pontosnews.gr
Σάββατο, 11/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αναμέτρηση Ελλήνων με την αλβανική κυβέρνηση για το ναό του Αγίου Αθανασίου Δρυμάδων

3/09/2015 - 2:44μμ
Αναμέτρηση Ελλήνων με την αλβανική κυβέρνηση για το ναό του Αγίου Αθανασίου Δρυμάδων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αποφασισμένοι να ξαναχτίσουν το ναό του Αγίου Αθανασίου, τον οποίο κατεδάφισε η αλβανική κυβέρνηση με το πρόσχημα ότι δεν διέθετε άδεια από την πολεοδομία, εμφανίζονται οι Έλληνες κάτοικοι των Δρυμάδων Χειμάρρας, με μπροστάρη τον τοπικό ιερέα. Το δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ) Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης.

Οι κάτοικοι των Δρυμάδων αλλά και όλοι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αντιδρούν στην ανέγερση μνημείου προς τιμήν του καθολικού επισκόπου και ιεραπόστολου Νίλο Καταλάνο, στη θέση του ναού του Αγίου Αθανασίου. Δεν ξεχνούν ότι ο Καταλάνο επιχείρησε τον 7ο αιώνα να στρέψει τους ορθόδοξους κατοίκους της περιοχής στον καθολικισμό και στην ουνία.

Όπως είπε ο Φ. Κεμεντζετζίδης, την ανέγερση του μνημείου σχεδιάζει η αλβανική κυβέρνηση, σχέδιο που αποκαλύφθηκε από τον ελληνόφωνο αλλά Αλβανό (κατά δήλωσή του) βουλευτή της γειτονικής χώρας Κότσο Κοκδήμα.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην χτιστεί ένα μνημείο του καθολικισμού πάνω στα χαλάσματα του ορθόδοξου ναού. Κάτι τέτοιο θα ήταν προκλητικό.

»Το μνημείο μπορεί να ανεγερθεί σε άλλα σημεία. Παράλληλα, και όπως πληροφορούμαστε, η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει και τη διοργάνωση συνεδρίου για τον καθολικισμό στη Χειμάρρα, σε μια περιοχή που δεν υπήρξε ποτέ ούτε… ρουθούνι καθολικό. Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας να δείξουν οι Αλβανοί ότι δεν υπάρχει ελληνισμός στη Χειμάρρα», εξήγησε ξεκάθαρα ο Φ. Κεμεντζετζίδης.


Ο Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης σε παλαιότερη εκδήλωση της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης

Ταυτόχρονα, αφήνει σαφείς αιχμές για την κατεδάφιση του ναού και στον δήμαρχο Χειμάρρας, Γιώργο Γκόρο –από Έλληνα πατέρα και Αλβανή μητέρα–, για τον οποίο υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να του πάρει την ελληνική ιθαγένεια, εξαιτίας της ανθελληνικής του στάσης σε διάφορα θέματα.

Ο Γιώργος Γκόρος θεωρείται από τους Έλληνες της Χειμάρρας πρωτεργάτης στην προσπάθεια αφελληνισμού της περιοχής, με εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού της.

Κατηγορείται ότι στόχος του είναι να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής, η οποία αποτελεί το «φιλέτο» της γειτονικής χώρας. Πολλές φορές έχει δηλώσει ότι στην περιοχή της Χειμάρρας δεν κατοικούν Έλληνες, αλλά δίγλωσσοι.

«Αυθαίρετο το 90% των κτισμάτων»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης, η κατεδάφιση του ναού με την αιτιολογία ότι δεν διέθετε πολεοδομική άδεια αποτελεί πρόσχημα της αλβανικής κυβέρνησης, αφού στη γειτονική χώρα το 90-95% των κτισμάτων που ανεγέρθηκαν μετά το 1990 δεν διαθέτουν άδεια.


Τα ερείπια του ναού…

Στους Δρυμάδες ναός προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου υπάρχει από τον 19ο αιώνα. Το παλιό κτήριο γκρεμίστηκε τη δεκαετία του 1970 από το καθεστώς του Χότζα, αλλά οι κάτοικοι επανανήγειραν στις αρχές δεκαετίας του ’90, στο ίδιο σημείο, το ναΰδριο (χωρητικότητας περίπου 30 ατόμων) που μόλις κατεδαφίστηκε.

Οι προσπάθειες κατεδάφισής του ξεκίνησαν στις 18 του περασμένου Αυγούστου, όμως ξεσηκώθηκαν οι Δρυμαδιώτες, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς ξενύχτησαν στο ναό για να σταματήσουν τις μπουλντόζες. Ωστόσο οι αντιδράσεις τους δεν είχαν τελικά αποτέλεσμα και ο ναός του Αγίου Αθανασίου ισοπεδώθηκε.

