Τουλάχιστον 118 είναι μέχρι στιγμής τα θύματα του σεισμού των 7,5 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ που χτύπησε το Αφγανιστάν. Το επίκεντρο του σεισμού είναι κοντά στην οροσειρά Χίντου Κους, σε μια απομονωμένη περιοχή της χώρας 254 χλμ από την πρωτεύουσα Καμπούλ, όπου 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τα περισσότερα θύματα ωστόσο, 94 νεκροί, είναι στο γειτονικό Πακιστάν. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες όταν αποκατασταθούν οι τηλεπικοινωνίες στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.
Ο πρωθυπουργός Αμπντουλά Αμπντουλά έκανε λόγο για «σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές».
Μέχρι στιγμής το χειρότερο περιστατικό έχει καταγραφεί στην πόλη Ταλοκάν, στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου 12 μαθήτριες ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στην προσπάθειά τους να βγουν έξω από το σχολείο τους.
Οι αρχικές εκτιμήσεις των σεισμολογικών κέντρων έδιναν το σεισμό στους 7,7 βαθμούς, ωστόσο νεότερα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής τον αναθεώρησαν στους 7,5 βαθμούς. Το εστιακό του βάθος ήταν 213 χλμ.
Βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος στο Δελχί
Στη βόρεια Ινδία, εκατοντάδες πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Σριναγκάρ, της μεγαλύτερης πόλης του ινδικού Κασμίρ στα σύνορα με το Πακιστάν, φοβούμενοι μια επανάληψη του σεισμού του 2005. Πριν από μια δεκαετία, ο σεισμός των 7,6 βαθμών άφησε πίσω του πάνω από 75.000 νεκρούς.