pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι απαντά ο Νίκος Φίλης στους Πόντιους για τη Γενοκτονία

26/10/2015 - 1:42μμ
Τι απαντά ο Νίκος Φίλης στους Πόντιους για τη Γενοκτονία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το όνομά του είναι «κόκκινο πανί» για σύσσωμο τον ποντιακό χώρο, καθώς παλαιότερη αρθρογραφία του περί Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού θεωρήθηκε ιδιαίτερα προσβλητική. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που ζητούν την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Παιδείας – μεταξύ τους και βουλευτές.

Ο Νίκος Φίλης μέχρι σήμερα είχε αποφύγει επιμελώς να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει στους επικριτές του.

Σε μια συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ωστόσο, η οποία θα μπορούσε να περάσει στα… ψιλά καθώς αφορούσε τον διορισμό του Γεράσιμου Κουζέλη στη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο υπουργός Παιδείας αποφάσισε να απαντήσει επί προσωπικού στις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο βουλευτής ΝΔ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ Γιάννης Αντωνιάδης.

Όπως εξήγησε, υπάρχει μια διάκριση ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον υπουργό Νίκο Φίλη. «Πριν από χρόνια, συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο εδώ και στο εξωτερικό, με διακεκριμένους διεθνολόγους και ιστορικούς, είχα διατυπώσει την άποψη ανάμεσα στη διάκριση της εθνοκάθαρσης και της γενοκτονίας», είπε αναφερόμενος στην εποχή που αρθρογραφούσε. Τόνισε μάλιστα ότι είχε διατυπώσει το ερώτημα «για ποιο λόγο η τότε ελληνική κυβέρνηση, ενώ με μεγάλη ένταση υποστηρίζει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, δεν το έθεσε διεθνώς όπως άλλες εθνοτικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι Αρμένιοι».

Νίκος Φίλης: Ήταν ένας διάλογος αυτός του δημοσιογράφου Φίλη μαζί με άλλους διεθνολόγους και ιστορικούς.

Στη συνέχεια ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. «Όλοι τα τιμάμε, όποια άποψη και αν έχουμε, αν είναι εθνοκάθαρση αιματηρή, εγκληματική ή αν είναι γενοκτονία – υπάρχει διαφορά», σημείωσε. Απέδωσε δε το σάλο που δημιουργήθηκε γύρω από απόψεις του, που διατυπώθηκαν πριν από επτά χρόνια, σε εσωκομματικούς λόγους. «Κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να φτιάξουν έναν καβγά», υπογράμμισε, και συμπλήρωσε: «Ξαφνικά, όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ κάνουν δηλώσεις για τις απόψεις του υπουργού Φίλη πριν από επτά χρόνια για το θέμα των Ποντίων. Δεν θέλω να δώσω άλλη συνέχεια».

Στην ερώτησή του που προηγήθηκε, ο Γ. Αντωνιάδης ζήτησε από τον υπουργό να μάθει και για ποιον λόγο δεν δέχεται να συναντηθεί με τη ΔΙΣΥΠΕ, να ανταλλάξει απόψεις «και ενδεχομένως να αρθούν κάποιες παρανοήσεις οι οποίες υπήρξαν». Απαντώντας ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι δεν είναι στα καθήκοντά του να δέχεται παγκόσμιες ομοσπονδίες απόδημου ελληνισμού. «Δεν μου έχει υποβληθεί και αίτημα. Αν υπάρχει αίτημα συγκεκριμένο, να το ακούσω, να το δω και να το βάλω στο πρόγραμμά μου», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Παιδείας κλείνοντας την τοποθέτησή του διευκρίνισε ότι αν υπάρχουν ζητήματα που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου, όπως για παράδειγμα θέματα εκπαίδευσης στις παρευξείνιες περιοχές, «θα τα δούμε, θα τα υποστηρίξουμε και θα έχετε και με τους άλλους αρμοδίους επικοινωνία. Ο κ. Πελεγρίνης, ο υφυπουργός, είναι αρμόδιος για τα ζητήματα αυτά».

Δείτε ολόκληρη τη συνεδρίαση της Επιτροπής, στις 22 Οκτωβρίου, στην ιστοσελίδα της Βουλής. Η ερώτηση του Γιάννη Αντωνιάδη στο 95:32 και η απάντηση του Νίκου Φίλη στο 121:33 του βίντεο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα, τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA / Victor Hilitski)

Τζο Μπάιντεν: Ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα οστά, λέει ο γιος του, Χάντερ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16: Τρία στα τρία και… έφυγε για ημιτελικό η Εθνική Κορασίδων

5 ώρες πριν
(Πηγή: facebook / Σύλλογος Αρτακηνών Κυζικηνών)

Νέα Αρτάκη: Προ των πυλών τα 50ά Κυζίκεια

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)ERDEM SAHIN

Φιντάν για συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία: Είναι, επί της ουσίας, ίδια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Κλειστός ο λόφος Φινόπουλου από σήμερα τα μεσάνυχτα – Η έκκληση του Δήμου Αθηναίων

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign