pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύγχρονοι «άπιστοι Θωμάδες» της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

11/10/2015 - 8:41μμ
Σύγχρονοι «άπιστοι Θωμάδες» της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από την παρακολούθηση της επικαιρότητας σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τις τοποθετήσεις του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, σχετικά με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αισθάνομαι την ηθική και ιστορική υποχρέωση να εκφράσω δημόσια την γνώμη και τα επιχειρήματά μου. Και το πράττω αυτό όχι μόνο απλά λόγω της καταγωγής μου αλλά και από μια άλλη σειρά ιδιοτήτων γνωστών στην ευρύτερη Ποντιακή Οικογένεια και όχι μόνο.

Έτσι λοιπόν η πρώτη εισαγωγική γενικότερη ιστορικά παρατήρηση είναι ότι ενώ οι Έλληνες από τους αρχαιοτάτους χρόνους ως σήμερα χαρακτηρίζονται από μία σειρά αξιοζήλευτων και διεθνώς αναγνωρισμένων προτερημάτων και χαρισμάτων, τα οποία σε κάθε ευκαιρία προβάλλονται και επαινούνται όπως, η πνευματική οξυδέρκεια, ο ηρωισμός, η ανδρεία, το ελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα, η παιδεία κ.ά.

Από την άλλη πλευρά είναι αιχμάλωτοι και από μία σειρά μειονεκτημάτων όπως η διχόνοια, το μίσος, και άλλα γνωστά, που αποσιωπώνται και δεν επισημαίνονται προκειμένου να διορθωθούν στις νεότερες γενεές.

Από πού να αρχίσει κανείς να απαριθμεί, από το κόνιο του Σωκράτη, ή το φάντασμα του Εφιάλτη στις Θερμοπύλες ή τις δεκάδες των αρχαίων επιφανών που πέθαναν στις εξορίες.

Αλλά και στην νεότερη ελληνική Ιστορία, ποιος φυλάκισε και καταδίκασε σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη, τον μεγαλύτερο ήρωα της επανάστασης, και ποιος δολοφόνησε τον Καποδίστρια, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος, προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και πολλά άλλα μέχρι σήμερα απότοκα των μειονεκτημάτων του Έλληνα.

Γεγονός που στιγματίζεται και από τον Εθνικό μας ποιητή στους στίχους 144 και 147 του Εθνικού μας Ύμνου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και των υπολοίπων χριστιανικών λαών είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Δεν χωρεί πλέον καμία αμφισβήτηση γιατί έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και αναγνωρίσθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς και από πολλά άλλα μέχρι σήμερα κράτη.

Έχουν επίσης εγερθεί εκατοντάδες μνημεία σ΄ ολόκληρη την χώρα από τους απογόνους των γενοκτονηθέντων ποντίων σ΄ όλες τις πόλεις και τα χωριά και κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου πανελληνίως τιμάται η μνήμη των 353.000 Ιερομαρτύρων και Εθνομαρτύρων Προγόνων μας, γιατί αφορά όλους τους Έλληνες όπως ακριβώς και τ΄ άλλα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας.

Τις τοποθετήσεις και την θέση, του κατά τα άλλα συμπαθούς και αξιότιμου υπουργού Παιδείας κ. Φίλη στην Εφημερίδα Αυγή της 20/8/2014 δεν θα ήθελα να κατατάξω στην κατηγορία των μειονεκτημάτων που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες, που προανέφερα, γιατί υποθέτω έγιναν όχι από πρόθεση αλλά από άγνοια!

Έτσι, προσωπικά θα τον συμβούλευα να ανακαλέσει άμεσα τις σχετικές δηλώσεις, γιατί σφάλματα κάνουμε όλοι, αρκεί να προλαμβάνουμε να τα διορθώνουμε.

Διαφορετικά προβλέποντας, επισημαίνω και ερωτώ ποια θα είναι η στάση του τον προσεχή Μάιο προς τα σχολεία, ως υπουργός Παιδείας, όταν επίσημα πανελλήνια θα τιμάται η μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας;

Για την διευθέτηση του θέματος, δεν θα ήθελα να σταθώ σε μία απλή καλοπροαίρετη υπόδειξη και προκειμένου να βοηθήσω στην πράξη, γιατί κατά τον Δημοσθένη: «Τὸ μὲν οὖν ἐπιτιμᾶν ἴσως φῆσαί τις ἂν ῥάδιον καὶ παντὸς εἶναι, τὸ δὲ ὑπὲρ τῶν παρόντων ὅ,τι δεῖ πράττειν ἀποφαίνεσθαι, τοῦτο εἶναι συμβούλου».

Προσφέρω στον κ. υπουργό ως δώρο τους 14 τόμους για την Γενοκτονία, του κύριου ιστορικού της Γενοκτονίας καθηγητού Κ. Φωτιάδη, καθώς επίσης και τον τόμο των πρακτικών του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα: «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και η διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος» που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία μου.

Τέλος, απευθυνόμενος προς τους Ποντιακής καταγωγής βουλευτές όλων των κομμάτων, επισημαίνω, ότι είναι αναγκαία η δραστηριοποίησή τους για την διευθέτηση του θέματος, καθώς και άλλων παρομοίων, γιατί έχουν αποχρώντα προσωπικό λόγο αφού οι παππούδες τους δεν έχουν τάφο, γιατί τα κόκαλά τους είναι διασκορπισμένα στα βουνά και τα λαγκάδια του Πόντου από τις πορείες του λευκού θανάτου και όχι μόνο.

Παράλληλα θα τους παρακαλούσα να μεριμνήσουν για την υλοποίηση της απόφασης της Βουλής να εκδοθεί ο επίτομος τόμος της Γενοκτονίας σε έξι γλώσσες, που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την περαιτέρω προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και όχι μόνο.

Επαμεινώνδας Φαχαντίδης
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.
τ. πρόεδρος ΠΟΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκαμε το χρέος του – Τώρα είναι η σειρά μας

29/09/2024 - 4:25μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Να στηρίξουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται οι σύλλογοι Ποντίων φοιτητών

18/09/2024 - 12:57μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Επιστολή προς ΠΟΕ και ΠΟΠΣ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην ποντιακή λογοτεχνία

14/09/2024 - 5:21μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Ιστορικό ορόσημο οι μεταπτυχιακές σπουδές «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7/09/2024 - 4:21μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης)
PONTOS BLOG

Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης αποχαιρετούν τον Βασίλη Φωτιάδη με μια όμορφη ανάμνηση από το 2016

19/07/2024 - 8:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κωστίκας Τσακαλίδης: 7 Ιουλίου 1982, η μέρα που η ποντιακή μουσική έχασε έναν σπουδαίο λυράρη

25 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου μετά την ολοκλήρωση  της συντονισμένης επιχείρησης του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των 430 μεταναστών που εντοπίστηκαν 25 ναυτικά μίλια νοτίως της Γαύδου, Κυριακή 6 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Έκρηξη μεταναστευτικών ροών σε Κρήτη και Γαύδο – Σχεδόν 1.500 άτομα σε δύο μέρες

54 λεπτά πριν
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Υπόμνημα Καραμανλή στην Προανακριτική για τα Τέμπη – Ζητά παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο

1 ώρα πριν
Πολωνοί συνοριοφύλακες ελέγχουν αυτοκίνητο που πέρασε τα σύνορα με τη Λιθουανία (φωτ.: Χ / Straż Graniczna)

Η Πολωνία επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία και τη Λιθουανία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: United World Wrestling)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης U20: Χάλκινο μετάλλιο ο Σαρίδης

2 ώρες πριν
Eκδήλωση από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)  για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Από αύριο οι αιτήσεις για τις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign