Αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα η νέα διώρυγα του Σουέζ που εγκαινιάζεται από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ (λιγότερο από 12 μήνες), θα επιτρέψει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε πιο γρήγορο χρόνο συγκριτικά με την υπάρχουσα (από 18 σε 11 ώρες).
Ταυτόχρονα, θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.
Η διώρυγα συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα και παράλληλα χωρίζει την αφρικανική ήπειρο από την Ασία.
Παρέχει τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Ευρώπης και των εκτάσεων που βρίσκονται γύρω από τον Ινδικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Είναι μια από τις θαλάσσιες οδούς με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο. Ο στόχος είναι, μέσα στην επόμενη οκταετία, να περνούν καθημερινά 97 πλοία.
Προβλέπεται, επίσης, να αυξήσει τα ετήσια έσοδα της διώρυγας από 5,3 δισ. δολ. το 2015 σε 13,2 δισ. δολ. το 2023!
Επίσης, ενισχύει την προοπτική δημιουργίας μιας πλήρως αναπτυγμένης βιομηχανικής περιοχής, που θα είναι γνωστή ως η «ζώνη της διώρυγας του Σουέζ».
Για τους Αιγύπτιους, αποτελεί κι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει την ενέργεια, την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της χώρας.
Η πρώτη διώρυγα ανοίχτηκε το 19ο αιώνα. Ο Γάλλος διπλωμάτης (και μηχανικός) Φερντινάν ντε Λεσέψ ήταν αυτός που έπεισε τον Αιγύπτιο αντιβασιλέα Σαΐντ Πασά να του εκχωρήσει άδεια για να ανοίξει ένα κανάλι, το οποίο θα συνέδεε το Νείλο με την Ερυθρά Θάλασσα.
Έργο που είχε ξεκινήσει από την αρχαιότητα, όμως, στην πορεία είχε εγκαταλειφθεί.
Ο Λεσέψ πήρε τελικά την άδεια και το 1854 άρχισε την κατασκευή της διώρυγας η οποία ολοκληρώθηκε το 1869.
Σήμερα, είναι συνολικού μήκους 168 χλμ., ενώ προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της ενδιάμεσης λίμνης, το συνολικό της μήκος φθάνει τα 190 χλμ. Έχει μέγιστο πλάτος, σε ορισμένα σημεία, 160 έως 200 μ. και βάθος 11,60 μ.