pontosnews.gr
Κυριακή, 12/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το pontos-news.gr στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας (φωτο, βίντεο)

26/09/2015 - 10:17πμ
Στο Ευρωκοινοβούλιο Γενοκτονία των Ποντίων και Αγία Σοφία Τραπεζούντας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια ελαφρά συννεφιά σκεπάζει τον Εύξεινο· μαύρα τα νερά του μέχρι το τελείωμα της θάλασσας στην ακτή κάτω από το δρόμο που χωρίζει την παράκτια ζώνη της Τραπεζούντας από το ύψωμα όπου δεσπόζει ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας.

Η υγρασία κολλάει στο σώμα, μέρες καλοκαιριού, όμως τέσσερις ομάδες ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, απτόητες μπαίνουν στον προαύλιο χώρο της εκκλησιάς που έγινε μουσείο και τέμενος.

Η πιο ζωηρή ομάδα είναι αυτή που ακολουθεί μια νύφη κι έναν γαμπρό, οι οποίοι έχουν επιλέξει το σημείο ως σκηνικό για τις φωτογραφίες του γάμου τους. Έχει άλλωστε κάτι γοητευτικά παλιό αλλά καλοδιατηρημένο αυτό το μέρος, πράσινο, και φόντο τη Μαύρη Θάλασσα. Σειρά παίρνουν τις γιορτινές ημέρες τα νιόπαντρα ζευγάρια της Τραπεζούντας για να βγάλουν τις… καλές τους φωτογραφίες.


Προσοχή, τζαμί! Η ενημερωτική επιγραφή ξεκαθαρίζει τα «δεν» του χώρου

Τουρίστες από όλη την Τουρκία και από αλλού –κυρίως από τις αραβικές χώρες του Κόλπου– είναι η άλλη ομάδα επισκεπτών, που εισέρχονται στον πάλαι ποτέ κυρίως ναό και τώρα τέμενος με… πεσσούς που στηρίζουν μια «εμπνευσμένη» κατασκευή η οποία κρύβει τον τρούλο. Πράσινος φωτισμός νέον, το χρώμα του Ισλάμ, σηματοδοτεί το μιχράμπ. Ουδείς μπορεί να δει τον Παντοκράτορα στον τρούλο ή το περίτεχνο μωσαϊκό στο δάπεδο…

Οι πιστοί μουσουλμάνοι που χρησιμοποιούν για το ναμάζι τους το τζαμί της Αγια-Σοφιάς (τι αντιφατικό, αλήθεια) είναι η τρίτη ομάδα, που μια σχετικά πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου τους έδωσε τη δυνατότητα αυτήν παρά τις αντιδράσεις παγκοσμίως. Ήταν καλοκαίρι του 2013 όταν η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων πήρε την κυριότητα του ναού, μετά από προσφυγή των θρησκευτικών Αρχών της χώρας, της υπηρεσίας Diyanet, στα δικαστήρια. Υποστήριξαν ότι «παράνομα το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού είχε καταλάβει την εκκλησία επί δεκαετίες» και κέρδισαν! Έως τότε, από τη δεκαετία του ’60, η Αγία Σοφία λειτουργούσε μόνον ως μουσείο.


Αριστερά η είσοδος για τους επισκέπτες (με υποδήματα) και δεξιά για τους πιστούς μουσουλμάνους (χωρίς παπούτσια).

Η σολομώντεια λύση που δόθηκε μετά τις αντιδράσεις ήταν να χωριστεί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας και να λειτουργεί ως τζαμί και ως μουσείο. Στον κυρίως ναό το τζαμί, στα κλίτη οι επισκέψιμοι χώροι με τις τοιχογραφίες.

Έλληνες επισκέπτες, οι περισσότεροι απόγονοι Ποντίων που κάποτε εδώ λειτουργούνταν, γιόρταζαν τις χαρές τους και αποχαιρετούσαν τους τεθνεότες, είναι η τέταρτη, μεγάλη ομάδα ανθρώπων που φτάνουν στην εκκλησία.

Δεν είναι ξένοι κι όμως στέκονται σιωπηλοί απέναντι στην παρακαταθήκη της Ιστορία· βουβοί στον πόνο της απώλειας.


Λεπτομέρεια από τον ανάγλυφο διάκοσμο του ναού

Στα χρόνια του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού οικοδομήθηκε ο περικαλλής βυζαντινός ναός, πρώτο μισό του 13ου αιώνα, στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης· είναι σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, νάρθηκα και τρία εντυπωσιακά πρόπυλα. Διακοσμήθηκε με εξαιρετικές τοιχογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στην περίοδο της παλαιολόγειας αναγέννησης, τέχνη που έδινε έμφαση στην ανθρώπινη υπόσταση των εικονιζομένων, με πολυπρόσωπες συνθέσεις και τοπία που τονίζονται εμφατικά. Ο επισκέπτης βλέπει σκηνές από την Καινή Διαθήκη – όσες εν πάση περιπτώσει έχουν διασωθεί…

Η ανάδειξη των αγιογραφιών έγινε μετά από σκληρή δουλειά της ομάδας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μεταξύ 1958 και 1964. Όπως όμως δήλωσε ειδικός που ενεπλάκη στη διαδικασία τότε, μόνο το ένα έκτο των τοιχογραφιών επιβίωσαν στο χρόνο και στο σοβά…1 Σχεδόν όλο το εσωτερικό του ναού σοβαντίστηκε όταν ο ναός έγινε τζαμί, μετά την εκδίωξη της ορθόδοξης κοινότητας της Τραπεζούντας.

Σήμερα οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας βλέπουν στον κεντρικό ναό ένα τζαμί όπου κουρτίνες σκεπάζουν το διάκοσμο του θόλου και διαχωρίζουν τα κλίτη. Πίσω από την κουρτίνα είναι που ανοίγεται ο πλούτος της χριστιανικής πίστης, τσακισμένος κι αυτός, με τοιχογραφίες καταστραμμένες από την μήνιν της άγνοιας κάποιων φανατισμένων Τούρκων.

Αυτήν την εκκλησία θέλει να πάρει πίσω από τους Τούρκους και να περάσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Ιβάν Σαββίδης προτείνοντάς τους να τους χτίσει αλλού στην Τραπεζούντα ένα τέμενος.

Για την ώρα πάντως, οι γείτονες σιωπούν…

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Έρση Βατού

____
1. Πληροφορίες για τις εργασίες ανάδειξης των τοιχογραφιών μπορείτε να διαβάσετε στο David Winfield, «Sancta Sophia, Trebizond: A Note on the Cleaning and Conservation Work», Studies in Conservation, τόμ. 8, αρ. 4 (Νοέμ. 1963), σ. 117-130.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης - Αγίου Δημητρίου - Παλαιού Φαλήρου/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η ποντιακή παράδοση γίνεται γιορτή – Ξεχωριστό γλέντι από την Ένωση Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα»

11/07/2026 - 11:45μμ
(Φωτ.: efkozani.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

2ος Μαραθώνιος Ποντιακού Στίχου – Το Πρωτοχώρι Κοζάνης καλεί τους δημιουργούς να δώσουν ζωή στον ποντιακό λόγο

11/07/2026 - 8:42μμ
Στιγμιότυπο μετά την τελετή των εγκαινίων του κοιμητηριακού ναού Παναγία Σουμελά στην Απιδεώνα Αχαΐας. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Γρηγόρης Αλεξόπουλος - Δήμαρχος Δήμου Δυτικής Αχαΐας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ακόμη μία Παναγία Σουμελά στην Ελλάδα: Συγκίνηση στα εγκαίνια του νέου ναού στην Απιδεώνα Αχαΐας

11/07/2026 - 7:50μμ
Μια οικεία εικόνα για τους Έλληνες του Πόντου. Άλλωστε και η ποντιακή μούσα έχει υμνήσει τη ζωή στα παρχάρια (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Έναν αιώνα μετά τον ξεριζωμό – Η ζωή στα παρχάρια της Κατίρκαγιας μοιάζει σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος

11/07/2026 - 3:05μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση, στην Κοζάνη. Μέλη ποντιακών σωματείων όλης της χώρας συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, τον κορυφαίο θεσμό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Οι 25 χοροί που θα παρουσιαστούν – Όλο το πρόγραμμα

11/07/2026 - 1:05μμ
Πόντιοι μετανάστες από τα Κοτύωρα (Ορντού) στο Κάντον του Οχάιο, γύρω στο 1915, σε παρακάθ' με τη συνοδεία λύρας. Η φωτογραφία αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της πρώτης γενιάς των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ (φωτ.: Ottoman Greeks of the U.S. Digital History Project / Nick Spondyl)
ΠΟΝΤΟΣ

Πώς μια πόλη του Οχάιο έγινε μία από τις μεγαλύτερες ποντιακές εστίες στις ΗΠΑ

11/07/2026 - 10:26πμ
«Κιβωτός Εν Χορώ», 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η πρώτη συνεστίαση της «Κιβωτού του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης»: Το όραμα για τη διάσωση της ποντιακής κληρονομιάς

10/07/2026 - 2:51μμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κομνήνιο: Σείστηκε ο γραφικός οικισμός από τους περήφανους χορούς της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στην τελευταία θερινή εκδήλωση

10/07/2026 - 1:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΠΟΝΑ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων δεν αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης

9/07/2026 - 8:56μμ
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα τον Μονών Περιστερεώτα (αριστερά) και Βαζελώνα (δεξιά)
ΠΟΝΤΟΣ

Μετά τη Σουμελά, σειρά για Βαζελώνα και Περιστερεώτα; Στην Τραπεζούντα ζητούν την αποκατάσταση των δύο ιστορικών μοναστηριών

9/07/2026 - 12:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιώργος Βιτσαράς)

Ρύθμιση 72 δόσεων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα στο myAADE – Ποια χρέη εντάσσονται

18 λεπτά πριν
Σωροί εφημερίδων στα γραφεία της ιστορικής Απογευματινής, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Σαν σήμερα, 12 Ιουλίου 1925: Κυκλοφορεί η Απογευματινή, η ελληνική φωνή της Κωνσταντινούπολης

42 λεπτά πριν
Ιρανοί περνούν δίπλα από μια τεράστια αντιαμερικανική πινακίδα που αναφέρεται στον Ντόναλντ Τραμπ και το Στενό του Ορμούζ στην πλατεία Βαλιάσρ, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Φλέγονται τα Στενά του Ορμούζ: Οι ΗΠΑ χτύπησαν 140 στόχους στο Ιράν – Πυραυλικός συναγερμός στον Κόλπο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Καιρός: Έως 38 βαθμούς ο υδράργυρος, τοπικές μπόρες στα ορεινά

1 ώρα πριν
Το σημείο όπου δέχθηκε τις σφαίρες ο 20χρονος, εγκλωβισμένος ανάμεσα στους αστυνομικούς και τον μαντρότοιχο, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Άργος: Πέθανε ο 20χρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς – Προφυλακίστηκαν οι δύο ένστολοι

2 ώρες πριν
Πανηγυρισμοί για την πρόκριση της Αργεντινής στα ημιτελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2026, μετά τη νίκη με 3-1 επί της Ελβετίας στην παράταση, στο Κάνσας Σίτι των ΗΠΑ, 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Μουντιάλ 2026: Αναβιώνει η μεγάλη βεντέτα – Αργεντινή και Αγγλία ξανά απέναντι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign