pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παναγία της Γαράσαρης: Επίσκεψη στο ξεχωριστό μοναστήρι του Πόντου (φωτο, βίντεο)

11/08/2015 - 4:14μμ
Οι Παναγίες του Πόντου που γιόρταζαν τον Δεκαπενταύγουστο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σπουδαίο μοναστήρι του ποντιακού ελληνισμού, σκαρφαλωμένο στο βράχο της Ανάληψης, αυτό της Παναγίας της Σταυροπηγιανής, της Γαράσαρης ή Καγιάντιπι (των Βράχων).

Οι Έλληνες επισκέπτες που συνόδευσε το pontos-news.gr στα μέρη του Πόντου, πριν από λίγες ημέρες, μπόρεσαν να ζήσουν τη χαρά της προσκύνησης τούτου του σημαντικού συμβόλου της πίστης.

Κόβεται η ανάσα σου στη θέα του ακόμα και σήμερα, που πια δεν έχει την αίγλη της γνήσιας, πρώτης κατασκευής, απόρροια πίστης και επιμονής ενός ανθρώπου. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Ιωάννης ο Ησυχαστής που κατά τον 5ο αι., αφού διαμοίρασε την περιουσία του και τα υπάρχοντά τους στους φτωχούς, ίδρυσε τη Μονή. Αργότερα έγινε μητροπολίτης Νικοπόλεως, η μοναχική ζωή όμως ήταν φαίνεται το πεπρωμένο του κι έτσι άφησε τη μητρόπολή του και μετέβη στα Ιεροσόλυμα για να μονάσει εκ νέου.

Η Παναγία η Γαράσαρη, όπως επίσης αποκαλείται, στη διάρκεια των αιώνων καταστράφηκε και λεηλατήθηκε και έμελλε να γίνει ο π. Ιωαννίκιος Θωμαΐδης από το γειτονικό χωριό Χάχαυλα, που βγάζει κληρικούς, ο νέος δημιουργός ενός συμβόλου της πίστης.

Από το λατομείο της Κόρατζας μεταφέρθηκαν οι πελεκητές πέτρες κι έγιναν περικαλλές μοναστήρι, με σαράντα κελιά για τους μοναχούς, ξενώνες και χώρους φιλοξενίας. Γιόρταζε η μονή τον Δεκαπενταύγουστο και γιόρταζαν μαζί όλοι οι Πόντιοι…

Μέχρι τον Ιούνιο του 1924. Στις 25 εκείνου του μηνός ο τελευταίος ηγούμενος της Μονής, αρχιμανδρίτης Ηλίας Παπαδόπουλος, από το χωριό Αλισάρ, αναχώρησε για την Ελλάδα μεταφέροντας μέρος των ιερών κειμηλίων τα οποία δώρισε στην εκκλησία του χωριού Κορυφή Καβάλας.

Δεκαετίες ολόκληρες το μοναστήρι λεηλατούνταν. Έσπασαν, χάραξαν, έσκαψαν αυτοί που περίμεναν να βρουν θησαυρούς και χρυσάφι, και οι άλλοι, παραχαράκτες της πίστης τους, που με την καταστροφή πίστευαν ότι θα επιτελέσουν «θεάρεστο» έργο.

Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου, και προς επίρρωσιν του ρητού «συν Αθηνά και χείρα κίνει», πείσθηκαν οι τουρκικές Αρχές να αναστηλώσουν τη Μονή. Το πώς ακριβώς είναι θέμα άλλου άρθρου, που θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Σήμερα, η Μονή που οι Τούρκοι αποκαλούν Meryem Ana Manastırı, δεσπόζει στο βράχο και υποδέχεται με το αγίασμά της τους πιστούς, οι οποίοι καλούνται να ανέβουν ένα περιποιημένο πλατύ πλακόστρωτο, πολύ ανηφορικό αλλά ευβάδιστο μονοπάτι.

Στην επίσκεψή τους πριν από λίγες ημέρες οι Έλληνες προσκυνητές κάθε τόσο διέκοπταν την ανάβασή τους για να θαυμάσουν το μαγικό τοπίο.

Φτάνοντας στο χώρο της μονής, η αίσθηση ήταν αυτή της λύτρωσης. Ένα όνειρο ζωής για πολλούς Νικοπολίτες είχε γίνει πραγματικότητα. Για την εμπειρία του στο pontos-news.gr μίλησε ο Παύλος Στεφανίδης.

Ήθελε κότσια να ανέβεις για το προσκύνημα αυτό· ακόμα κι εκείνοι που είχαν δυσκολίες, όμως, δεν πτοήθηκαν. Όπως ο Λευτέρης Τσανίδης που ανέβηκε με τη σύζυγό του Ειρήνη. Δεν κάνει κανείς συχνά ένα τέτοιο ταξίδι ψυχής…

Ευχή όλων των προσκυνητών ήταν να μπορέσουν όλοι όσοι άκουγαν από τους παππούδες τους τις ιστορίες για τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία τη Γαράσαρη, να βρεθούν εκεί για να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν.

Κείμενο-Φωτογραφίες-Βίντεο: Έρση Βατού

  • Με πληροφορίες από το Σάββας Καλεντερίδης, Ανατολικός Πόντος, εκδ. Ινφογνώμων.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το όνομα του Νίκου Καπετανίδη σε αίθουσες δύο σχολείων – Και μια μεγάλη συναυλία

11/09/2025 - 6:44μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σεβαστειανών «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ» καθάρισαν την αυλή του δημοτικού σχολείου για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς (φωτ.: facebook.com/PontiakosSyllogosSebastianonoPyrrichios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεβαστειανά Πέλλας: Με εθελοντική δράση ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά ο ποντιακός σύλλογος «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ»

11/09/2025 - 3:39μμ
(Φωτ. αρχείου: getarchive.net)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Σχολικές μνήμες από το Φροντιστήριο, διά χειρός Δημήτρη Ψαθά

11/09/2025 - 9:09πμ
Λεπτομέρεια από πίνακα του Νίκου Μαστερόπουλου που περιλαμβάνεται στο video art «Δέηση για τον Πόντο» (φωτ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

10 προς 11 Σεπτεμβρίου 1921: Η νύχτα της σφαγής των νηπίων της Σάντας

10/09/2025 - 11:45μμ
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

89η ΔΕΘ: Ποντιακοί ρυθμοί και γεύσεις πατρίδας στο περίπτερο 5, σε εκδήλωση της ΠΟΠΣ

10/09/2025 - 8:19μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό» που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)
ΠΟΝΤΟΣ

Πώς στην Ιαπωνία αγάπησαν τους ποντιακούς χορούς και τη λύρα

10/09/2025 - 6:38μμ
(Φωτ.: instagram/syllogos_akrinhs)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με αγιασμό για τη νέα χρονιά θα αρχίσουν οι χοροί στην Ακρινή

10/09/2025 - 1:09μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χρήστος Γ. Δημάρχου: Ο Κερασούντιος που εικονογράφησε την καθημερινή ζωή του Πόντου

10/09/2025 - 11:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διήμερο διεθνές συνέδριο για τα 70 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά και τα 60 χρόνια από τις Απελάσεις – Υπό την αιγίδα της ΟΙΟΜΚΩ

15 λεπτά πριν
Λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Τσάρλι Κερκ κατά τη διάρκεια αγρυπνίας στο Βερολίνο (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ εντείνει τις ανησυχίες – Νέες φωτογραφίες και βίντεο του υπόπτου

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: ufravino / Pixabay)

Λίγες νεφώσεις, βοριαδάκι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται σήμερα

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μαντζιάρης)

Μαρινέλλα: «Δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον» λέει ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Marielle Scott)

Τσάρλι Κερκ: Επικηρύσσεται με 100.000 δολάρια ο δράστης – Το Tik Tok αφαιρεί το βίντεο της δολοφονίας από την πλατφόρμα

10 ώρες πριν
Το ζεύγος Μενέντεζ τον παλιό καλό καιρό, πριν αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς (φωτ. αρχείου: EPA / Ting Shen)

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης 4,5 ετών επιβλήθηκε στη σύζυγο του Μπομπ Μενέντεζ, Ναντίν

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign