνωση Adventist Help (Facebook)