pontosnews.gr
Παρασκευή, 1/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποκαλύφθηκε η νέα προτομή του Νίκου Καπετανίδη – Όλα όσα έγιναν στα Καπετανίδεια 2015

28/10/2015 - 1:01μμ
Εκδήλωση στη μνήμη του Πόντιου δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο πρόσωπό του τιμώνται όλα τα θύματα των Δικαστηρίων της Ανεξαρτησίας που απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια του Πόντου. Ο Νίκος Καπετανίδης, αν και μαρτύρησε σε ηλικία 32 ετών, πρόλαβε και σημάδεψε με την πένα και τη στάση του τον ποντιακό αγώνα.

Σε κεντρικό σημείο της Δραπετσώνας, στη συμβολή των οδών Καπετανίδου και Σωκράτους, η πλατεία που φέρει το όνομα του μαχητικού δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα, εδώ και δυόμιση χρόνια ήταν «ορφανή» καθώς η προτομή του Νίκου Καπετανίδη είχε κλαπεί.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των διήμερων Καπετανίδειων 2015 που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής. «Πατριώτης που απαγχονίστηκε για τους αγώνες του υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας του Πόντου», γράφει κάτω από την προτομή.

«Η μέρα αυτή είναι εθνικής μνήμης για το σωματείο μας, το πρώτο ιστορικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1919. Τιμούμε τη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη και των υπολοίπων αγωνιστών», λέει στην κάμερα του pontos-news.gr ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δαμιανός Ποιμενίδης. Να μείνουν ζωντανές οι ιδέες του Νίκου Καπετανίδη ζητά ο νυν πρόεδρος Χρήστος Δημόπουλος.


Ο νυν πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Δημόπουλος και ο πρώην πρόεδρος Δαμιανός Ποιμενίδης μιλούν στην κάμερα του pontos-news

Τα Καπετανίδεια είναι η ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Φέτος, οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου.

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» παρουσίασε την παράσταση του Ηλία Υφαντίδη «Έναν έμπρου – δυο οπίσ’ κι η τσαγάνα… ‘ς σο καπίτσ’». Η είσοδος ήταν ελεύθερη αλλά όσοι παρακολούθησαν την παράσταση (και γέλασαν μέχρι δακρύων) είχαν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την «Κιβωτό του Κόσμου».

Την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου. Την εκδήλωση συντόνισε η γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου η οποία αναφέρθηκε και στον Νίκο Φίλη. «Στην ουσία αναπαράγει τις θέσεις των Τούρκων», είπε χαρακτηριστικά.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Μαρία Αντωνιάδου, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. «Πρότυπο σύγχρονης δημοσιογραφίας», χαρακτήρισε τον Νίκο Καπετανίδη τον οποίο κατέταξε μαζί με τον Ιωάννη Ιακώβου και τον Βλάση Γαβριηλίδη.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο Δαμιανός Ποιμενίδης και ο Χρήστος Δημόπουλος οι οποίοι ευχαρίστησαν και τα τέσσερα δημοτικά σχολεία της περιοχής που τίμησαν φέτος την εκδήλωση.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ ενώ το παρών έδωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά και ο Λόχος Φρούρησης και Απόδοσης Τιμών του ΓΕΕΘΑ. Δεκάδες φορείς κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή, ανάμεσά τους ο ανιψιός του ήρωα Νίκος Καπετανίδη και αρκετοί ποντιακοί σύλλογοι.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η συγγραφέας Μαρία Συτμαλίδου και το εξώφυλλο του βιβλίου της
ΠΟΝΤΟΣ

«Το Κουμπί» και το τραύμα της Γενοκτονίας των Ποντίων

1/05/2026 - 2:26μμ
Η θεατρική ομάδα «Τέχνη και Δράση» του Αντώνη Περπινιά που ανέβασε την κωμωδία του Δ. Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι», στο φινάλε του έργου εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Ψαθάς: Μια βραδιά σαν επιστροφή στο «σπίτι» – Όταν το θέατρο έγινε μνήμη και Πόντος μαζί

30/04/2026 - 9:36μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Το Μουσείο «Κεντώντας τη μνήμη» στον Αγώνα Δρόμου Μνημείων – Σε συνεργασία με το σωματείο «Ίαμος»

30/04/2026 - 7:45μμ
(Πηγή: YouTube/ Giorgos Ioannidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέο ποντιακό τραγούδι από τον Γιώργο Ιωαννίδη: Το «Γιαβάς Γιαβάς» είναι ο καρπός της συνεργασίας Λάζου Ιωαννίδη – Σάββα Τσενεκίδη

30/04/2026 - 7:18μμ
Η Παναγία Σουμελά από ψηλά (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Νέα ζητήματα ασφάλειας στο προσκήνιο – Ξανά στο μικροσκόπιο το εμβληματικό μοναστήρι στον Πόντο

30/04/2026 - 6:29μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση σπιτιών και οικημάτων σε ένα χωριό του Πόντου (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη: Η στιγμή των εγκαινίων για το Ποντιακό Μουσείο – Πότε κόβεται η κορδέλα

30/04/2026 - 2:50μμ
Τέσσερις λύρες, ένα διήμερο στο Μικροχώρι Δράμας
ΠΟΝΤΟΣ

Μικροχώρι Δράμας: Ένα διήμερο που δεν είναι «σεμινάριο» – Συνάντηση παράδοσης που ζητά να γίνει θεσμός

30/04/2026 - 1:06μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα, Τετάρτη 29 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιατί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκε στα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα Καβάλας

30/04/2026 - 11:03πμ
(Φωτ.: Facebook/Syllogos Pontion Reutlingen)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Η μνήμη θα νικήσει τη λήθη»: Οι Πόντιοι της Γερμανίας κρατούν ζωντανή την ιστορία

30/04/2026 - 9:22πμ
Η Ίμερα σε φωτογραφία που δημοσίευσε η «Ποντιακή Εστία» στο 5ο τεύχος
ΠΟΝΤΟΣ

Σοϊλεμέζ Μεχμέτ πασάς, ή «ταπεινός ιερεύς Ελευθέριος»; Η ιστορία ενός «δίπιστου» όπως την διέσωσε ο Γ.Θ. Κανδηλάπτης (Κάνις)

29/04/2026 - 9:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το όνομα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο μνημείο των εκτελεσθέντων της Καισαριανής, στο Σκοπευτήριο (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ο Σουκατζίδης της Καισαριανής, ο Ψαθάς της αφήγησης – Ένας Μικρασιάτης, ένας Πόντιος, μια Πρωτομαγιά

7 λεπτά πριν
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)

Τεκτονικές μετατοπίσεις

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?/
Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)

«Μάη μου με τα λούλουδα»: Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από το Κατιρλί στη Μυτιλήνη

1 ώρα πριν
Απεργιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Εργατική Πρωτομαγιά 2026: Ηχηρό μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης σε όλη την Ελλάδα

2 ώρες πριν
Η συγγραφέας Μαρία Συτμαλίδου και το εξώφυλλο του βιβλίου της

«Το Κουμπί» και το τραύμα της Γενοκτονίας των Ποντίων

2 ώρες πριν
(Φωτ:. Κολάζ/ Εurokinissi Σωτήρης Δημητρόπουλος & Τατιάνα Μπόλαρη και parthena_chorozidou instagram)

Τρεις Πόντιοι φέτος στη Eurovision για την Ελλάδα – Το Ferto του Ακύλα, το 12άρι της Κλαυδίας και το act της Παρθένας Χοροζίδου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign