Στην απόφαση ότι η ελληνική νομοθεσία πρέπει να τροποποιηθεί ώστε και οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να επωφελούνται γονικής αδείας μετ’ αποδοχών ανεξάρτητα εάν η σύζυγος εργάζεται ή όχι, κατέληξε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έκρινε ότι η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και τόνισε πως η εθνική νομοθεσία δεν μπορεί να στερεί δημόσιο υπάλληλο του δικαιώματος γονικής αδείας για τον λόγο ότι η σύζυγός του δεν εργάζεται ή δεν ασκεί κανένα επάγγελμα.
Το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι κατά την οδηγία για τη γονική άδεια, καθένας από τους γονείς έχει δικαίωμα, ατομικώς, γονικής αδείας.
Τι προβλέπει το ελληνικό δίκαιο; Ότι ο άνδρας δημόσιος υπάλληλος δεν δικαιούται γονικής αδείας μετ’ αποδοχών σε περίπτωση κατά την οποία η σύζυγός του δεν εργάζεται ή δεν ασκεί κανένα επάγγελμα, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού.
Το θέμα είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2010, όταν ο Κωνσταντίνος Μαϊστρέλλης, Έλληνας δικαστικός λειτουργός, υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση γονικής αδείας με αποδοχές για την ανατροφή του τέκνου του και τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης την απέρριψε. Προσέφυγε έκτοτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να προβεί σε σχετικές διευκρινίσεις, όπως και έγινε τελικά χθες.