Μείζονος σημασίας απόφαση, με πολλές αναγνώσεις, εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην πολύκροτη υπόθεση του Τούρκου πολιτικού και προέδρου του κόμματος Βατάν, Ντογού Περιντσέκ.
Μιλώντας σε εκδήλωση για την 82η επέτειο από τη Συνθήκη της Λοζάνης, στην ελβετική πόλη, το 2005, ο Περιντσέκ είχε αρνηθεί τη Γενοκτονία των Αρμενίων λέγοντας ότι πρόκειται για «διεθνές ψέμα».
Η Ελβετία τον είχε δικάσει και καταδικάσει για παραβίαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε, αλλά η Ελβετία ζήτησε επανεξέταση στην Ολομέλεια.
Στην τελική απόφασή του, που ελήφθη με ψήφους 10 υπέρ και 7 κατά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απεφάνθη ότι η Ελβετία παραβίασε το δικαίωμα ελευθερίας λόγου του Περιντσέκ επιβάλλοντάς του ποινή για άρνηση της Γενοκτονίας. Έκρινε ότι το θέμα αφορά το δημόσιο συμφέρον και οι δηλώσεις του Τούρκου πολιτικού «δεν εξέφραζαν περιφρόνηση ή μίσος προς τα θύματα των γεγονότων του 1915 και των ετών που ακολούθησαν».
Ωστόσο το Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου αποδέχτηκε το δικαίωμα του αρμενικού λαού στην αξιοπρέπεια, ενώ δεν αμφισβήτησε τους νόμους που ποινικοποιούν την άρνηση της Γενοκτονίας.
Οι επτά μειοψηφούντες δικαστές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, εξέδωσαν, ως είθισται, τη δική τους θέση έναντι της ετυμηγορίας.
«Ότι οι σφαγές και ο εξαναγκασμός σε φυγή του αρμενικού λαού συνιστούν γενοκτονία, είναι αυταπόδεικτο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της μειοψηφίας.
«Η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι ξεκάθαρα τεκμηριωμένο ιστορικό γεγονός. Η άρνησή της είναι η άρνηση του προφανούς», συμπληρώνουν. Θεωρούν ότι οι δηλώσεις του Περιντσέκ εμπεριέχουν «πρόθεση προσβολής ενός ολόκληρου λαού» και «επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις ενέργειες των οθωμανικών αρχών παρουσιάζοντάς τις σχεδόν ως πράξεις αυτοάμυνας». Οι επτά δικαστές θεωρούν εν κατακλείδι ότι η στάση Περιντσέκ «προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων».
Για ένα δικαστήριο «σε σύγχυση» μίλησε η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής Κέιτ Ναχαπετιάν, προβλέποντας ότι η απόφασή του «θα ενθαρρύνει τη ρητορική του μίσους, όχι μόνον κατά των Αρμενίων αλλά και όλων των μειονοτήτων».
Από την πλευρά του, μια άλλη ερμηνεία δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αρμενίας. Αναδεικνύει το γεγονός ότι οι Αρμένιοι «έχουν δικαίωμα στο σεβασμό των ίδιων και των προγόνων τους» και θεωρεί ότι τα κράτη διατηρούν το δικαίωμα να τιμωρούν τους αρνητές της Γενοκτονίας των Αρμενίων αν υποδαυλίζουν βία. Σημειώνει δε καταληκτικά:
«Το πρόβλημα με τη δίωξη του Περιντσέκ από την Ελβετία ήταν ότι πρόκειται για ασήμαντο προβοκάτορα, του οποίου τις δηλώσεις δεν μπορεί κανείς να πάρει σοβαρά ή να προκαλέσουν κακό, άρα μια δημοκρατική κοινωνία δεν έχει ανάγκη να τον διώξει ποινικά».