pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με 3.500 φίλους γιόρτασε από μακριά τα γενέθλιά του ο Μίκης Θεοδωράκης

30/07/2015 - 9:42πμ
Με 3.500 φίλους γιόρτασε από μακριά τα γενέθλιά του ο Μίκης Θεοδωράκης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δύο κεράκια που συμβολίζουν 90 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας έσβησαν 3.500 χιλιάδες θεατές, οι οποίοι βρέθηκαν χθες βράδυ στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να ευχηθούν στον Μίκη Θεοδωράκη την ημέρα των γενεθλίων του.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί γιατί δεν του το επέτρεψε η εύθραυστη κατάσταση της υγείας του, αλλά σε μήνυμα του – που διαβάστηκε στην έναρξη της βραδιάς – μετέφερε τα αισθήματα χαράς και συγκίνησης για την πραγματοποίηση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης.

Ωστόσο, σημείωσε , «αισθάνομαι πολύ άβολα που γίνονται αφιερώματα στη μουσική μου και ακούγονται τα τραγούδια μου σε μία εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ».  

Ο Μίκης Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι «είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που ενώ κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμιο την ίδια στιγμή, να απολαμβάνω την μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης, που βλέπει το έργο του να παρουσιάζεται μπροστά στο κοινό».

«Το μόνο που με παρηγορεί», συνέχισε, «είναι ο συμβολισμός από την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο λαό του πόνου και της ελπίδας αλλά και της βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί, ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα. Γιατί η ελπίδα είναι αυτή που θριαμβεύει πάντοτε όταν έχει κανείς μέσα του αληθινή πίστη στον άνθρωπο και στη ζωή», κατέληξε.

Η βραδιά άνοιξε με το ορχηστρικό κομμάτι από τη «Γειτονιά των αγγέλων».

Στη συνέχεια ακούστηκαν τραγούδια του δημιουργού από τους Ελένη Βιτάλη, Ζαχαρία Καρούνη και Μπέττυ Χαρλαύτη σε στίχους Ελύτη («Μαρίνα»), Γκάτσου («Μυρτιά»), Ρίτσου («Μέρα Μαγιού»), Σεφέρη («Κράτησα τη ζωή μου») και Λειβαδίτη («Δραπετσώνα», «Σαββατόβραδο»).


Η αφίσα της εκδήλωσης

Στο τέλος του πρώτου μέρους ανέβηκε στη σκηνή η κόρη του, Μαργαρίτα, η οποία μαζί με τους θεατές τραγούδησε και ευχήθηκε στον μεγάλο δημιουργό να μείνει πολλά ακόμα χρόνια στο πλευρό μας. Ευχή που συνόδεψαν με το εύρημα μιας γενέθλιας τούρτας που είχε ετοιμάσει ο Στέλιος Παρλιάρος, με δύο κεράκια που σχημάτιζαν τον αριθμό ενενήντα. Τη σκυτάλη πήρε η Αλέξια, που ερμήνευσε δύο τραγούδια του συνθέτη.

Από τη βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πολιτικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που καθόρισαν τη δημιουργική του πορεία και τον καθιέρωσαν στη συνείδηση των Ελλήνων και που εξακολουθούν να νοηματοδοτούν πολλά για την πατρίδα μας.

Ακούστηκαν μεταξύ άλλων το «Γελαστό παιδί» (στίχοι Brendan Behan, αποδ. Βασίλη Ρώτα), «Κάποτε θα’ ρθουν να σου πουν» (στ. Λ. Παπαδόπουλου), «Το σφαγείο» (στ. Μ.Θεοδωράκη), «Είμαστε δυό» (στ. Μ.Θεοδωράκη), «Ένα το χελιδόνι» (στ. Οδ. Ελύτη), «Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις» (στ. Γ. Ρίτσου) και με κορύφωμα τον ύμνο του Οδ. Ελύτη «Της δικαιοσύνης», ερμηνευμένο από την Ελένη Βιτάλη, με το κοινό να τη συνοδεύει και να χειροκροτά όρθιο.

Το φινάλε γράφτηκε με τη μνημειώδη σύνθεση του σπουδαίου δημιουργού που έφτασε τη φήμη του στα πέρατα του κόσμου, τον «Ζορμπά».

Ως αποχαιρετιστήριο δώρο στους θεατές η Ελένη Βιτάλη τραγούδησε ξανά το «’Ασμα Ασμάτων» (στ. Ιακ. Καμπανέλλη) μαζί με τον Κονσταντίν Μπέκερ και τη Λίνα Ορφανός να ερμηνεύουν στα γερμανικά και στα εβραϊκά αντίστοιχα.

«Έχει μία ιστορική σημασία η σημερινή εκδήλωση, μία εθνική σημασία, και είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που γιορτάσαμε στον Κήπο του Μεγάρου τον Μίκη Θεοδωράκη, μαζί τόσες χιλιάδες κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ, Ιωάννης Μάνος. Στη συναυλία- αφιέρωμα έδωσαν το «παρών» και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκε ο φαρμακοποιός που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ 435.000 ευρώ

9/12/2025 - 9:04μμ
Τρακτέρ σε παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στη Φθιώτιδα (φωτ. αρχείου: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαμία: Άνοιξαν οι παράδρομοι στο Μπράλο – Κλειστό παραμένει το εθνικό δίκτυο

9/12/2025 - 6:51μμ
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του τοπογράφου στον ανακριτή (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο Ψυχικό: Ισόβια και 6 χρόνια φυλάκισης στον εκτελεστή του τοπογράφου

9/12/2025 - 6:01μμ
(Φωτ.: opap.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο event στην πλατεία Αριστοτέλους με τον Αντώνη Ρέμο

9/12/2025 - 5:49μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Ευαγγελία Φωκά-Τρυψάνη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα – Κλείνουν τους παράδρομους στη Λαμία

9/12/2025 - 5:01μμ
Χριστουγεννιάτικο δέντρο πάνω σε τρακτέρ, στο αγροτικό μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια», στο κομβικό σημείο της διασταύρωσης πριν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών

9/12/2025 - 3:54μμ
Επεισόδια κατά την κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στα Χανιά, Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Πρωτοφανή επεισόδια με αγρότες – 50 ταυτοποιήσεις, βαρύ κατηγορητήριο

9/12/2025 - 2:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλάσνικοφ και πιστόλια σε κλεμμένο όχημα στα Καλύβια

9/12/2025 - 2:00μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Κλειστά τα βόρεια σύνορα για φορτηγά – Η εικόνα των κινητοποιήσεων σε Αχαΐα και Κρήτη

9/12/2025 - 11:58πμ
(Φωτ.: Pexels)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για βρεφικό γάλα σε σκόνη – Συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης

9/12/2025 - 11:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Χακάν Φιντάν στο βήμα της τουρκικής Βουλής (φωτ.: Χ/Hakan Fidan)

Εκκρεμότητες στο Αιγαίο βλέπει ο Φιντάν – Τι απαντά η Ελλάδα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Πάλεψε αλλά δεν απέφυγε τη νέα ήττα ο Πανιώνιος

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Έχασε από τη Μερσίν και οριστικά τρίτη η Καρδίτσα

9 ώρες πριν
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ (πλάτη) στον Λευκό Οίκο (φωτ. αρχείου: EPA/Aaron Schwartz/POOL

Ουκρανία: Έτοιμος για εκλογές ο Ζελένσκι – Διορία ημερών τού δίνουν οι ΗΠΑ για το ειρηνευτικό σχέδιο

10 ώρες πριν
Το κόψιμο της τούρτας για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Νέα Νότια Ουαλία: 45 χρόνια παρουσίας γιόρτασε το «Ποντιακό Σπίτι» – «Είναι το δεύτερο σπίτι μας, εδώ συνεχίζουμε την ποντιακή παράδοση»

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Προφυλακίστηκε ο φαρμακοποιός που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ 435.000 ευρώ

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign