pontosnews.gr
Κυριακή, 18/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καισάρεια: Βρέθηκαν χιλιάδες γραμμένα δισκία 4.000 ετών

1/08/2015 - 3:35μμ
Καισάρεια: Βρέθηκαν χιλιάδες γραμμένα δισκία 4.000 ετών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για την κοινωνική ζωή στην Ανατολία, πριν από 4.000 χρόνια, αποκαλύπτουν χιλιάδες δισκία  που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην κεντρική επαρχία της Καισάρειας στην Τουρκία.

Τα δικαιώματα της γυναίκας, η υιοθεσία παιδιών, οι προσυμφωνημένοι γάμοι, οι προαιώνιες συγκρούσεις νύφης και πεθεράς είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αναγράφονται στα ευρήματα.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ανασκαφές που ξεκίνησαν τον Ιούνιο στο ύψωμα Κουλτεπέ, που βρίσκεται κοντά στην Καισάρεια (πρώην Ευσέβεια ή Μάζακα) έφεραν στο φως περίπου 23.500 δισκία τα οποία αναφέρονται λεπτομερώς στην κοινωνική ζωή της περιοχής πριν από 40 αιώνες.

Οι ανασκαφές γίνονται σε δύο περιοχές, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, γνωστό ως Κάρουμ στην κορυφή του λόφου Κουλτεπέ και χαμηλότερα ένας οικισμός των Ασσυρίων.

Τα ευρήματα δείχνουν πως οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν τη γραπτή αλληλογραφία και γραφειοκρατικά έγγραφα, πολύ πριν από τη χρήση της γραφής σε άλλες περιοχές του κόσμου.

«Ο λόφος Κουλτεπέ είναι ένας τόπος όπου φαίνεται ότι άρχισαν να διαβάζουν και να γράφουν οι άνθρωποι της Ανατολίας. Το ύψωμα ήταν εμπορικό κέντρο της εποχής όπου καταγράφονταν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, όπως φαίνεται από τα 23.500 γραμμένα δισκία» δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Φικρί Κουλάκογλου, από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας.


Ο καθηγητής Φικρί Κουλάκογλου

Ο καθηγητής αναφέρθηκε ειδικά σε μια ρομαντική επιστολή αγάπης από μια γυναίκα σε έναν άνδρα καθώς και σε μια άλλη όπου περιγράφονταν με λεπτομέρεια τα παράπονα της νύφης για την πεθερά της.

«Είναι στοιχεία που δεν μπορούμε να τα βρούμε σε άλλη οποιαδήποτε καταγραφή. Μπορεί να βρούμε αυτοκρατορικές εγγραφές, απαριθμήσεις αποθηκών, αλλά τέτοια στοιχεία κοινωνικού χαρακτήρα είναι δύσκολο να βρεθούν. Και αυτό δηλώνει την πρόοδο της γραφής που αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας των εντόπιων κατοίκων της Ανατολίας πριν από 4.000 χρόνια», είπε.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα γραμμένα δισκία θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καισάρειας, στο οποίο υπάρχουν πολλά σημαντικά στοιχεία από τη γενικότερη περιοχή της Καππαδοκίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Καθαρμός» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Φιλαδέλφεια: Ποντιακή λαλιά στην παρουσίαση του «Καθαρμού» του Σπύρου Πετρουλάκη

18/10/2026 - 6:29μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί και μουσικές στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» από τον Σύλλογο Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»

18/10/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι ρίζες του Πόντου βρίσκουν τα βήματά τους στη νέα γενιά – Ξεκινά η νέα χρονιά στους «Τραντέλλενες» στην Ξάνθη

17/10/2026 - 9:10μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για το βιβλίο της Σοφίας Αλεξανιάν στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», στου Ζωγράφου. Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vassiliki Strakantouna)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Αλεξανιάν: Ένα παιδί στον πόλεμο της Αμπχαζίας, μια μαρτυρία για τον ξεριζωμό

17/10/2026 - 3:50μμ
Εικαστική απεικόνιση της διαδρομής της λέξης «εξεκαμπανίσταμε» (εικ.: Gemini generated)
ΠΟΝΤΟΣ

«Εξεκαμπανίσταμε»: Η ιστορική διαδρομή μιας ποντιακής λέξης

17/10/2026 - 2:36μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης ξενάγησε εκπαιδευτικούς σε ιστορικά τοπόσημα του Πόντου

17/10/2026 - 11:50πμ
To pontosnews ξεφυλλίζει λεξικά, ακούει τραγούδια και διαβάζει θεατρικά και παραμύθια, για τις ποντιακές λέξεις
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: «Αχπάσκουμαι» – Πόσοι αποχωρισμοί χωρούν σε μία λέξη;

16/10/2026 - 7:35μμ
Παλιό ελληνικό σπίτι στη Λιβερά (φωτ.: Θωμαις Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λιβερά του Πόντου: «Δεν ξέραμε σε ποιους ανήκαν τα σπίτια»

16/10/2026 - 4:54μμ
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Από τον Πόντο στη Λαμία…», στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: tvstar.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Από τον Πόντο στη Λαμία»: Μια παράσταση για όσους χάθηκαν και όσους ξαναρίζωσαν

16/10/2026 - 3:46μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Πειραιά, στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. 15 Μαΐου 2017 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Από το Βέρμιο στην καρδιά του Ρεθύμνου, για πρώτη φορά – Η μνήμη του Πόντου και η 28η Οκτωβρίου

16/10/2026 - 1:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο, στις 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: GPO)

Τραμπ-Νετανιάχου, ξανά φίλοι; Προεκλογική στήριξη με το βλέμμα στο Ιράν

8 λεπτά πριν
Συντρίμμια του μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Κονταριώτισσα Πιερίας, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΕΡΤnews)

Πιερία: Πιλότος Canadair και θεολόγος οι δύο νεκροί του αεροπορικού δυστυχήματος

32 λεπτά πριν
Το άγαλμα της Δημοκρατίας με κίτρινο γιλέκο, μετά τις συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στις κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας στο Παρίσι, στις 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Κύμα διαδηλώσεων στην Ευρώπη: Τα αιτήματα, οι άνθρωποι και η κλιμάκωση της βίας

51 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Καθαρμός» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Νέα Φιλαδέλφεια: Ποντιακή λαλιά στην παρουσίαση του «Καθαρμού» του Σπύρου Πετρουλάκη

1 ώρα πριν
Το τμήμα της West Gate που κατέρρευσε κατά την κατασκευή της γέφυρας στη Μελβούρνη, το 1970 (φωτ.: Petersod / Wikimedia Commons)

Μελβούρνη: Οι δύο Έλληνες στην τραγωδία της West Gate – Ο ένας χάθηκε, ο άλλος επέζησε

2 ώρες πριν
Διαδηλωτές με αλβανικές σημαίες αντιπαρατίθενται με αστυνομικούς στα Τίρανα, στις 16 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra).

Αλβανία: Νέα επεισόδια στα Τίρανα και επίθεση στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV