pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλοι μαζί στη συναυλία «Το Βασίλειο του Πόντου» για τη διάσωση της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως

14/08/2015 - 5:31μμ
Όλοι μαζί στη συναυλία «Το Βασίλειο του Πόντου» για τη διάσωση της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πρόσκληση σε όλους, Πόντιους και μη Πόντιους, να προσέλθουν το βράδυ της Τρίτης 18 Αυγούστου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας όπου πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία για τη διάσωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας Φώτης Φανιάδης που μαζί με τον συνθέτη Χρήστο Κεμανετζίδη, ο οποίος έχει την επιμέλεια της βραδιάς, έδωσαν συνέντευξη Τύπου.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Το Βασίλειο του Πόντου» και με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών περιλαμβάνει τραγούδια του Πόντου και θεατρικό δρώμενο, καθώς και την πρώτη προβολή ενός βίντεο αφιερωμένου στον αγωνιστή Κοτζά Αναστάς, για το περιεχόμενο του οποίου το pontos-news.gr θα έχει σύντομα ρεπορτάζ. 

Οι Φ. Φανιάδης και Χρ. Κεμανετζίδης έδωσαν το στίγμα των εκδηλώσεων και μίλησαν για την αξία της συμμετοχής σε έναν αγώνα.

Αγώνα που τελικό στόχο έχει τη μεταφορά των θησαυρών της Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως σε έναν χώρο που θα μπορεί να είναι προσβάσιμος στον κόσμο, κληρονομιά όλων.


Το βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου

Η οδύσσεια των βιβλίων
Η ιστορία των βιβλίων ξεκινάει γύρω στα 1922, μετά το σφαγιασμό και την εκδίωξη των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες. Παρόλο που είχαν στη διάθεσή τους μόνο τρία ζώα, οι Αργυροπολίτες άφηναν πίσω προσωπικά αντικείμενα και περιουσίες, σκεπτόμενοι πως πρέπει πρωταρχικά να σώσουν τον πολιτισμό· αυτόν του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως.

Έτσι, η κάθε οικογένεια φόρτωσε στους ώμους της βιβλία και κειμήλια και πορεύτηκε διασώζοντας μια σπουδαία ιστορία.

Στην Ελλάδα αυτοί οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Νάουσα που τους θύμιζε την πατρίδα, και στις 11 Απριλίου 1927 ίδρυσαν τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Ναούσης «Ο Κυριακίδης». Περίπου 5.000 τόμοι ήταν τότε η περιουσία της Βιβλιοθήκης, η οποία βρήκε προσωρινή στέγη, μέχρι το 1933, στο τουρκικό τέμενος. Όταν αυτό κατέρρευσε, ο σύλλογος ανέστειλε τη λειτουργία του και τα βιβλία μεταφέρθηκαν στο υπόγειο ενός ανεγειρόμενου σχολείου. Εκεί τα βρήκε και τα μελέτησε το 1939 ο Αντώνης Σιγάλας, καθηγητής παπυρολογίας και παλαιογραφίας, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη δέκα χρόνια νωρίτερα. Κατά την έρευνά του βρήκε μόνον 968 έντυπους τόμους, 70 χειρόγραφα, ένα φιρμάνι και 5 κώδικες, όπως επίσης εικόνες και άλλα κειμήλια.

Το πολύτιμο υλικό μεταφέρθηκε εντέλει στο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου παρέμεινε μέχρι το 1949, όταν έγινε η μεγάλη πυρκαγιά στη Νάουσα. Σώθηκαν και μεταφέρθηκαν ξανά σε υπόγειο, σε εκείνο του Δημαρχείου, μέχρι το 1964.

Το 1959 ο ποντιακός σύλλογος επανιδρύθηκε με την ονομασία «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως “Ο Κυριακίδης”». Όσα βιβλία είχαν απομείνει, μόλις 796 τόμοι, πέρασαν στην κυριότητα του Συλλόγου. Σήμερα, τα σημαντικότερα ιερά αντικείμενα των Αργυροπολιτών σώζονται και εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, ενώ, τα βιβλία, 973 τελικά στον αριθμό, φυλάσσονται στο τριώροφο κτήριο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας. Η προσπάθεια και διά της συναυλίας συνίσταται στη συγκέντρωση πόρων που θα διευκολύνουν τη μεταφορά κειμηλίων και βιβλίο στο κτήριο Τουρπάλη, όπου βρίσκονταν μέχρι το 1949. Εκεί θα δημιουργηθεί το μουσείο που θα τα στεγάσει. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: youtube/Apolas Lermi)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Τραπεζούντα στον Πόντο: Ο Απόλας Λέρμι τιμά τον Αχιλλέα Βασιλειάδη με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα

24/07/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: «Ο πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωρίς ιστορική γνώση και σεβασμό στη συλλογική μνήμη»

24/07/2026 - 2:27μμ
Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Λεβεντιά, λύρα και ποντιακός παλμός: Ο «Άγιος Γεώργιος» Νέου Ζυγού Ξάνθης τίμησε την παράδοση

24/07/2026 - 9:55πμ
Το Καπιτώλιο της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας στο Χάρισμπεργκ, όπου συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση της Πολιτείας των ΗΠΑ (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Πενσιλβάνια αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων – Η συγκινητική ομιλία του Στιβ Μαλαγάρη

24/07/2026 - 9:27πμ
Ο χάρτης του Πόντου και γραφιστική αποτύπωση της Διοίκησης (Σαντζάκι) Αργυρούπολης με τις υποδιοικήσεις αυτής. (εικ. Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Αργυρούπολη του Πόντου: Η ασημοστολισμένη αρχόντισσα της Χαλδίας

23/07/2026 - 9:28μμ
Παλαιότερο έργο της Σοφίας Αμπερίδου από την ενότητα «Το βλέμμα της προσφυγιάς»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο για τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ροδοχώρι Νάουσας

23/07/2026 - 7:54μμ
Στιγμιότυπο από τη δράση «Το βιβλίο-γνώση», Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς)
ΠΟΝΤΟΣ

«Το βιβλίο-γνώση»: Ποντιακά παραμύθια και παράδοση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

23/07/2026 - 7:31μμ
(Φωτ.: merponky.gr.)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τα αντικείμενα διηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων τους»: Μια βραδιά όπου η ποντιακή μνήμη πήρε ξανά ζωή

23/07/2026 - 4:02μμ
(Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Μια βραδιά με τον Τάκη Βαμβακίδη που κατέληξε σε αυθεντικό ποντιακό γλέντι

23/07/2026 - 1:15μμ
(Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με μεγάλο ποντιακό γλέντι ολοκληρώθηκε το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας των «Ακριτών του Πόντου»

23/07/2026 - 9:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: The Greek Herald)

Νέα εποχή για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη νότια Αυστραλία – Το νέο όραμα που ενώνει γενιές εκπαιδευτικών

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: youtube/Apolas Lermi)

Από την Τραπεζούντα στον Πόντο: Ο Απόλας Λέρμι τιμά τον Αχιλλέα Βασιλειάδη με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex/ertnews.gr)

Θρίλερ στη Σύρο με νεκρή 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ – Η συμπλοκή, το μαχαίρι και η καταδίωξη που κατέγραψαν οι κάμερες

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΠΟΕ)

ΠΟΕ: «Ο πολιτισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωρίς ιστορική γνώση και σεβασμό στη συλλογική μνήμη»

1 ώρα πριν
(Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)

Συνθήκη της Λοζάνης: Η νομική επικύρωση της έξωσης Ποντίων και Μικρασιατών – Το καθεστώς της Κωνσταντινούπολης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Allwyn)

Ο Ανδρέας Πιστιόλης στο Allwyn Game Time για τον Ομπράντοβιτς και τη νέα εποχή του Παναθηναϊκού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign