Ξύλο, φράχτες, στρατό, αστυνομία, και μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, χρησιμοποιούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για να εμποδίσουν την είσοδο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα σύνορά τους.
Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι άρχισε να κατασκευάζει φράχτη μήκους 41 χιλιομέτρων με τη βοήθεια του στρατού για να καλύψει τα τμήματα της μεθορίου της που δεν είναι υδάτινα και συνορεύουν με την Κροατία, ώστε να αποτρέψει την εισροή προσφύγων στα εδάφη της. Ήδη έχει υψώσει συρμάτινο φράχτη κατά μήκος της μεθορίου με τη Σερβία, γεγονός που έστρεψε τους πρόσφυγες προς την Κροατία, η οποία με τη σειρά της έκλεισε τα περισσότερα από τα συνοριακά περάσματά της στη μεθόριο με τη Σερβία.
Πρόσφυγες στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Zoltan Gergeley Kelemen)
Παρά το ότι η Κροατία ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί άλλους πρόσφυγες, και σήμερα συνέχισαν να φτάνουν λεωφορεία γεμάτα με εκατοντάδες ανθρώπους στη συνοριακή πόλη Σιντ της Σερβίας.
Στρατός στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα
Αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εισροή προσφύγων εμφανίζεται και η Βουλγαρία που επέλεξε τη λύση του στρατού. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δήλωση του υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νέντσεβ σύμφωνα με την οποία στρατιώτες θα εμποδίσουν την είσοδο εκατοντάδων προσφύγων στα εδάφη της.
Ο Ννέντσεβ μιλώντας στο ραδιόφωνο BNR είπε πως επειδή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πού θα κατευθυνθεί το κύμα των προσφύγων, η Βουλγαρία είναι αναγκασμένη να προστατέψει τα σύνορά της.
Βούλγαροι στρατιώτες ετοιμάζονται για τα σύνορα με την Τουρκία
Γι’ αυτό έστειλε ήδη 210 στρατιώτες στα σύνορα, ενώ σύμφωνα με το γερμανικό Focus Online ο αριθμός αυτός έφθασε τους 1000 στρατιώτες.
Οι αντιδράσεις άλλων χωρών
Την ίδια ώρα η Κροατία απειλεί ότι εάν η Σερβία κλείσει τα σύνορά της θα καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια, καθώς μέχρι σήμερα το πρωί είχαν μπει στα σύνορά της 13.300 πρόσφυγες.
Η Σλοβενία, από την πλευρά της, διέκοψε την κυκλοφορία των τραίνων χθες στην κύρια γραμμή που την συνδέει με την Κροατία, στο συνοριακό σημείο Ντόμποβα, αφού η αστυνομία της σταμάτησε ένα τρένο που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες προς τη χώρα.
Πάντως και η Σλοβακία καταψήφισε σχεδόν ομόφωνα το σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας για γρήγορη εφαρμογή μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
(φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Balazs Mohai)
Η στάση της πΓΔΜ
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ πρότεινε στη Βουλή της χώρας την ψήφιση πρότασής της σχετικά με την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, καθώς έκρινε ότι το πρόβλημα με τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν έχει αμβλυνθεί. Η Βουλή της ΠΓΔΜ αναμένεται αύριο να ψηφίσει την πρόταση αυτή της κυβέρνησης.
Τα Σκόπια κήρυξαν στις 19 Αυγούστου 2015 κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας (στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα προβλέπει την συμμετοχή του στρατού της πΓΔΜ σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η συμμετοχή του στρατού είναι επιβοηθητική της αστυνομίας.