«Οι Αλβανοί ορθόδοξοι δεν είναι Έλληνες» ισχυρίζεται ο Έντι Ράμα
Για… γκαράζ και όχι για εκκλησία έκανε λόγο, αναφερόμενος στον Άγιο Αθανάσιο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σύμφωνα με το himarra.gr. Δίνοντας στίγμα των γενικότερων προθέσεών του έναντι του ελληνισμού, ο Ράμα προανήγγειλε ότι στο ίδιο σημείο θα ανεγερθεί μια άλλη εκκλησία, στην οποία θα εκτίθεται «η αλβανική παράδοση που αναβίωσε σ’ αυτό το έδαφος» και «που σήμερα έχει θαφτεί κάτω από τα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας».

Ο Έντι Ράμα επιμένει ότι «οι Αλβανοί ορθόδοξοι δεν είναι Έλληνες»!

Τόνισε μεν ότι οι σχέσεις της αλβανικής κυβέρνησης με την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πολύ καλές αλλά απηύθυνε προειδοποίηση ότι «κανένα γειτονικό κράτος δεν έχει δικαίωμα ανάμιξης». Είπε στο ίδιο ύφος «Στους Δρυμάδες υπάρχουν 39 εκκλησίες. Αν θέλουν 40, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα […] Θα τονίσω για μία ακόμα φορά πως οι Αλβανοί ορθόδοξοι δεν είναι Έλληνες».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σε κλίμα κατάνυξης η Μεγάλη Παρασκευή για τους Έλληνες της διασποράς στην Αυστραλία

10/04/2026 - 10:33μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Αθήνα υποδέχεται το 3ο Συμπόσιο Νέων της ελληνικής διασποράς

9/04/2026 - 1:19μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Pontian Association Of Whittlesea «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακός Σύλλογος Μελβούρνης «Παναγία Σουμελά»: Πασχαλινό γλέντι μετά την Ανάσταση, με μαγειρίτσα και κόκκινα αυγά

9/04/2026 - 10:03πμ
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Γιάννη Καλτσά. (φωτ.: anamniseis.net/Γιώργος Σαμαράς)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Αστόριας τίμησε με λαμπρότητα και σεβασμό τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

8/04/2026 - 12:54μμ
(Φωτ.: facebook / Saint Nectarios Burwood - Sydney, Australia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Με πίστη και παράδοση η έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας στον Άγιο Νεκτάριο

7/04/2026 - 10:15μμ
(Φωτ.:  greekherald.com.au.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κίνηση ανθρωπιάς από την ελληνική κοινότητα στη Μελβούρνη και την ομάδα χορού «Ο Περικλής»

7/04/2026 - 7:31μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Lizette Pappas, πρόεδρος της Φιλοπτώχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πασχαλινά έθιμα ζωντανεύουν στο Βανκούβερ από την ελληνική ομογένεια

7/04/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Έρως και ελληνική ποίηση: Από τη Σαπφώ στη σύγχρονη εποχή» – Ξεχωριστή εκδήλωση στο Σικάγο

5/04/2026 - 4:42μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βραδιά αφιερωμένη στον Καβάφη στις Βρυξέλλες με ποίηση, μουσική και ομιλίες

3/04/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα ελληνικά δεν του ακούγονται… κινέζικα: Ο Οδυσσέας Σουν από τη Σανγκάη και το ταξίδι σε μια γλώσσα που έγινε δική του

3/04/2026 - 8:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Βαραββάς στην πυρά, όπως ορίζει το μικρασιατικό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Νέα Κίο Αργολίδας τη Μεγάλη Παρασκευή.  10 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Νέα Κίος: Το μικρασιατικό έθιμο της καύσης του Βαραββά αναβίωσε τη Μεγάλη Παρασκευή

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)

Πακιστάν: Σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες – Άγνωστο αν υπάρχει ακόμη άμεση επαφή ΗΠΑ-Ιράν

25 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ευκαρπία Θεσσαλονίκης: Άντρας βρέθηκε νεκρός σε ρέμα

53 λεπτά πριν

Αναστάσιμες ευχές με ένα ποντιακό ανέκδοτο από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Ιερουσαλήμ: Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης ολοκληρώθηκε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: philenews.com)

Κύπρος: Συναγερμός στη Γερμασόγεια – Κατέρρευσε μέρος διώροφης πολυκατοικίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign