Μια γιορτή γευσιγνωσίας, πολιτισμού και παράδοσης έγινε στην Καλαμπάκα, στις αρχές Οκτωβρίου. Η 1η Γιορτή Μανιταριού, που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών προσέλκυσε πέντε χιλιάδες επισκέπτες!
«Διατέθηκαν 8.000 δωρεάν μανιταρο-μερίδες. Η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Καλαμπάκα ήταν 100%, το ίδιο στα Τρίκαλα» τονίζει στην Καθημερινή ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Πάλλας.
Προσθέτει ότι προσκεκλημένοι ήταν επίσης και πανεπιστημιακοί από το εξωτερικό, ενώ οι ξένοι τουρίστες έζησαν μία ανεπανάληπτη εμπειρία. Γευσιγνωσία και ψυχαγωγία συμπορεύτηκαν σε μία γιορτή επιπέδου.
«Μέχρι τις 2:30 το πρωί, έβλεπες στην πλατεία Ιάπωνες, Κινέζους, Αμερικανούς, Έλληνες… όλοι χόρευαν και δοκίμαζαν 20 διαφορετικές γεύσεις μανιταριών: τρουφομανιταρομακαρονάδα, φασολάδα με βωλίτες, κουρκούτι με μανιτάρια, σουβλάκι μανιτάρι, ψητά και τηγανητά μανιτάρια, σνίτσελ μανιτάρι, μανιταροπίλαφο, μανιταρόσουπα» λέει με έμφαση.
Τα μικροκλίματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα μανιταριών. Μισά από τα 3.000 περίπου είδη που έχουν καταγραφεί, υπολογίζεται πως υπάρχουν στην Ελλάδα, που μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι, αν όχι καλύτερη, εξίσου πλούσια σε ποικιλία μανιταριών με την Ιταλία, η οποία θεωρείται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη.
Επίσης, το μανιτάρι μπορεί να αναδειχθεί σε εναλλακτικό τουριστικό προϊόν. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρο των μανιταρόφιλων Ελλάδας Γιώργος Κωνσταντινίδης, έχει επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά ότι τα ελληνικά μανιτάρια είναι «καθαρά» από ραδιενεργά μέταλλα και κορυφαία στον κόσμο.