pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Τσίπρας ζητά τώρα εσωκομματικό δημοψήφισμα και συνέδριο τον Σεπτέμβριο (φωτο)

30/07/2015 - 3:02μμ
Ο Τσίπρας ζητά τώρα εσωκομματικό δημοψήφισμα και συνέδριο τον Σεπτέμβριο (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μετρήσει φίλους και εχθρούς προσήλθε ο πρωθυπουργός και  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο χώρο του Σινέ Κεραμεικός, όπου συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, και ζήτησε εσωκομματικό δημοψήφισμα την άλλη Κυριακή για τη συμφωνία και συνέδριο τον Σεπτέμβριο.

Χωρίς να κάνει δηλώσεις αλλά έχοντας ήδη στείλει μήνυμα για τις προθέσεις του από χθες με τη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα.

Ξεκινώντας την ομιλία του παραδέχθηκε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έξι μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας βρίσκονται μπροστά σε ενα πραγματικό δίλημμα: «να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει, είναι μια δύσκολη επιλογή».

Έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις που υπαγορεύτηκαν από τις πραγματικές συνθήκες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, και υπογράμμισε ότι «ο λαός πρέπει να ξέρει καθαρά και έντιμα ποιες είναι οι επιλογές του κόμματος».

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη εναλλακτική επιλογή, της εξόδου από το ευρώ. Η έξοδος από το ευρώ χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


Πολλοί θα πλήρωναν για να μάθουν τι σκέφτεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Απευθυνόμενος στους συντρόφους του που μιλούν για συμβιβασμό με το θατσερισμό και τον κατηγορούν για ασπασμό του νεοφιλελευθερισμού, είπε ότι αφενός πρόκειται για ακραία θέση, αφετέρου όσοι τα λένε «αποκρύπτουν το γεγονός ότι όποια άλλη επιλογή θα ήταν επιλογή με λιτότητα. Οι οικονομικές δυσκολίες για τα χαμηλά στρώματα δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης».

Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως σε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση εξάντλησε όχι μόνο κάθε περιθώριο, αλλά και τα όρια της οικονομίας για μια καλύτερη συμφωνία.

«Θέσαμε το ζήτημα του χρέους, φτάσαμε σε δημοψήφισμα, είδαμε τι συμβαίνει όταν έληξε το προηγούμενο πρόγραμμα. Επιλέξαμε αυτόν το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καλύτερη εναλλακτική λύση. Λέμε καθαρά και ξάστερα στον ελληνικό λαό ότι αυτό το πλαίσιο φέραμε» πρόσθεσε, καλώντας όποιον νομίζει ότι μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά.

Αν κάποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος πρωθυπουργός μπορεί καλύτερα, επίσης να το πει, τόνισε μιλώντας στους συνέδρους που τον χειροκρότησαν.

«Αν υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, να διατυπωθεί ανοιχτά. Αν υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα τρία μνημόνια, πρέπει να το εξηγήσει με επιχειρήματα» υπογράμμισε.


Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ακούει προσεκτικά την ομιλία του πρωθυπουργού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ποτέ δεν υπήρχε απόφαση για ρήξη
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι κακώς κάποιοι σύντροφοί του υποστηρίζουν πως το «όχι» του ελληνικού λαού ήταν εντολή για ρήξη και «ναι» στη δραχμή. Εξάλλου, όπως υπενθύμισε, εκείνος έκανε επίθεση στα μέσα ενημέρωσης που ταύτιζαν το «όχι» με τη δραχμή και το Grexit.

Μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη
Στο ερώτημα αυτό, δηλαδή εάν υπάρχει χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη είπε ο Τσίπρας ότι πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια και «δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από τους θεσμούς με κάποιον μεταφυσικό τρόπο. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς».


Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γιάννη Μηλιού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ωστόσο, όπως είπε, η Αριστερά οφείλει να ανατρέψει τους συσχετισμούς μέσα από αναστοχασμό, επανακαθορισμό με δεδομένες τις νέες συνθήκες και όλα αυτά «χωρίς κραυγές, χωρίς μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις»

Δεν υπάρχουν τετελεσμένα
Όσο για το ότι η συμφωνία είναι ένα σκληρό μνημόνιο, έσπευσε να πει πως δεν έχει πρόθεση να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ωστόσο είναι βέβαιο πως δεν υπάρχουν τετελεσμένα, παρά μόνο ανοιχτά μέτωπα και δυνατότητες.

«Έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα» επέμεινε.

Η νέα εποχή
Τρία πράγματα επιβάλλει η νέα εποχή, είπε, και αυτά είναι η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη.


Ο Κώστας Ήσυχος δείχνει προβληματισμένος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Με δεδομένη την κατάσταση και ότι η κοινωνία θέλει απαντήσεις, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους συντρόφους του να πάνε σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο για να συζητήσουν το προφίλ του κόμματος σε ένα νέο πλαίσιο.

Μέχρι τότε, κάλεσε όλους όσοι έχουν ρεαλιστικό σχέδιο βιώσιμο, με ακύρωση της συμφωνίας, να το καταθέσουν για να αναλυθεί και πρότεινε να διοργανωθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή για «ναι» ή «όχι» στη συμφωνία.

Εξάλλου, όπως τόνισε, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο γραμμές στο Κοινοβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ναι» στις διαφορετικές απόψεις αλλά επειδή στην πολιτική και στη ζωή δεν μπορείς να τα έχεις όλα, πρέπει να υπάρχει μια κοινή γραμμή προς τα έξω.

«Ή μένει η αριστερή κυβέρνηση ή πέφτει επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι έπαψε να είναι αριστερή. Οι κοινοί μας αγώνες επιβάλλουν να λέμε μεταξύ μας την αλήθεια. Για να βρούμε τις σωστές λύσεις για την Ελλάδα και για τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του NATO στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: x.com/GreeceMFA)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη Σόφια: Τι συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας

10/06/2026 - 4:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Το σχέδιο προεκλογικής συσπείρωσης, η στρατηγική Μητσοτάκη και το «χρίσμα» στον Κυρανάκη

10/06/2026 - 2:56μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πρεμιέρα για τη συνταγματική αναθεώρηση – Ο «οδικός χάρτης» και τα επόμενα βήματα

10/06/2026 - 8:33πμ
Εξόδιος ακολουθία του Γιώργου Σουφλιά στο κοιμητήριο Παπάγου, Δευτέρα 8/6/2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σουφλιάς: Στο κοιμητήριο Παπάγου τον αποχαιρέτησαν συγγενείς, φίλοι και πολιτικοί συνοδοιπόροι

8/06/2026 - 2:49μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός: Αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών ο Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Εξωτερικών ο Τάσος Χατζηβασιλείου

8/06/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Μάνζιαρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Σουφλιάς: Σήμερα η κηδεία του ιστορικού στελέχους της ΝΔ, στο κοιμητήριο Παπάγου

8/06/2026 - 9:04πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Kώστα Τασούλα, Τέταρτη 20 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η «Ελλάδα του 2030» περνά από αλλαγές σε Σύνταγμα, Δημόσιο και πανεπιστήμια

7/06/2026 - 11:16πμ
Ο Σωκράτης Φάμελλος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 6 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI /  Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος λέει «δίπλα» στον Τσίπρα, ο Πολάκης ζητά αυτόνομη πορεία

6/06/2026 - 1:39μμ
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός και δημοσκοπήσεις: Τα δύο «μηνύματα» που διαβάζει το Μαξίμου – Ο ρόλος Κυρανάκη και τα σενάρια μετακινήσεων

6/06/2026 - 12:03μμ
(Φωτ.: EUROKINSSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σουφλιάς – Η πολιτική διαδρομή του ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας

5/06/2026 - 8:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του NATO στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: x.com/GreeceMFA)

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη Σόφια: Τι συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας

16 λεπτά πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Μαθαίνω ποντιακά: Οι 8 σημασίες του ρήματος γομώνω – Και ένα όμορφο τραγούδι

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ONEX: Δυνατότητα για ναυπήγηση του πρώτου ελληνικού υποβρυχίου για το Πολεμικό Ναυτικό εντός 8ετίας

1 ώρα πριν
Η Αγγέλα Χρήστου Μαγγανά είναι το μικρό κοριτσάκι στη φωτογραφία του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας του Μικρασιάτη Αντώνιου Κατσιάνου (φωτ.: facebook.com/karampou)

Πέθανε η Μικρασιάτισσα Αγγέλα Χρήστου-Μαγγανά από τις Οινούσσες

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Νέα Δημοκρατία: Το σχέδιο προεκλογικής συσπείρωσης, η στρατηγική Μητσοτάκη και το «χρίσμα» στον Κυρανάκη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Θοδωρής Νικολάου/ EUROKINISSI)

Σεισμός στη βόρεια Εύβοια: «Καθαρά» από σοβαρές ζημιές τα πρώτα 60 κτήρια – Σε εξέλιξη οι αυτοψίες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign