pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παναγία της Γαράσαρης: Επίσκεψη στο ξεχωριστό μοναστήρι του Πόντου (φωτο, βίντεο)

11/08/2015 - 4:14μμ
Οι Παναγίες του Πόντου που γιόρταζαν τον Δεκαπενταύγουστο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σπουδαίο μοναστήρι του ποντιακού ελληνισμού, σκαρφαλωμένο στο βράχο της Ανάληψης, αυτό της Παναγίας της Σταυροπηγιανής, της Γαράσαρης ή Καγιάντιπι (των Βράχων).

Οι Έλληνες επισκέπτες που συνόδευσε το pontos-news.gr στα μέρη του Πόντου, πριν από λίγες ημέρες, μπόρεσαν να ζήσουν τη χαρά της προσκύνησης τούτου του σημαντικού συμβόλου της πίστης.

Κόβεται η ανάσα σου στη θέα του ακόμα και σήμερα, που πια δεν έχει την αίγλη της γνήσιας, πρώτης κατασκευής, απόρροια πίστης και επιμονής ενός ανθρώπου. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Ιωάννης ο Ησυχαστής που κατά τον 5ο αι., αφού διαμοίρασε την περιουσία του και τα υπάρχοντά τους στους φτωχούς, ίδρυσε τη Μονή. Αργότερα έγινε μητροπολίτης Νικοπόλεως, η μοναχική ζωή όμως ήταν φαίνεται το πεπρωμένο του κι έτσι άφησε τη μητρόπολή του και μετέβη στα Ιεροσόλυμα για να μονάσει εκ νέου.

Η Παναγία η Γαράσαρη, όπως επίσης αποκαλείται, στη διάρκεια των αιώνων καταστράφηκε και λεηλατήθηκε και έμελλε να γίνει ο π. Ιωαννίκιος Θωμαΐδης από το γειτονικό χωριό Χάχαυλα, που βγάζει κληρικούς, ο νέος δημιουργός ενός συμβόλου της πίστης.

Από το λατομείο της Κόρατζας μεταφέρθηκαν οι πελεκητές πέτρες κι έγιναν περικαλλές μοναστήρι, με σαράντα κελιά για τους μοναχούς, ξενώνες και χώρους φιλοξενίας. Γιόρταζε η μονή τον Δεκαπενταύγουστο και γιόρταζαν μαζί όλοι οι Πόντιοι…

Μέχρι τον Ιούνιο του 1924. Στις 25 εκείνου του μηνός ο τελευταίος ηγούμενος της Μονής, αρχιμανδρίτης Ηλίας Παπαδόπουλος, από το χωριό Αλισάρ, αναχώρησε για την Ελλάδα μεταφέροντας μέρος των ιερών κειμηλίων τα οποία δώρισε στην εκκλησία του χωριού Κορυφή Καβάλας.

Δεκαετίες ολόκληρες το μοναστήρι λεηλατούνταν. Έσπασαν, χάραξαν, έσκαψαν αυτοί που περίμεναν να βρουν θησαυρούς και χρυσάφι, και οι άλλοι, παραχαράκτες της πίστης τους, που με την καταστροφή πίστευαν ότι θα επιτελέσουν «θεάρεστο» έργο.

Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου, και προς επίρρωσιν του ρητού «συν Αθηνά και χείρα κίνει», πείσθηκαν οι τουρκικές Αρχές να αναστηλώσουν τη Μονή. Το πώς ακριβώς είναι θέμα άλλου άρθρου, που θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Σήμερα, η Μονή που οι Τούρκοι αποκαλούν Meryem Ana Manastırı, δεσπόζει στο βράχο και υποδέχεται με το αγίασμά της τους πιστούς, οι οποίοι καλούνται να ανέβουν ένα περιποιημένο πλατύ πλακόστρωτο, πολύ ανηφορικό αλλά ευβάδιστο μονοπάτι.

Στην επίσκεψή τους πριν από λίγες ημέρες οι Έλληνες προσκυνητές κάθε τόσο διέκοπταν την ανάβασή τους για να θαυμάσουν το μαγικό τοπίο.

Φτάνοντας στο χώρο της μονής, η αίσθηση ήταν αυτή της λύτρωσης. Ένα όνειρο ζωής για πολλούς Νικοπολίτες είχε γίνει πραγματικότητα. Για την εμπειρία του στο pontos-news.gr μίλησε ο Παύλος Στεφανίδης.

Ήθελε κότσια να ανέβεις για το προσκύνημα αυτό· ακόμα κι εκείνοι που είχαν δυσκολίες, όμως, δεν πτοήθηκαν. Όπως ο Λευτέρης Τσανίδης που ανέβηκε με τη σύζυγό του Ειρήνη. Δεν κάνει κανείς συχνά ένα τέτοιο ταξίδι ψυχής…

Ευχή όλων των προσκυνητών ήταν να μπορέσουν όλοι όσοι άκουγαν από τους παππούδες τους τις ιστορίες για τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία τη Γαράσαρη, να βρεθούν εκεί για να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν.

Κείμενο-Φωτογραφίες-Βίντεο: Έρση Βατού

  • Με πληροφορίες από το Σάββας Καλεντερίδης, Ανατολικός Πόντος, εκδ. Ινφογνώμων.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr. Στην γκραβούρα [του 1853], η εσωτερική αυλή του Τεμένους του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ακαδημία της Σιωπής»: Μια όμορφη ιστορία σοφίας από το πρώτο τεύχος των «Ποντιακών Φύλλων»

24/03/2026 - 11:00πμ
Ο Τάκης Βαμβακίδης με τη Σοφία Παπάζογλου μετά την παράσταση (πηγή: facebook.com/sofia.papazoglou27)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Παπάζογλου: Όλοι οι Πόντιοι κάθε ηλικίας οφείλουν να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και να δουν το «Ροδάφ’νον»

24/03/2026 - 12:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορός και γλέντι μέχρι… τελικής πτώσης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου–Κορδελιού

23/03/2026 - 11:20μμ
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

23/03/2026 - 9:46μμ
(Φωτ.: ΜΠΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Με «Τα δάκρυα των αγίων» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

23/03/2026 - 6:16μμ
(Φωτ.: Facebook/ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ  ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας έκλεψε τις εντυπώσεις στο 27ο Φολκλορικό Φεστιβάλ «Λαοδάμας»

23/03/2026 - 5:05μμ
Αγρότισσες σε πετρόχτιστο σπίτι στο παρχάρι Χοτζά Μεζαρί, 1904 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πώς οι Πόντιοι «διάβαζαν» τον καιρό του Μάρτη πριν από την επιστήμη

23/03/2026 - 4:05μμ
Στιγμιότυπο από τα Β' Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς)
ΠΟΝΤΟΣ

Β’ Πελαγίδεια στην Οινόη Καστοριάς: Μνήμη, ευθύνη και η βαριά παρακαταθήκη του Στάθη Πελαγίδη

23/03/2026 - 12:30μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

22/03/2026 - 11:38μμ
Ο διμοιρίτης-στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο και αντιστασιακός πολεμιστής του ΕΛΑΣ Γεώργιος Συμεωνίδης με φόντο τη λίμνη Μεταλλείου, όπου έδρασε και έχασε τη ζωή του από τους Γερμανούς (φωτ. λίμνης: Ανέστης Αθανασιάδης, φωτ. Στρατιώτη και εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γιώργος ο «Επαναστάτης», ο Γιάννης ο «Δάσκαλος» και ο Άλφρεντ ο αντιναζιστής Γερμανός: Μια ιστορία των Χριστουγέννων του 1943

22/03/2026 - 8:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα γραφεία του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Βαρύ κατηγορητήριο για το κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ

13 λεπτά πριν
Τμήμα από την αφίσα της εκδήλωσης (πηγή: facebook.com/enosipontionnikaiaskoridallou)

Ποντιακό παρακάθ’ στου «Ζώρα Μελισσανίδη»

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Μετρό Αθήνας: Εργασίες στη Γραμμή 2 στο τμήμα «Ομόνοια – Πανεπιστήμιο» – Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα

1 ώρα πριν
Επιστολὴ του Αλέξανδρου Υψηλάντη προς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αμέσως μετὰ την άφιξη του τελευταίου στη Μάνη, με οδηγίες για την προετοιμασία της Επανάστασης στην Πελοπόννησο (φωτ.: https://kolokotronis-archive.org)

Η αρχειακή συλλογή με 1.150 τεκμήρια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε μια ιστοσελίδα

2 ώρες πριν
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε κτηνοτροφική μονάδα της Λέσβου (Παναγιώτης Μπαλάσκας/EUROKINISSI)

Συναγερμός στη Λέσβο: Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες

2 ώρες πριν
Αριστερά, το άγαλμα της Κυράς της Ρω, στο κέντρο επίσκεψη στον τάφο της και δεξιά ο βράχος όπου θα τοποθετηθεί ο ανδριάντας (φωτ.: facebook/Νικόλας Ασβέστης)

Ανδριάντας για την Κυρά της Ρω στο σημείο όπου ύψωνε κάθε πρωί την ελληνική σημαία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign