Στο μικροσκόπιο των βουλευτών έχει μπει εδώ και λίγες ώρες το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015, καθώς αύριο (Τετάρτη 22 Ιουλίου) καλούνται να ψηφίσουν προκειμένου να γίνουν νόμος του κράτους τα προαπαιτούμενα της τελικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες είχαν συνταχθεί από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον Αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Παράλληλα στο νομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί μεταξύ άλλων η κοινοτική οδηγία που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ αλλά και προβλέπει την εξυγίανση τυχόν προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (το λεγόμενο bail in).
Ποιες καταθέσεις δεν θα κινδυνεύσουν
Το άρθρο 44 για την αναδιάρθρωση παθητικού αναφέρει ρητά πως η αρχή εξυγίανσης δεν ασκεί (δεν κουρεύονται) τις εξουσίες απομείωσης ή μετατροπής όσον αφορά τις ακόλουθες υποχρεώσεις, ανεξαρτήτως αν αυτές διέπονται από το δίκαιο άλλου κράτους μέλους ή τρίτης χώρας:
- Στις εγγυημένες καταθέσεις (έως 100.000 ευρώ).
- Στις υποχρεώσεις που καλύπτονται με εξασφάλιση, συμπεριλαμβανόμενων των καλυμμένων ομολόγων και των υποχρεώσεων υπό μορφή χρηματοπιστωτικών μέσων που χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντιστάθμισης κινδύνου.
- Σε κάθε υποχρέωση που προκύπτει από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων πελατών ή χρημάτων των πελατών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διακρατούν οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (αμοιβαία κεφάλαια).
- Κάθε υποχρέωση που προκύπτει από καταπιστευτική σχέση μεταξύ του ιδρύματος και ενός άλλου προσώπου.
- Στις υποχρεώσεις προς ιδρύματα, οι οποίες έχουν αρχική ληκτότητα μικρότερη των επτά ημερών.
- Στις υποχρεώσεις που έχουν εναπομένουσα ληκτότητα μικρότερη των επτά ημερών έναντι συστημάτων ή διαχειριστών συστημάτων.
- Στις καταθέσεις του ΤΕΚΕ και του Συνεγγυητικού.
- Στις υποχρεώσεις σε οποιονδήποτε από τους εργαζόμενους, τους εμπορικούς πιστωτές, τις φορολογικές αρχές και τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων.