pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλοι μαζί στη συναυλία «Το Βασίλειο του Πόντου» για τη διάσωση της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως

14/08/2015 - 5:31μμ
Όλοι μαζί στη συναυλία «Το Βασίλειο του Πόντου» για τη διάσωση της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πρόσκληση σε όλους, Πόντιους και μη Πόντιους, να προσέλθουν το βράδυ της Τρίτης 18 Αυγούστου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας όπου πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία για τη διάσωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας Φώτης Φανιάδης που μαζί με τον συνθέτη Χρήστο Κεμανετζίδη, ο οποίος έχει την επιμέλεια της βραδιάς, έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Το Βασίλειο του Πόντου» και με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών περιλαμβάνει τραγούδια του Πόντου και θεατρικό δρώμενο, καθώς και την πρώτη προβολή ενός βίντεο αφιερωμένου στον αγωνιστή Κοτζά Αναστάς, για το περιεχόμενο του οποίου το pontos-news.gr θα έχει σύντομα ρεπορτάζ. 

Οι Φ. Φανιάδης και Χρ. Κεμανετζίδης έδωσαν το στίγμα των εκδηλώσεων και μίλησαν για την αξία της συμμετοχής σε έναν αγώνα.

Αγώνα που τελικό στόχο έχει τη μεταφορά των θησαυρών της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως σε έναν χώρο που θα μπορεί να είναι προσβάσιμος στον κόσμο, κληρονομιά όλων.


Το βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου

Η οδύσσεια των βιβλίων
Η ιστορία των βιβλίων ξεκινάει γύρω στα 1922, μετά το σφαγιασμό και την εκδίωξη των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες. Παρόλο που είχαν στη διάθεσή τους μόνο τρία ζώα, οι Αργυροπολίτες άφηναν πίσω προσωπικά αντικείμενα και περιουσίες, σκεπτόμενοι πως πρέπει πρωταρχικά να σώσουν τον πολιτισμό· αυτόν του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως.

Έτσι, η κάθε οικογένεια φόρτωσε στους ώμους της βιβλία και κειμήλια και πορεύτηκε διασώζοντας μια σπουδαία ιστορία.

Στην Ελλάδα αυτοί οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Νάουσα που τους θύμιζε την πατρίδα, και στις 11 Απριλίου 1927 ίδρυσαν τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ναούσης «Ο Κυριακίδης». Περίπου 5.000 τόμοι ήταν τότε η περιουσία της Βιβλιοθήκης, η οποία βρήκε προσωρινή στέγη, μέχρι το 1933, στο τουρκικό τέμενος. Όταν αυτό κατέρρευσε, ο σύλλογος ανέστειλε τη λειτουργία του και τα βιβλία μεταφέρθηκαν στο υπόγειο ενός ανεγειρόμενου σχολείου. Εκεί τα βρήκε και τα μελέτησε το 1939 ο Αντώνης Σιγάλας, καθηγητής παπυρολογίας και παλαιογραφίας, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη δέκα χρόνια νωρίτερα. Κατά την έρευνά του βρήκε μόνον 968 έντυπους τόμους, 70 χειρόγραφα, ένα φιρμάνι και 5 κώδικες, όπως επίσης εικόνες και άλλα κειμήλια.

Το πολύτιμο υλικό μεταφέρθηκε εντέλει στο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου παρέμεινε μέχρι το 1949, όταν έγινε η μεγάλη πυρκαγιά στη Νάουσα. Σώθηκαν και μεταφέρθηκαν ξανά σε υπόγειο, σε εκείνο του Δημαρχείου, μέχρι το 1964.

Το 1959 ο ποντιακός σύλλογος επανιδρύθηκε με την ονομασία «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως “Ο Κυριακίδης”». Όσα βιβλία είχαν απομείνει, μόλις 796 τόμοι, πέρασαν στην κυριότητα του Συλλόγου. Σήμερα, τα σημαντικότερα ιερά αντικείμενα των Αργυροπολιτών σώζονται και εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, ενώ, τα βιβλία, 973 τελικά στον αριθμό, φυλάσσονται στο τριώροφο κτήριο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας. Η προσπάθεια και διά της συναυλίας συνίσταται στη συγκέντρωση πόρων που θα διευκολύνουν τη μεταφορά κειμηλίων και βιβλίο στο κτήριο Τουρπάλη, όπου βρίσκονταν μέχρι το 1949. Εκεί θα δημιουργηθεί το μουσείο που θα τα στεγάσει. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

29/07/2026 - 7:58μμ
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
Μέλη του ποντιακού συλλόγου έξω από το ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο (φωτ.: Faceboook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Η «Αροθυμία» στη «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία

29/07/2026 - 2:58μμ
(Φωτ.: Κολάζ -Szegedi Balkán Tánctábor/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή μουσική ταξίδεψε στην Ουγγαρία – Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος δίδαξε την παράδοση του Πόντου στο ετήσιο Φεστιβάλ Βαλκανικών Χορών

29/07/2026 - 10:50πμ
Πανοραμική άποψη του ανασκαφικού χώρου στη Φάτσα του Πόντου, όπου βρίσκεται ο οκταγωνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτ.: Δήμος Φάτσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα του Πόντου: Νέα ανασκαφή στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι Τούρκοι αναζητούν τα ψηφιδωτά

29/07/2026 - 9:55πμ
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά/Facebook)

Η Κρήτη ένωσε τα παιδιά της από κάθε γωνιά του κόσμου

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Νέες πυρκαγιές σε Κάλυμνο και Άνδρο – Μάχη με τις φλόγες, μήνυμα 112 για την Παλαιόπολη

1 ώρα πριν

Όταν αθλητές και καλλιτέχνες ανταλλάσσουν ρόλους

2 ώρες πριν
Νέο πύρινο μέτωπο στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, στον Ασώματο. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)

Ρέθυμνο: Μαίνεται η νέα φωτιά στον Ασώματο – 72 πυροσβέστες και αλλεπάλληλες εκκενώσεις

2 ώρες πριν
Συνάδελφοι αποχαιρετούν μεταφέρουν τη σορό του 25χρονου εθελοντή πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Ρέθυμνο: Με τη γαλανόλευκη το τελευταίο αντίο στον 25χρονο πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign