Με μελωδίες και χορούς από τον Πόντο ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης Βετεράνων την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do), ταξιδεύοντας τους χιλιάδες παρευρισκομένους, αθλητές και θεατές, στην αρχαία Ελλάδα.
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων εκπροσώπησε την ΠΟΕ στην επίσημη έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πάλης Βετεράνων.
Ρεκόρ συμμετοχής από χώρες και αθλητές έχει το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κάτι που ικανοποιεί ιδιαίτερα την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης η οποία, όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρός της Κώστας Θάνος, δέχτηκε τα εύσημα από τις αποστολές, αλλά και τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Οκτακόσιοι αθλητές και αθλήτριες από ολόκληρο τον κόσμο δίνουν το παρών, με την ελληνική συμμετοχή να αριθμεί 53 άτομα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούσαν οι φιλοξενούμενοι αθλητές την παρουσιάση του αρχαιότατου
αθλήματος της πάλης
«Χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό, με ίδια έξοδα, κάναμε αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση», δήλωσε στην κάμερα του pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ Κώστας Θάνος. Νωρίτερα ο παρουσιαστής της εκδήλωσης (ο καλλιτεχνικός αφηγητής και παρουσιαστής κλασικού θεάτρου και καλλιτεχνικού αθλητισμού Αλέξης Κωστάλας) τον είχε καλέσει για τον επίσημο χαιρετισμό. Ακολούθησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, και ο Τσένοφ Τσένο, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης.
Σειρά είχε η είσοδος των σημαιών των χωρών που συμμετέχουν, και ακολούθησε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στην Κρήτη από τον σύλλογο «Ερωτόκριτος». Τη σκυτάλη πήρε ο ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων, εκπροσωπώντας την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, όπου με τις «ιαχές» της λύρας του Σταύρου Σαββίδη και τον παλμό του νταουλιού του Χρήστου Μαυρίδη, χορεύτηκε ο πυρρίχιος χορός σέρρα και σείστηκε το γήπεδο.
Οι σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στη διοργάνωση
Ακολούθησε η ιστορία της πάλης με κεντρικό σημείο τη γέννησή της, μέσα από ένα αρχαιοελληνικό οπλιτικό άγημα, το «Άρες άναξ», που αναπαρέστησε σκηνές μάχης ενδεδυμένο με ανάλογες φορεσιές, συνοδεία ποντιακής μουσικής – υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, του γαβάλ’ και του αγγείου του Βασίλη Φωλίνα και τους ρυθμούς του νταουλιού του Παναγιώτη Ξυνόπουλου (δις πανελληνιονίκη της ελληνορωμαϊκής πάλης).
Δεκάδες εθελοντές μουσικοί, χορευτές και ηθοποιοί αναπαρέστησαν την Τιτανομαχία· αναζήτησαν τις ρίζες του αθλήματος στον αγώνα ανάμεσα στον Δία και τον Κρόνο, και στη συνέχεια το δρώμενο μεταφέρθηκε στα προπονητήρια της Αρχαιότητας για να καταλήξει στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ανάμεσα στους αθλητές που ήρθαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες ήταν και ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος και χάλκινος Ολυμπιονίκης στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ Αμιράν Καρντάνοφ, και ο μαθητής του και παγκόσμιος ασημένιος το 2015 στο Σεράγεβο της Βοσνίας, ο ποντιακής καταγωγής Γιώργος Πιλίδης, ο οποίος πέρασε το δικό του μήνυμα:
Ανάμεσά τους θεατές της εκδήλωσης ήταν και οι Ολυμπιονίκες Στέλιος Μηγιάκης, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Γιώργος Χατζηιωαννίδης και Βούλα Ζυγούρη.
- Όσοι επιθυμούν, μπορούν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, από τις 10:00 π.μ., να παρακολουθήσουν στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου τους αγώνες πάλης των βετεράνων, με ελεύθερη είσοδο.
Κείμενο-φωτο-βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης