Στον αριθμό 141.919, ανέρχονται οι παράτυποι μετανάστες -μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσφυγες- που περισυνελέγησαν τον μήνα Σεπτέμβριο από το Λιμενικό σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, σε 795 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τα περισσότερα εκ των οποίων εξελίχθησαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στη διάρκεια των περιστατικών αυτών κατασχέθηκαν 189 σκάφη και τρία οχήματα.
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό απασχολεί σήμερα τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Τουρκία να θεωρείται κλειδί για την ανάσχεση των ροών προς την Ευρώπη.
Η Τουρκία υπολογίζεται ότι φιλοξενεί στο έδαφός της περί τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία. Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τη χορήγηση μεγαλύτερης βοήθειας προς τη γείτονα, οικονομικής και επιμελητειακής, επιδιώκοντας να αποσπάσουν την άδεια της Αγκυρας για συμμετοχή στην περιφρούρηση της τουρκικής ακτογραμμής. Εξετάζουν επίσης τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους διακινητές και να οργανώσουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει διαδικασία χορήγησης ασύλου και να ανοίξει νέα κέντρα υποδοχής με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση. Το ποσόν που συζητείται να δοθεί προς την Τουρκία είναι της τάξεως του ενός δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της η Άγκυρα αναμένεται να πιέσει τις Βρυξέλλες για την χαλάρωση των διατυπώσεων στην κυκλοφορία των πολιτών της στις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς την Τουρκία θα συνδεθούν με την πρόοδο των μέτρων που θα λάβει η τουρκική πλευρά για την άμβλυνση της πίεσης προς την Ευρώπη. Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως έχει και… πολιτική ατζέντα που αφορά στήριξη στον πόλεμο που κάνει κατά του PKK και του Ισλαμικού Κράτους.
Η ελληνική ατζέντα στη σύνοδο κορυφής
Θέμα μείζονος σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία την Κυριακή, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την γείτονα χώρα (που αποτελεί την τελευταία χώρα από την οποία περνούν στην Ελλάδα) προς τα ευρωπαϊκά κράτη. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται νέες τραγωδίες με ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά.
Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να είναι υποστηρικτική για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων. Επιδιώκει τέλος η Αθήνα αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.