Μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου για την επίτευξη συμφωνίας και με ορισμένα «αγκάθια» να παραμένουν παρόλο που φαίνεται να υπάρχει βάση αισιοδοξίας για σύγκλιση σε αρκετά προαπαιτούμενα. Οι συνομιλίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους αντιπροσώπους των θεσμών διήρκεσαν 12 ώρες και διεκόπησαν στις 3:30 τα ξημερώματα. Επαναλαμβάνονται σήμερα στις 10:00.
Στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και να καταλήξουν το αργότερο μέχρι αύριο Τρίτη, ώστε να προχωρήσει η ψήφιση των μέτρων άμεσα.
Τα «αγκάθια»
Τρία ακανθώδη ζητήματα παραμένουν και ζητούν την επίλυσή τους. Αυτά είναι:
1. Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Η σκληρή εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου επέμενε να μπορούν να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια σε funds-«γύπες», κάτι που αποκλείει η ελληνική πλευρά. Αρχικά αναμένεται να γίνουν αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία, που θα περιλαμβάνουν προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς αλλά με πλαφόν στην αντικειμενική αξία της (πιθανώς 300.000 ευρώ). Σε δεύτερη φάση θα συσταθεί εταιρία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
2. Η μετενέργεια: Οι δανειστές επιθυμούν η παράταση της διάρκειας ισχύος μιας σύμβασης μετά τη λήξη της να είναι τρεις μήνες, και όχι έξι, όπως θέλει η ελληνική πλευρά. Μετά την πάροδο του τριμήνου ή του εξάμηνου, ανάλογα με το ποια πρόταση προκριθεί, ξεκινά ο χρόνος της μετενέργειας, που σημαίνει ότι όλοι οι όροι της σύμβασης συνεχίζουν να ισχύουν στις ατομικές πλέον συμβάσεις των εργαζομένων ενός κλάδου.
3. Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης υπήρξε και η ρύθμιση των 100 δόσεων που σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες θα κλείσει με αύξηση του επιτοκίου για όσους οφείλουν άνω των 5.000 ευρώ ενώ θα υπάρξει αλλαγή στον αριθμό δόσεων με βάση την οφειλή και το εισόδημα του οφειλέτη.
Στόχος των διαπραγματεύσεων να συνέλθει το Eurogroup την Παρασκευή, ώστε να εγκριθεί η δόση και να βρεθούν τα χρήματα, τα οποία πρέπει να έχει καταβάλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως τις 20 Αυγούστου.