Πιο ακριβά θα πληρώσουν οι χώρες της νομισματικής ένωσης το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, εάν οι προβλέψεις της βρετανικής εφημερίδας Telegraph επαληθευτούν και αυτό αντί για 85 δισ. ευρώ στοιχίσει 100 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει με ανάλυση του ο Άντριου Λιλίκο, της Europe Economics συνεκτιμώντας ότι από τη στιγμή που οι χώρες της Ευρωζώνης κατέληξαν στη συμφωνία έχουν αλλάξει πολλά, με κυριότερο το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να εμπλακεί στο πρόγραμμα εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει.
Τι έχει αλλάξει
«Όταν συμφωνήθηκε στα μέσα Ιουλίου το τρίτο πρόγραμμα αναμενόταν να φτάσει τα 86 δισεκατομμύρια. Αυτό το ποσό όμως βασιζόταν σε δύο σημαντικές υποθέσεις, που από τότε ανατράπηκαν δραματικά. Πρώτα από όλα, θεωρούνταν ότι τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2016, θα συμμετείχε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ακριβές ποσό των όποιων νέων δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα θα έπρεπε να συμφωνηθεί στην πορεία, αλλά αν τα προηγούμενα προγράμματα αποτελούν οδηγό, θα μπορούσε να περιμένει κάποιος ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν της τάξεως του 10-20% επί του συνόλου. Οπότε, το ΔΝΤ θα παρείχε 8-15 δισ., με τις χώρες της Ευρωζώνης να δίνουν τα άλλα 70 δισ., ή και περισσότερα», γράφει ο οικονομικός αναλυτής.
Όμως με δεδομένη τη θέση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει, παρά μόνο εάν υπάρξει διαγραφή χρέους και η Αθήνα αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, η κατάσταση έχει αλλάξει.
Οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν επιπλέον 8-15 δισ., πέρα από αυτά που περίμεναν, συνεχίζει ο οικονομολόγος.
«Αυτά όμως δεν είναι και τα τελευταία χρημάτων που θα χρειαστούν. Η εκτιμώμενη έκταση του τρίτου προγράμματος ήταν βασισμένη στις υποθέσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα στο πόσοι φόροι θα συγκεντρώνονταν και πόσα θα ήταν απαραίτητο να δανειστούν για να καλυφθεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Επίσης, υπήρχαν σημαντικές υποθέσεις για το πόσα χρήματα θα χρειάζονταν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση» προσθέτει ο Λιλίκο.
Στο ναδίρ η παραγωγή
Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τον Ιούλιο ήταν κάτι ανάμεσα στο «πρωτοφανές» και το «απίστευτο». Η παραγωγή κατέρρευσε τον προηγούμενο μήνα, σε επίπεδο που δεν έχει υπάρξει ξανά για ανεπτυγμένη χώρα. «Η ελληνική οικονομική παραγωγή στο σύνολό της μπορεί να συρρικνωθεί κατά ένα επιπλέον 5% το 2015 και αυτό αν τον υπόλοιπο χρόνο τα πράγματα είναι σχετικά σταθερά και τίποτα άλλο δεν πάει στραβά», γράφει το στέλεχος της Europe Economics.
Όλα αυτά υποδηλώνουν πως οι δημοσιονομικές υποθέσεις στις οποίες στηρίχθηκαν οι χώρες της Ευρωζώνης για να καταρτίσουν το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, θα πρέπει να αναθεωρηθούν ουσιαστικά και το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί για να καλυφθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός αναμφίβολα θα αυξηθεί.
Σε συνδυασμό και με τον καταποντισμό των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, εκτιμάται ότι το τελικό ποσό για το τρίτο πρόγραμμα μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ και θα πρέπει ολόκληρο να καλυφθεί από τα μέλη της ευρωζώνης, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ένα Grexit θα ενδυνάμωνε την Ευρωζώνη
Ο Άντριου Λιλίκο γράφει στο άρθρο του ότι «η ελληνική αποχώρηση θα ενδυνάμωνε την Ευρωζώνη». Εξάλλου, σημειώνει, «η Ευρωζώνη πρέπει να είναι μία πλήρως ανεπτυγμένη πολιτική ένωση, με αρμοδιότητες φοροεισπρακτικές και δαπανών, με ένα κοινοβούλιο και όλα τα απαραίτητα. Αυτός πρέπει να είναι ο σωστός δρόμος, τόσο για λόγους πολιτικού πεπρωμένου της Ευρώπης, όσο και για την οικονομική ακεραιότητα της ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι ένα βασικό εμπόδιο σε μία τέτοια πολιτική ένωση»
Πάντως ο αρθρογράφος εκτιμά ότι το τρίτο πακέτο διάσωσης δεν θα υπάρξει ποτέ. «Οι λεπτομερείς όροι πιθανότατα θα απορριφθούν τόσο από την Ελλάδα, όσο και από μέλη- κλειδιά της Ευρωζώνης. Και τότε θα ανακαλύψουμε, εάν το Grexit πράγματι ενέχει τον τρόμο που πολλοί ισχυρίζονται», καταλήγει το άρθρο.