Αναδρομική αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης (και) στο Δημόσιο από την 19η Αυγούστου 2015 –άρα θα χρειαστούν έως 5 χρόνια επιπλέον για να βγει κανείς στη σύνταξη– πέναλτι 10% σε όλους όσοι επιλέξουν πρόωρη συνταξιοδότηση και κατάργηση διαφόρων ενοϊκών διατάξεων για ανασφάλιστους υπερήλικες, μηχανικούς του ΤΣΜΕΔΕ και ελεύθερους επαγγελματίες, είναι οι κυριότερες επώδυνες ανατροπές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στο ασφαλιστικό.
Καλά είναι ωστόσο τα νέα, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, για τα οποία επανέρχεται το καθεστώς συνταξιοδότησης που είχε θεσπιστεί το 2010.
Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει για τους δημοσίους υπαλλήλους ότι:
- Όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 19 Αυγούστου 2015 εξαιρούνται από τις αυξήσεις ορίων ηλικίας στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.
- Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα θα επιβαρυνθούν με 10% ποινή (πέναλτι) μείωσης της σύνταξής τους, μέχρι να συμπληρωθεί το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
- Το κατώτατο όριο σύνταξης που υπήρχε στις 19 Αυγούστου παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος του 2021.
- Το κατώτατο όριο σύνταξης (392 ευρώ) δεν έχει εφαρμογή για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1ης Ιουλίου 2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Οι παραπάνω ασφαλισμένοι μέχρι τη συμπλήρωση του προαναφερομένου ορίου ηλικίας λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση.
Καταργούνται ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Στρατούλη (4331/2015) που προέβλεπαν, μεταξύ άλλων:
- Επαναχορήγηση σύνταξης σε περίπου 20.000 ανασφάλιστους υπερήλικες
- Δικαίωμα σε ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ να επιλέξουν υπαγωγή σε έως τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες (δυνατότητα που είχαν αξιοποιήσει κυρίως μηχανικοί- ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ)
- Δυνατότητα σε περίπου 5.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη έως 50.000 ευρώ να λάβουν σύνταξη με συμψηφισμό της οφειλής τους.
Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, επανέρχεται σε ισχύ το καθεστώς συνταξιοδότησης του νόμου 3865/2010.
Έτσι, η σύνταξη θα χορηγείται είτε με τη συμπλήρωση 40 ετών προϋπηρεσίας, είτε με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 60 ετών, ενώ ορίζεται ότι δεν θα υποχρεώνονται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους ηλικίας.